SCHRIJFSELS 24/04/2024

Een broer geheim, een broer (ge)mist

blog_broer geheim, broer gemist

Altijd een broer?

“Blijven we broers als we elkaar nooit zien? Of worden we dan iets anders? Vreemden, of zoiets?”

Het is de relatie tussen twee broers die centraal staat in mijn huidige luisterboek, Broergeheim van Emiel de Wild. Hoewel er niet echt een geheim bestaat tussen de twee broers, tot zover dan, want de verteller en jongere broer, Joeri, weet niet waar z’n oudere broer is. Dus het is meer een broer vermist dan een broer geheim.

Terwijl ik dit boek luister via Storytel, invoelend voorgelezen door Job Bovelander, maar ook als ik niet luister moet ik denken aan deze twee broers. En ik denk ook aan andere broers.

Ik denk aan een andere vermiste, of beter gezegd een gemiste broer in Toen mijn broer een robot werd van dezelfde schrijver als Broergeheim. Ook zo’n verschrikkelijk mooi, maar vooral verschrikkelijk rakend boek. Over Tijs en zijn oudere broer Dennie. Want Dennie is dood en er is een robot voor hem in de plaats gekomen. Een robot die lijkt op Dennis en spreekt als Dennie en zelfs lijkt te denken als Dennie. Maar die nooit een echte broer zou kunnen worden.

Ik denk ook aan de knarsende, schurende relatie tussen Benjamin en zijn grotere broer Valentijn in het boek van Tim Gladdines; Koning Valentijn. Een verhaal over twee broers dat bol staat van geheimen maar ook van andere, misschien minder verborgen gevoelens als jaloezie en radeloosheid.

Ik denk ook Gebr. van Ted van Lieshout. Opnieuw een verhaal van twee broers. Ook een boek over een moeilijke, complexe relatie. En ook een verhaal waarin een jongere broer zich afvraagt wat er gebeurt als je je oudere broer nooit meer ziet, blijf je dan wel broers of toch iets anders?

Vragen en meer antwoorden

Relaties tussen twee broers, en in het verlengde tussen zussen, blijken interesse kost voor jeugdboeken. Is dat omdat familie zo’n bepalende relatie is als je jezelf nog aan het zoeken en vinden bent? Of omdat een deel van jou altijd verbonden is met het ‘broer of zus zijn’, ook voorbij je kindertijd?

De boeken die ik hier noem stellen stuk voor stuk dezelfde vragen en bieden als antwoord meer dan je had kunnen verwachten of misschien zelfs naar op zoek was. Dat is het mooie van boeken, je kunt er altijd iets uit meenemen. Deze zijn het lezen allemaal in ieder geval meer dan waard.

Ik luister straks weer verder naar het verhaal van Joeri en hopelijk ook van Stefan. Ook dit boek vind ik het lezen waard. Nu al, nu ik nog geen eens halverwege ben.

Tot nu lees – of luister – ik mee met de brieven die Joeri naar Stefan schrijft. Omdat het al weken geleden is dat Joeri zijn grote broer heeft gezien en niemand hem maar wil vertellen waarom Stefan zijn telefoon niet opneemt, niet terugschrijft en zelfs niet meer in hetzelfde huis lijkt te wonen.

Ik ben benieuwd wat voor antwoord ik hier ga vinden.

Details

Titel: Broergeheim
Auteur: Emiel de Wild
Uitgever: Leopold
Datum van verschijnen: 2013

De keuze voor Nederland Leest Junior 2024.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Leesweek #19 van 2024 - Books & Macchiatos 12/05/2024 at 14:29

    […] Ik schreef een blog terwijl ik dit boek las, over broers in de jeugdliteratuur. […]

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights