JEUGDLITERATUUR RECENSIE 10/04/2021

Koning Valentijn, Tim Gladdines

Koning Valentijn recensie

Soms raakt een boek, en Koning Valentijn raakt hard. Deze literaire jeugdroman vertelt het verhaal van een zoektocht naar een eigen ik.

Koning Valentijn (2020)

Benjamin zit in 2 havo. Hij is sociaal niet zo handig en heeft geen vrienden. Zijn broer Valentijn daarentegen komt elke dag thuis met enthousiaste verhalen over hoe geweldig zijn vrienden zijn en wat voor te gekke dingen hij steeds beleeft. Met andere woorden: Benjamin vindt zijn leven niet leuk. Hij wil net zo populair worden als Valentijn en om dat voor elkaar te krijgen kopieert hij hem in alles: Benjamin is daar waar Valentijn is, Benjamin doet wat Valentijn doet, Benjamin zegt wat Valentijn zegt. Wat Benjamin niet weet is dat Valentijn ook worstelt met het leven, zij het op een heel andere manier. Wanneer Benjamin Valentijns geheim ontdekt, ziet de wereld er opeens heel anders uit.

Een verhaal over twee broers

“Eerlijk gezegd deed ik al jaren m’n best om op Valentijn te lijken. En eerlijk gezegd lukte dat al jaren niet. Ons uiterlijk verschilde sowieso als een wortel en een ananas. Ik had geen fantasie zoals hij. Hij toverde de humor uit zijn hand. Hij betoverde iedereen, hij was een magiër. Ik overdrijf niet.

Laat ik maar niet zeggen wat ik was.

Een volhouder misschien.”

De oudere Valentijn en de jongere Benjamin. Valentijn heeft veel vrienden, Benjamin eigenlijk niet. Valentijn lijkt alles te zijn wat Benjamin niet is. 

Er bestaat een afstand tussen de twee broers, eentje die Benjamin zo graag wil overbruggen. En daarom smeert Benjamin zijn boterhammen op dezelfde manier als Valentijn. Benjamin wil mee als Valentijn met zijn vrienden naar de dierentuin gaat. Benjamin houdt ook een dagboek bij omdat hij het verborgen dagboek van Valentijn vond. Hij weet simpelweg niet anders dan Valentijn zo goed mogelijk te kopieëren, misschien krijgt hij dan ook een beetje van het goede van zijn grote boer.

En Benjamin doet daarom ook auditie als Valentijn dat ook doet. Het boek werkt naar de uitvoering van de schoolmusical van Jesus Christ Superstar toe. Valentijn krijgt uiteraard de hoofdrol, zijn stem is prachtig. Benjamin wordt Judas, zijn stem is niet per se mooi, maar heeft wel veel karakter. De metafoor is duidelijk en toch komt het einde onverwachts. Een einde wat zeer doet, een einde wat zowel niet te begrijpen en toch ook wel te begrijpen is. De ruimte tussen de twee, het grijze, is waar dit boek in slaagt.

Soms raakt een boek, en Koning Valentijn raakt hard. Deze literaire jeugdroman vertelt het verhaal van een zoektocht naar een eigen ik. Subtiel, simpel en toch geloofwaardig en schrijnend – verschrikkelijk mooi.

Een aanbeveling voor vanaf de middelbare school, maar zonder bovengrens. De volwassen lezer zal dit boek even mooi vinden. Een bibliotheek boek dat zijn weg als eigen exemplaar naar mijn kast zal vinden, dat weet ik zeker. 

Details

Titel: Koning Valentijn
Auteur: Tim Gladdines
Uitgeverij: Uitgeverij Marmer
Datum van verschijnen: september 2020
Blz: 224
ISBN:  9789460684449

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights