JEUGDLITERATUUR RECENSIE 25/04/2022

Weirdo, Zadie Smith & Nick Laird

weirdo recensie

Prentenboek, 4+

Weirdo (2022)

Ontmoet Ruby.

Ze is een beetje van alles:
• een cavia in een judopak.
• een verjaardagscadeau voor Rosa.
 
De andere huisdieren van Rosa vinden haar een weirdo, een buitenbeentje … omdat ze nog nooit iemand ontmoetten zoals zij.
‘Waarom ben ik zo anders?’ vraagt Ruby zich af.  

Maar met een pakje moed, een portie vriendelijkheid en een snufje geluk, ontdekt Ruby haar eigen persoonlijkheid, hoe het is om gewoon zichzelf te zijn.  

Ontdek in dit boek de rijkdom van het ongewone.  

Een buitenbeentje

Een lieve, zachtaardige cavia in een stoer judo pak, dat is Ruby in een notendop. Hoewel elke lezer zal grinniken bij de eerste aanblik van deze cavia en Ruby net als Rosa wel als een verjaardagscadeau zouden willen krijgen, is dat niet wat de andere dieren in het huis van Rosa denken. Een weirdo, is hun oordeel.

“‘Ben jij een weirdo?’ herhaalt Ronnie. […] ‘Dat is ze vast en zeker’, beweert Rita. ‘Het is geen kat, nog een hond, nog een vogel, dus is het een buitenbeentje.’”

Een bijzonder uitstapje is dit boek voor jonge lezers van de Britse auteur, Zadie Smith, die haar bekendheid verwierf met haar romans, essays en non-fictie. De thematiek van haar prentenboekendebuut staat echter niet in contrast met de thematiek die deze schrijfster normaal aan volwassen lezers presenteert. Weirdo schreef zij samen met haar partner Nick Laird, voornamelijk bekend vanwege zijn poëzie voor volwassenen. 

Dat Weirdo voor beide auteurs een uitstapje naar een nieuw literatuurdomein betreft, is af te lezen in het ietwat simpele verhaal dat Weirdo aan de lezer presenteert. Hoewel het verhaal een belangrijk onderwerp over vooroordelen aankaart, is het boek in de kern een verhaal waar een enkele, tamelijk simpele verhaallijn de toon voert. Hoewel de tekst van de hand van twee gevierde woordkunstenaars is, lijken ze hun jonge publiek een beetje te onderschatten. Een echt prikkelende tekst blijft uit.

Een hoofdrol voor de illustraties

Het zijn, wat mij betreft, daarom de fijne, zachte illustraties van Magenta Fox die de hoofdrol spelen in dit boek. Elk personage, inclusief de dieren, krijgen in deze ronde, vloeiende illustraties een eigen persoonlijkheid en zorgen voor de levendigheid die de tekst een beetje lijkt te missen. In haar werk hanteert Fox daarnaast kaders om tijdsprongen in het verhaal aan te duiden en zo krijgt het verhaal alsnog zijn speelsheid wat past bij zijn publiek. Zelfs woordloze spreads trekken op deze manier toch de aandacht van de lezer.

Het is pas als Ruby na een mislukt vlieg-experiment in aanraking komt met de excentrieke onderbuurvrouw in de flat, dat zij leert inzien dat het zeker niet vervelend hoeft te zijn als je anders bent. Eindelijk kan ze haar koppie overeind houden.

“O, mij noemen ze ook zo,’ lacht Berthe Blomme.
‘Waarom denk je dat ze jou een weirdo vinden?’

‘Eh …’ bedenkt Ruby.
‘omdat ik in geen enkel schema pas.’

‘De hemel bewaren ons van schema’s!’ zucht Berthe.
‘Ook zin in een lekker kokoskoekje?’

Een mooi detail op de schutbladen, waarin een schouwspel van de verschillende flatbewoners getoond wordt, benadrukt de boodschap van Weirdo nog eens extra: diversiteit is mooi, en moet altijd verkend en omarmd worden. Hoewel het boek een beetje bestaat uit gemiste kansen, is Weirdo alsnog een hartverwarmend verhaal dat je vanwege de boodschap graag wil delen met jonge kinderen.

Waar Weirdo misschien in de eerste instantie een vervelend woord is, leert de lezer samen met Ruby dat het woord buitenbeentje dat eigenlijk niet hoeft te zijn. In tegendeel: anders zijn is bijzonder. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten.

Details

Titel: Weirdo
Auteur: Zadie Smith & Nick Laird
Illustrator: Magenta Fox
Vertaler: Riet Wille
UitgeverDavidfonds
Datum van verschijnen: april 2022
Blz: 36
ISBN: 9789002274718

Dank aan New Book Collective voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights