JEUGDLITERATUUR RECENSIE 10/12/2021

Uit het niets, Aline Sax

Uit het niets recensie

Jeugdroman, 14+

Uit het niets (2021)

Elisabeth ontwaakt in een verlaten luchthaven. Hier hebben de laatste overlevenden van de mensheid zich verzameld, nadat een catastrofe de wereld heeft vernietigd. De zon is verduisterd, de aarde koud, de lucht giftig. De overlevenden zijn op elkaar aangewezen. Maar niemand herinnert zich iets van de ramp of het leven voor de luchthaven. En er blijken nog meer gaten te zitten in het verhaal. Elisabeth wil er het fijne van weten. Maar dan moet ze haar herinneringen zien terug te krijgen. En wil ze dat wel?

Wie ben je als al je herinneringen kwijt zijn?

Stel je eens voor.

Je wordt wakker op een vliegveld.

Om precies te zijn: een verlaten vliegveld.

Maar voordat je kan nadenken over wat dat precies betekent, realiseer je je dat je eigen naam niet meer weet. En niet alleen je naam is kwijt. Je hele identiteit, je familie, je hobby’s; al je herinneringen zijn weg. Er is alleen nog maar dit vliegveld en een onverklaarbare duisternis buiten.

Het gebeurt het hoofdpersonage in het nieuwe jeugdboek van Aline Sax, Uit het Niets.

Origineel en engagerend

Het liefst zou ik niets meer willen zeggen na deze omschrijving, want het plezier van dit boek zit in de leeservaring. Om samen met Elizabeth, uiteindelijk komt haar naam terug, dit verhaal gewoon te ondergaan. Het is een boek waar je even een middagje voor moet uitrekken. Eenmaal begonnen en je wilt niet meer stoppen.

Aline Sax past in haar nieuwste boek een aantal veelgebruikte Young Adult elementen toe, zoals geheugenverlies, een tragische liefdesrelatie en een dystopisch toekomstsbeeld waarbij een milieuramp de hele wereld in een onbegaanbare zwaveldamp heeft omhuld. Maar voorspelbaar is Uit het niets zeker niet. Want Sax speelt juist met deze klasieke elementen en door middel van een paar slimme onthullingen weet ze de lezer compleet op de verkeerde voet te zetten.

Te midden van deze razende pageturner ontstaat er echter ook een mooie, menselijke discussie rondom herinneringen. Want wat betekenen herinneringen voor ons als mensen, wie ben je als al je herinneringen kwijt zijn? En kun je eigen herinneringen wel echt vertrouwen? Dit allen zorgt voor een origineel en engagerend verhaal, waarin de anonimiteit van Elizabeth als hoofdpersonage voor genoeg ruimte zorgt voor de jonge lezer om zich goed te kunnen verplaatsen in het verhaal. 

“En ik vertel dat ik me afvraag of het allemaal echt gebeurd is of dat het herinneringen zijn die geen echte herinneringen zijn.”

Kortom

De jonge lezer vanaf een jaar of 14 (zonder bovengrens!) zal smullen van de zoektocht van Elizabeth en de onthullingen. Net zoals de omlag een leven in scherven laat zien, komen alle stukjes voor Elizabeth langzaam weer bij elkaar; en past de koffie opeens wel naast de vingers op de piano en de schaatsen. Tenminste, totdat de laatste onthulling op de allerlaatste bladzijde nog even bevestigd dat het allemaal niet zo simpel is…

Ik kocht Uit het niets net na publicatie bij Kinderboekenwinkel De Geheime Tuin in Rotterdam. Toen de eigenaresse en ik nog even stonden praten over dit nieuwe boek vertelde ze dat ze het boek nog niet gelezen had, maar dat Aline Sax eigenlijk gewoon altijd goed is.

En ja, dat is inderdaad zo. 

“Het heeft niet geholpen om mijn gedachten hardop uit te spreken. Integendeel. In mijn hoofd bonst het nog luider. Stilte voor de storm. Stilte voor de storm.”

Details

Titel: Uit het niets
Auteur: Aline Sax
UitgeverDavidfonds Infodok
Datum van verschijnen: oktober 2021
Blz: 242
ISBN: 9789463832670

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights