JEUGDLITERATUUR RECENSIE 07/12/2021

De langste nacht, Yule Hermans

De langste nacht

Prentenboek

De langste nacht (2021)

Het oude land aan de rand van de wereld wordt geregeerd door Koningin Maan en Koning Zon. Naar het einde van het jaar voelt Koning Zon dat het Donker aan hem knaagt. In een poging om het Donker te ontwijken, verstopt Koning Zon zich steeds vroeger achter de sterrenmantel van Koningin Maan. Maar op een dag gebeurt het toch: het Donker wint en Koning Zon verdwijnt. Onder begeleiding van Koningin Maan en haar verhalen, gaan de mensen op zoek naar licht en warmte om het Donker te verjagen – en Koning Zon terug te brengen.

Koningin Maan en Koning Zon

Het prentenboekendebuut van illustrator Yule Herman is er eentje die opvalt op de tafels van de bibliotheek en de boekhandel. Een prachtig groot prentenboek met een mysterieus figuur op de omslag, een heldere maan als een lichtpunt binnen een donkere achtergrond. Het boek vraagt om doorgebladerd te worden en als dat gebeurt zal de lezer erachter komen dat ondanks de donkere uitstraling De langste nacht een prachtige, hoopvolle boodschap met zich mee brengt. 

Het contrast tussen donker en licht zet zich voort in het boek zelf. We ontmoetenonze twee hoofdfiguren, in een oud land aan de rand van de wereld. Een land geregeerd door Koningin Maan en Koning Zon. Machtige figuren die neerkijken op de wereld van de mens en de dagen en nachten laten bestaan.

“ ’s Nachts verscheen Koningin Maan.
Dan spreidde ze har zware sterrenmantel
over het land en vulde ze de hoofden
van de mensen met verhalen om van te dromen.

Overdag was Koning Zon aan zet.
Hij gaf de mensen licht
zodat ze niet verdwaalden en bracht hun warmte met zijn gulle stralen.
Zo wisselende ze elkaar af, het hele jaar lang.

Maar zoals elk jaar worden de dagen aan het eind van het jaar korter en kouder, en precies die kou knaagde aan de warmte van de zon. Steeds eerder verdween hij en steeds later kwam hij weer tevoorschijn onder de sterrenmantel van Koningin Maan. En op een dag bleef hij helemaal weg, Het Donker zorgt voor een eindeloze nacht…

Een zoektocht naar licht

De midwinterzonnewende luidt het begin van de winter in, het is de dag dat de zon haar noordelijkste punt bereikt. Het is de reden dat een feest als kerst, een lichtfeestje gevierd wordt. een herinnering aan het licht dat nooit ver weg is en altijd zal terugkeren.

In De langste nacht wordt die dag en die periode van het jaar gesymboliseerd door middel van een modern sprookje. Het Donker wordt zodoende een wolfachtig wezen met scherpe tanden en gemene, oranje ogen dat het land overneemt waar de mensen wonen. En het enige wat Koningin Maan de bewoners van het oude land aan de rand van de wereld in deze donkere periode kan bieden zijn verhalen en dromen. Er is iets sterker dan Het Donker leren ze, als je je maar vasthoudt aan die dromen. Zelfs in het verste uiteinde van het universum, in het donkerste deel van het zwartste bos en in het duisterste stuk van de diepste zee. Er is altijd licht als je er maar naar wil zoeken en hoop, liefde en moed te vinden als resultaat.

De langst nacht recensie

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar wat een bijzonder en prachtig prentenboek. Zowel de tekst als de illustraties en de vormgeving zijn van de hand van Yule Hermans en zorgen voor een intieme leeservaring. Net zoals in de illustraties magie en realiteit tegen elkaar aan botsen, brengt Hermans in De langste nacht de verandering van de seizoenen en folklore in een prachtig prentenboek bij elkaar.

Op de schutbladen zie je namelijk mensen in een cirkel luisteren naar een verhaal over Koningin Maan en Koning Zon. Het prentenboek wordt in verleden tijd verteld en het voelt zodoende als een sprookje dat door vele generaties is doorgegeven. Eerst aan de mensen op de schutbladen en nu aan de nieuwe lezer. Het mooiste van sprookjes is dat zij veel kunnen vertellen over de universele waarden van de mens. En dit verhaal over moed, hoop en liefde heeft mij tot diep van binnen verwarmd, het is magisch maar herkenbaar. Een zoektocht naar licht is op vele momenten toe te passen.

Het prentenboek zal in de handen van een ervaren lezer, of een goede voorlezer, zorgen voor een bijzondere leeservaring. Ik wil er geen leeftijd opplakken. Want De langste nacht is een lichtpuntje in de vorm van een prachtig prentenboek die je elke lezer, jong of oud, gunt. 

Details

Titel: De langste nacht
Auteur & Illustrator:
Yule Hermans
UitgeverPelckmans
Datum van verschijnen: oktober 2021
Blz: 36
ISBN: 9789463832670

Dank New Book Collective voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights