JEUGDLITERATUUR RECENSIE 15/04/2021

Een doodgewone jongen, Michael Sels

Een doodgewone jongen recensie

Nebo is een dromer. In zijn gedachten is hij de beste commandant van ruimteschepen en een eersteklas superheld, maar in het echte leven is hij een doodgewone jongen. Tenminste, dat dacht hij…

Een doodgewone jongen (2021)

Nebo is een dromer, een hoogsensitieve jongen met een enorme fantasie. Volgens hem wonen er krokodillen onder het zebrapad, komt er gifgas uit de keldergaten en is dat ene gekke vrouwtje dat hij elke dag tegenkomt een heks. Op een dag krijgt hij van die heks een papiertje: ‘Nebo, pas op voor de Bende van het Grijze Kruis! Je kan altijd op mij rekenen. Succes, de heks.

Nebo twijfelt. Hij wil graag op onderzoek gaan, maar hij durft het niet alleen. Gelukkig is er zijn beste vriend Axi, een doener, die bovendien veel windjes laat. Samen beginnen ze een avontuurlijke speurtocht. Wat is die Bende van het Grijze Kruis? Wie op school is te vertrouwen en wie niet? Wanneer steeds meer mensen slachtoffer worden van de boosaardige bende en zelfs Axi plots spoorloos verdwijnt, moet Nebo tot het uiterste gaan om iedereen in het dorp te redden.

Pas op voor de bende van het Grijze Kruis!

Ze gaan schieten… binnen tien seconden, negen, acht, zeven…’
‘Nebo!’
‘… zes, vijf, vier…’
‘Nebo! Tijd om naar school te gaan!”

Nebo is een dromer. In zijn gedachten is hij de beste commandant van ruimteschepen en een eersteklas superheld. Maar in het echte leven is hij een doodgewone jongen. Echt doodgewoon, want hij houdt van fietsen en computerspelletjes, heeft een eigen willetje en zegt regelmatig ‘Boeit niet.’

Maar Nebo heeft nog iets anders: een enorme fantasie. Wat betekent dat als hij naar school loopt niet zomaar een weg moet oversteken, maar een weg vol reusachtige dinosaurussen die op weg zijn naar de dichtstbijzijnde waterplas of hun dinosaurushol. En dat bekent ook dat hij elke ochtend het risico loopt om de heks tegen te komen, een vrouw met twee verschillende schoenen en een grote roze jas. Op ochtend dat ons verhaal start komt Nebo de heks inderdaad tegen. En spreekt ze hem aan met de volgende woorden:

“Niet zo snel, jongeman. Wil je recht in de handen van het Grijze Kruis lopen?”

Als Nebo op school daarna allemaal grijze kruizen tegenkomt, de docenten eisen dat elk kind alleen nog maar grijze spullen gebruikt en de school in een grijze kleur geverfd gaat worden, is het nog maar de vraag of het zijn op hol geslagen fantasie is, of dat er iets echt aan de hand is.

Blijf trouw aan je eigen kleur

Na de young adult De Afspraak, waagt Michael Sels zich met Een doodgewone jongen nu aan een boek voor de jongere lezer. En slaagt daar, wat mij betreft, goed in. Een doodgewone jongen is een fijn toegankelijk boek voor de jonge lezer. Het boek begint met een luchtige introductie waarna het echte avontuur begint. In de kern volgen we Nebo in zijn strijd tegen het grijze kruis, wat zich los vertaald naar een strijd tussen jezelf mogen zijn en “vooral lekker normaal doen”.

Nebo wordt geïntroduceerd als een hoog sensitieve jongen en dat uit zich in zijn intuïtieve manier van handelen. Waar andere kinderen meegaan in de situatie van de volwassenen, voelt Nebo dat hier meer aan de hand is. Als er hierna ook nog mensen verdwijnen, ontknoopt dit jeugdboek zich tot een waarachtig avontuur. Het einde van het boek sluit zich af met een zoet moraaltje: geen enkel mens en geen enkel situatie is zwart-wit. En daarnaast kunnen eerste indrukken ook fout zijn. Maar dat is voor mij niet de boodschap van het boek: dit fijne jeugdboek laat zien een doodgewone jongen helemaal niet zo doodgewoon hoeft te zijn, iedereen kan een held worden. Als je maar gewoon jezelf blijft en trouw aan jouw eigen kleur.

Tip! Leuk om te weten is dat er ook een audiotour bij het boek hoort met als titel Een doodgewone jongen, geen doodgewone wandeling! Ga samen op stap met hoofdpersonage Nebo. Wandel samen naar zijn school, luister naar de geluidsfragmenten en waag je aan de opdrachten waartoe Nebo je uitdaagt! 

Details

Titel: Een doodgewone jongen
Auteur: Michael Sels
Uitgeverij: Beefcake Publishing
Datum van verschijnen: maart 2021
Blz: 164
ISBN:  978949311158

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Dank voor het recensie-exemplaar, Beefcake Publishing!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights