JEUGDLITERATUUR RECENSIE 21/10/2022

Muisjes van Papier, Megan Wagner Lloyd

Muisjes van Papier recensie

Prentenboek, 4+

Muisjes van Papier (2022)

Een knipje hier, een knipje daar. In een handomdraai worden er twee muisjes van papier gemaakt. Ze krijgen namen: Bella en Ralph. Als de nacht valt, komen de muisjes tot leven. Ieder op zichzelf verkent het nieuwe huis in het donker. Bella rent de trap op; Ralph huppelt door de eetkamer. Er is zoveel te zien en zoveel te ontdekken! Maar een groot, donker huis kan eng zijn voor degenen die zo klein zijn, totdat ze elkaar vinden.

De muizendag

Op de eerste bladzijdes lijkt het nog of Muisjes van papier van Megan Wagner Lloyd een lief verhaal over een grootmoeder en een kleindochter, die samen knutselen met lijm en papier, zal zijn. Maar de echte hoofdrol is niet weggelegd voor de mensen in dit verhaal. Als de avond valt en de mensen in bed liggen, zijn het de twee vers geknutselde muisjes die de lezer meenemen op avontuur. 

“Het zijn maar muisjes van papier, maar toch weten ze dat ’s nachts de muizendag begint.”

De twee muisjes schieten allebei een kant op, kleine pootjes trippelen over de vloer. Het is best spannend, zo’n groot donker huis met gloednieuwe geuren om te ontdekken. Neusjes vol verwondering vinden nieuwe objecten en ervaringen. Muis Bella vindt een poppenhuis waar de kleertjes precies groot genoeg zijn voor haar en muis Ralph komt oog in oog te zijn met een bad eend. Uiteindelijk vinden de muisjes elkaar en gaan ze samen verder, want: “Een tweede paar pootjes, merken ze al snel, maakt alles niet alleen makkelijker, maar ook nog eens veel leuker.”

Muisjes van papier recensie

Over vriendschap en hoe samen alles leuker is

De nachtelijke scenes worden prachtig gereflecteerd in het rustieke kleurenpalet van rode en blauwe tinten. De illustraties van Phoebe Wahl zijn speels en laten herkenbare, huishoudelijke objecten door de ogen van de muisjes zien. Een wereld die in het begin nog intimiderend is, maar later, als de muizen met z’n tweeën zijn, alleen maar wonderlijk en mooi is. Hoewel het prentenboek in de kern tamelijk simpel is, versterken de illustraties de waarden die dit verhaal vertelt. Een verhaal over vriendschap en hoe samen alles leuker is. En in het verlengde misschien ook hoe dromen tot leven kunnen komen. 

Er is iets vertederend aan het avontuur van de muisjes en de vriendschap die ontstaat gedurende de stille, donkere nacht. Even zijn de muisjes met z’n tweeën en ligt de wereld aan hun voeten. Totdat de zon opkomt en de muisjes weer snel terug kruipen op hun plek. Een laatste blik als een stille belofte van de vele avonturen die nog gaan komen.

Cozy, whimsical. Het zijn maar enkele woorden die in mijn hoofd opkomen als ik steeds weer door dit prentenboek blader en het verhaal van de muisjes volg. Muisjes van Papier is een prachtig, sfeervol en bovenal sentimenteel prentenboek. Groots in zijn kleinheid. 

“En terwijl de klok slaat
vinden twee papieren pootjes elkaar.

Bella en Ralph dansen en dansen
tot de nacht weer verandert in de dag.”

Details

Titel: Muisjes van Papier
Auteur: Megan Wagner Lloyd
Illustrator: Phoebe Wahl
UitgeverBoycott Books
Datum van verschijnen: augustus 2022
Blz: 48
ISBN: 9789492986467

Dank aan Boycott Books voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights