JEUGDLITERATUUR RECENSIE 05/06/2022

Waar dient het voor?, Jose Maria Vieira Mendes

waar dient het voor recensie

Prentenboek, 5+

Waar dient het voor? (2022)

Ik ben een boek dat graag vragen stelt.

Ik verkies een wereld met vragen boven een wereld met antwoorden, ik hou van op zoek gaan, en van verwarren. Dus in plaats van te antwoorden, stel ik liever nog meer vragen. Vooral aan vragen die ik vaak hoor.
Zoals: ‘Waar dient dat voor?’

Ik ben een boek dat graag vragen stelt

Een boek van Uitgeverij Tiptoe staat gegarandeerd voor een bijzondere leeservaring. Het prentenboek Waar dient het voor? van de Portugese José Maria Vieira Mendes en Madalena Matoso bewijst dit maar weer eens door de rol van boek en lezer om te draaien. Het zijn de vragen die het boek zelf stelt die als leidraad dienen voor een uniek perspectief op de wereld om ons heen.

“Voor we beginnen:
heeft er iemand een vraag?”

In dit filosofische prentenboek is de voornaamste thematiek het bestaansrecht van alles om ons heen. In de grafische, felgekleurde illustraties zijn verschillende voorwerpen en dingen te zien. De tekst vraagt op z’n beurt aan de lezer of hij bekend is met het voorwerp en waar het voor dient. Voor bepaalde voorwerpen is de vraag makkelijk te beantwoorden; een schaar knipt, een borstel borstelt, een potlood kleurt op papier. Maar: “Er zijn ook dingen die voor veel dingen dienen.” En, verbaast de lezer zich samen met het boek, “Er zijn dingen die dienen voor iets dat ze nooit hadden kunnen bedenken.”

Waar dient het voor? is vanwege deze benadering geen makkelijk boek. Samenvattingen tussendoor probeert de lezer de nieuw geleerde informatie te laten verwerken, maar alsnog verschijnt vraag na vraag op de bladzijdes. En ook in het hoofd van de lezer. Totdat we bij het grootste punt van dit boek komen: want als er zoveel dingen die voor iets dienen, zijn er dan ook dingen die nergens voor dienen? En, is het altijd belangrijk dat we deze vraag stellen? Of mag iets gewoon zijn? Mag een neushoorn gewoon op de wereld leven zonder een doel te dienen, mag een bloem groeien en gewoon mooi zijn?

“Dat wil niet zeggen dat neushoorns of schilderijen in musea of mensen of bloemen nergens voor dienen. Het willen alleen zeggen dat we, in tegenstelling tot bij die kurkentrekker, ons niet afvragen waar die dingen voor dienen?”

Vragen om het vragen

Een verwonderende maar ook verdwaasde blik op de wereld en de voorwerpen om ons heen, is het resultaat dat achterblijft. Als door de ogen van een kind transformeert een band in een schommel aan de boom, maar is het bestaan van een zonsondergang al genoeg om diep te zuchten met genoegen. Het verandert het gewone in het gewone, het kleine in iets heel groots. Het lijkt de volwassen (voor)lezer op de vingers te tikken: wanneer stelde jij voor het laatste een vraag, gewoon om het vragen?

Het boek zal daarom vooral in de handen van een goede docent of toegewijde ouder goed tot z’n recht komen. Hoewel ik vooral uit deze leeservaring haal dat Waar dient het voor? als prentenboek ook meerdere doelen kan dienen. Van een uitdaging, tot ontspanning en vooral tot verwondering. Van een simpele lezing over de voorwerpen om ons heen, tot een filosofisch debat over “bestaan”.

Voor mij is het duidelijk. Het boek Waar dient het voor? heeft zeker zijn bestaansrecht.

Details

Titel: Waar dient het voor?
Auteur: José Maria Vieira Mendes
Illustrator: Madalena Matoso
Vertaler: Annelies Beck
Uitgeverij: TIPTOE Print
Datum van verschijnen: februari 2022
Blz: 64
ISBN: 9789463880572

Dank aan New Book Collective voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights