JEUGDLITERATUUR RECENSIE 23/10/2022

Misjka, Edward van de Vendel en Anoush Elman

Misjka recensie

Jeugdboek, 8+

Misjka (2022)

Als Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje, en ze noemt het Misjka. De hele familie is dol op hem.

Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet.

En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen.

Bij een huis hoort een huisdier

Het is de eerste avond in het nieuwe huis van Roya’s gezin. Een echt huis met een eigen keuken, eigen slaapkamers en zelfs een tuin. Maar er ontbreekt iets, denkt Roya.

‘Bij een huis hoort een huisdier. Dat vind ik.’ 

En dat huisdier komt er. In de vorm van een wit konijntje, Misjka. En Misjka het boek is in de essentie dus een lief verhaal over een meisje dat een dwergkonijntje krijgt en met uiterste zorg bedenkt wat een konijn nodig heeft om fijn te kunnen leven. Elke dag vers hooi, bijvoorbeeld. En misschien kan Roya haar konijn ook wel trucjes leren, zoals haar broers haar aanmoedigen.

Maar dit boek is ook meer. 

Want het gezin waarmee de lezer kennismaakt in dit jeugdboek, is niet onbekend in de Nederlandstalige jeugdliteratuur. Het gezin van Roya, en in het verlengde van haar broers, stond eerder centraal in een boek van Edward van de Vendel en Anoush Elman; De gelukvinder. Deze Young Adult-roman – onderdeel van de Slash-reeks waarin een Nederlandstalige auteur en een jongere met een bijzonder levensverhaal samen een boek schreven – volgt het gezin van de zeventienjarige Hamayun en hun moeilijke reis van Afghanistan naar Nederland. En de lange asielzoekersprocedure waar het gezin mee te maken kreeg.

Misjka recensie

Thuiskomen

Maar eindelijk heeft het gezin van Hamayun, en Roya, een huis. Een thuis. Maar hoewel het nieuwe konijntje de start van een nieuw begin aanduidt, is het vluchtelingenverleden van het gezin nog wel degelijk aanwezig in het gezin.

Het is aanwezig in moeder die op de dag bank ligt omdat herinneringen lijken op hoofdpijn; in vader die dezelfde rozen in de tuin plant die ooit op het dak van hun huis in Afghanistan groeide; in de kinderen die zonder reden door klasgenoten worden geconfronteerd met hun achtergrond. En het is aanwezig in Roya’s vragen over een reis die ze zelf niet kan herinneren, maar duidelijk invloed op haar een haar gezin uitoefent.

En het is voor Roya dus ook de conclusie als haar geliefde konijntje op een ochtend opeens op de vlucht slaat: 

“Hij wilde begrijpen hoe het is om op de vlucht te zijn en niet meer te weten hoe het verder moet. En hij wilde begrijpen hoe het is om na een lange tijd eindelijk, eindelijk ergens thuis te komen.”

En Roya begrijpt het nu ook. Misjka, en vooral dit gezin is meer dan hun vluchtelingenachtergrond. Het gezin is verbonden door een trauma, dat zich gedurende het boek openbaart en in hapjes verteld wordt, maar vooral door liefde voor elkaar. 

Misjka is een prachtig, met vlagen grappig, maar ook zeer behapbaar boek voor een andere doelgroep dan de De gelukvinder. Een boek dat zich siert door de fijne balans tussen het alledaagse (discussies over keuteltjes!) en de grotere vragen in het leven. Maar vooral een verhaal over een dwergkonijn die op de vlucht slaat en over de betekenis van een thuis.

Details

Titel: Misjka
Auteur: Edward van de Vendel & Anoush Elman
Illustrator: Annet Schaap
UitgeverQuerido
Datum van verschijnen: augustus 2022
Blz: 156
ISBN:  9789045127903

Dank aan Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights