JEUGDLITERATUUR RECENSIE 26/10/2022

Pony, R.J. Palacio

Pony recensie

Jeugdroman, 10+

Pony (2022)

Midden in de nacht wordt Silas wakker als drie ruiters voor de deur staan die zijn vader dwingen met hen mee te gaan. Een beruchte crimineel wil dat Silas’ vader hem helpt met het maken van vals geld. De jongen blijft alleen achter. Hij heeft zijn vader beloofd thuis op hem te wachten. Maar hoe lang zal dat duren? Komt zijn vader wel terug? 

Als er opeens een geheimzinnige pony voor de deur staat, lijkt dat een teken. Silas moet proberen zijn vader te bevrijden. Hij springt op de pony en gaat achter zijn vader aan. 

Een klassieke western, toch?

Een filmisch avonturenverhaal, zo wordt Pony– het nieuwe boek van de auteur van het veel gelezen boek Wonder, R.J. Palacio – aangekondigd. Een boek over Silas, wiens vader midden in de nacht wordt meegenomen door een geheimzinnig clubje. Hoewel zijn vader belooft dat hij snel terug zal komen, slaan al snel de twijfels toe bij Silas. En als de volgende ochtend een geheimzinnige pony voor de deur staat, rest Silas geen andere keuze dan achter zijn vader te gaan.

Klinkt als het begin van een klassieke western toch?

Ja, dat dacht ik dus ook. Maar de eerste zin, “Het was mijn botsing met de bliksem waardoor pa zich in de fotografische wetenschap ging verdiepen, en zo is dit allemaal begonnen.”, deed mij toch vermoeden dat ik een heel ander boek voor mij had liggen. Want ja, Pony is een western. En toch is dit boek ook alles behalve dat.

Wonderlijk, bijzonder maar ook pittig

Ik las Pony in september. Ondertussen is het eind oktober en weet ik eerlijk gezegd nog steeds niet hoe ik mijn leeservaring van dit boek moet omschrijven. Hoe ik dit wonderlijke, bijzondere, one-of-a-kind maar ook pittige en verwarrende boek aan een volgende lezer moet meegeven.

Want Silas gaat inderdaad op pad en onderweg krijgt hij hulp van een gepensioneerde marshal. Maar hij krijgt ook hulp van Middelwant; een jongen van 16 die alleen Silas kan zien. De realistische kern van dit boek, een jongen die zo verlangt naar een hereniging met zijn geliefde vader, vermengt zich met iets bovennatuurlijks. Want naast de boodschap over het overkomen van uitdagingen, verwerkt Palacio ook een kritische noot over de strijd tussen indringers en de oorspronkelijke bewoners van Amerika in Pony. Een geschiedenis van moord en schaamte, van ronddwalende geesten en roulerende rekeningen.

En midden in dat alles staat Silas, een jongen die is opgegroeid met verhalen en zijn hart op de juiste plaats. Een jongen die open staat voor alles wat de wereld hem te bieden heeft, zelfs al doen sommige dingen zeer.

“We horen overal ons heen gefluit en geroep. Takken vallen. Dieren gaan dood en worden geboren in de duisternis. Maar we zien ze niet. We weten alleen dat ze er zijn, hé? We zijn ons ervan bewust. Zo is het met jou ook, denk ik. Jij bent bijzonder, Silas. Je bent je bewust van dingen waar andere mensen zich niet bewust van zijn. Dat is een gave.”

Pony recensie
Niets in Pony is wat het lijkt.

Maar Pony is ook een verhaal vol warmte. Het verhaal wordt duidelijk vertelt met terugwerkende kracht, en de schets van de relatie van Silas met zijn vader, beroert. Het einde bracht een brok in mijn keel met zich mee.

Dus hoe wil ik dit boek meegeven aan een volgende lezer? Ik zou Pony willen aanraden aan een ervaren (jonge) lezer met doorzettingsvermogen, want de eerste bladzijdes vragen daar wel om. Een lezer die zijn ogen wil en kan ophouden, want niets in Pony is wat het lijkt.

Nergens voelt dit meesterlijke boek echter uit balans; foto’s, een politieke boodschap, herinneringen en een familiehistorie komen samen tot een uniek geheel. En als je dan eenmaal in dit verhaal zit: sjonge, wat is het een avontuur, wat is het goed.

“Er zijn verhalen waaraan we ons vasthouden in donkere tijden, en dit is het mijne.”

Details

Titel: Pony
Auteur: R.J. Palacio
Vertaler: Annelies Jorna
UitgeverQuerido
Datum van verschijnen: juli 2022
Blz: 303
ISBN: 9789045127293

Dank aan Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.nl!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights