JEUGDLITERATUUR RECENSIE 06/07/2024

Zoef! Janneke Schotveld & Nadia Meezen

zoef recensie

Geen pilletje of zalfje

“Het doet pijn, hè,’ zei Dolores. ‘Het soort pijn waar geen pilletje of zalfje tegen helpt.”

Want nee, niks helpt. Want altijd lag Amirs beste vriend, de allerliefste hond van de wereld, op haar vaste plek naast zijn bed. Maar nu niet meer.

Nu ligt er een tapijt van zolder en dat is niet zomaar een kleed. Maar een tapijt dat zich voorstelt als Zafar Omar Emín Faroek – oftewel Zoef! – en Zoef heeft wel een idee om Amir weer op te vrolijken, om ergens toch een zalfje vandaan te toveren.

Want als Zoef Amir meeneemt, naar de Grens, en Oela terughaalt voordat ze écht weg is. Dan is alles toch opgelost?

Wat volgt is een reis, of een droom, of iets wat er precies tussen invalt. Een avontuur door verhalen en werelden die lijken op anderen, iets in de richting van Alice in Wonderland of als een sprookje uit Duizend-en-één-nacht of misschien een Griekse mythe. Van alles een beetje, uit welke windhoek komt een advies. En Amir verbaast en verwondert zich onderweg en luistert naar goedbedoelde woorden. Maar zijn ogen dwalen telkens opnieuw af, zijn hart gericht op de eindstreep: de Grens. Als ze maar niet te laat zijn.

zoef recensie

De zoals altijd fijne en zachte illustraties van Nadia Meezen laten de letterlijke reis zien van de twee reisgenoten maar weerspiegelen ook de emotie die door het lijf van Amir gonst. In de hoekjes van de pagina’s, in de randjes van dit avontuur, sluimert het verlies van zijn Oela.

De reis loopt af, want aan alles komt een eind. Het was een reis waarbij Amir nieuwe dingen leerde en lachte door zijn tranen heen. De reis vroeg om moed. Want op een vliegend tapijt stappen doe je niet zomaar, hoe gezellig hij ook kan babbelen. Maar moed heeft Amir, zelfs genoeg, ontdekt hij, om afscheid te nemen.

Wat een mooi klein verhaal dat alle aspecten van een leven raakt; verlies, verlangen, spijt, berusting, afscheid en ook nog een nieuwe vriendschap. Soepel geschreven met humor maar ook met zoveel zachtheid. Een verhaal dat kan dienen als een pleister, een zachte aai over je bol. Geen pilletje of zalfje, wel iets anders.

Ik vond het echt ontroerend mooi.

Details

Titel: Zoef!
Auteur: Janneke Schotveld
Met illustraties van Nadia Meezen
Uitgever: De leukste kinderboeken
Datum van verschijnen: mei 2024
Blz: 146
ISBN: 9789000393251
Leeftijd: 7+

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!
Of leen het boek, net als ik, bij de bibliotheek.

Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Cindy van Erp 09/07/2024 at 19:25

    Gisteren begonnen in dit boek. Na het lezen van jou blog wil ik direct verder lezen. Dus dat ga ik nu doen 🙂

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights