JEUGDLITERATUUR RECENSIE 20/11/2020

Straks, als het donker is – Simone Arts

straks als het donker is recensie

Straks, als het donker is is een collectie van spannende en actuele 5 decemberverhalen voor bovenbouwers maar behoudt daarbij wel het warme en hartelijke karakter van Sinterklaas.

Straks, als het donker is.

Het is weer bijna sinterklaas, een spannende en gezellige tijd voor bovenbouwers. Als alles goed gaat, tenminste! 

1 Ties en Kerim horen tijdens het skateboarden toevallig dat een stel jongens een naar geintje willen uithalen tijdens de sinterklaasintocht. Kunnen ze dat voorkomen? 
2 Gosia doet mee aan een wedstrijd, maar niet om zelf te winnen. Wat zal haar beste vriendin Silke daarvan vinden? 
3 De surpriseochtend loopt gevaar door het geruzie van volwassenen rondom het sinterklaasfeest. Manisha en Melle komen met hun klas in actie. 
4 Mattias heeft dit jaar geen zin in pakjesavond. Job wil ervoor zorgen dat het toch een leuke avond voor hem wordt. 
5 Sammie mag met haar eenwieler optreden tijdens de uittocht. Dat vindt ze net zo eng als een presentatie geven voor de hele klas. Als ze nu maar niet valt! En… als ze haar spiekbrief maar niet vergeet! 

In dit boek staan vijf losse verhalen over vriendschap in de sinterklaastijd. Ze zijn grappig, ontroerend en spannend. Om zelf te lezen, of om voor te lezen natuurlijk.

Sinterklaas voor bovenbouwers

…Het verhaal dat hij (de meester) die dag voorlas, was een Sinterklaasverhaal voor grote kinderen uit groep 6, 7 en 8. Geweldig vond ik dat, want ik dacht dat er alleen maar Sinterklaasverhalen voor kleuters en onderbouwers bestonden.”

Sinterklaasverhalen voor bovenbouwers, dat is waar het in de verhalenbundel Straks, als het donker is om gaat. Want hoewel de meeste negen plussers uit de bovenbouw niet meer zullen geloven in de goedheiligman, betekent dat niet dat het december gevoel compleet uit hun leven verdwenen is. Want zelfs het Sinterklaasfeest gaat niet alleen maar over Sinterklaas.

En dat is waar Simone Arts op inspeelt met dit boek. Deze gezellige en spannende tijd teruggeven aan de wat oudere kinderen, zodat ze net zo kunnen genieten als de jongere kinderen. En nu met een iets andere insteek.

Want een vorige blog over het prentenboek Sinterklaasliedjes noemde ik het ook al; Sinterklaas gaat om meer dan een oude man op een stoomboot en het gaat zelfs om meer dan cadeautjes. Voor mij is staat het Sinterklaas feest voor gezelligheid, warmte, een beetje humor en inclusiviteit.

En precies die kenmerken en belangrijk waarden worden ook gereflecteerd in Straks, als het donker is. Maar deze keer zijn de verhalen iets spannender – en actueler – dan piet die de weg kwijt is of kinderen die van de spanning niet kunnen slapen. Het resultaat is een collectie van eigentijdse en passende verhalen voor een doelgroep die vaak over het hoofd wordt gezien in deze tijd.

Pee-pur-noot

Spanning vinden we in het eerste verhaal als Ties hoort dat een stel jongens de intocht van Sinterklaas willen verpesten. Samen met zijn beste vriend Kerim moet hij een plan bedenken om dit te voorkomen.

En iedereen hoort erbij, dat ontdekt Gosia in het verhaal met de titel Pee-pur-noot. Want zo leert ze het nieuwe meisje in haar klas om het uit snoepgoed te spreken. Het onderwerp van “anders zijn” komt maar weer even heel dichtbij als Gosia ontdekt dat Gosia uit Syrië komt. En ze zich hierdoor vooral afvraagt of het huis van Hind ook is ingestort en of ze ook in een rubberbootje de zee is overgestoken. Zulke dingen zijn lastig om te vragen, maar misschien, met wat pepernoten en dezelfde kleur nagellak lijken de twee meisjes helemaal niet zo anders te zijn.

Maar we vinden vooral ook heel veel warmte terug. Mijn favoriete verhaal gaat over de vriendschap tussen Job en Mattias. De twee jongens zijn beste vrienden, buurjongens én neefjes van elkaar (ja, echt waar!). Via het dagboek van Job komen we erachter dat de moeder van Mattias ziek is. Mattias heeft hierdoor niet zo veel zin in Sinterklaas. Maar zijn beste vriend heeft zijn lootje getrokken en wil hem dit jaar toch verrassen. Een verrassing in de vorm van iets wat blaft en ogen zo bruin als chocoladekruidnoten heeft.

Kortom

“Trouwens, ook al zat hij zelf al in groep 8, nog steeds vond hij de intocht één van de leukste dagen van het jaar in het dorp! Er klonk muziek in alle straten, de winkels rond het plein zetten een kraampje voor hun etalage waar je lekkers of kleine cadeautjes kon kopen, iedereen, groot of klein, kwam kijken of luisteren naar de Sint en de speech van de burgemeester met zijn mooie glanzende ketting om, er worden liedjes gezongen en…”

5 fijne verhalen waarin de spanning en actualteit niet ver weg is maar de verhalen alsnog hun warme, hartelijke karakter behouden. In Straks, als het donker is wordt nog maar eens benadrukt hoe gezellig de december periode is. Dit jaar misschien iets anders, maar dat maakt het er niet minder fijn om. Want juist in deze tijd waar de afstand soms een beetje te groot voelt, brengen verhalen ons bij elkaar.

De verhalen zijn stuk voor stuk fijn om voor te lezen, maar ook prima om zelf te lezen door deze bovenbouwers. Let ook even op het inclusieve gebruik van namen en persoonlijkheden én de sfeervolle illustraties van Tante Beun. Het maakt voor een compleet en warm plaatje.

Simone Arts werd geïnspireerd door haar meester in groep 8 om zelf verhalen te gaan schrijven, zo zie je maar weer wat boeken kunnen doen. Misschien inspireert Straks, als het donker is weer de volgende generatie van schrijvers.

Hopelijk vinden zij dit fijne boek in hun schoen.

Details

Titel: Straks, als het donker is
Auteur: Simone Arts
Illustrator: Tante Beun
Uitgever: Uitgeverij Meneut
Datum van verschijnen: september 2020
Blz: 112
ISBN: 9789491707261

Dank Simone Arts voor het recensie-exemplaar!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights