JEUGDLITERATUUR RECENSIE 25/06/2022

De kleine Odessa, Peter Oomen

De kleine Odessa

Jeugdboek, 12+

De kleine Odessa (2009)

Zou het niet geweldig zijn als er een stad bestond waar iedereen van boeken houdt? Waar alle inwoners beroemde schrijvers zijn? En waar de wereld uit boeken tot leven komt? Die stad bestaat! Odessa is 12 als ze Scribopolis ontdekt. Ze gaat er op zoek naar haar vader. Maar ze komt terecht in een roerige tijd. De afvallig schrijver Mabarak wil koste wat kost het magische boek Boekus in handen krijgen. Want wat in Boekus wordt geschreven, zal echt gebeuren. Zal Odessa Mabaraks kwade plannen kunnen dwarsbomen?

“Ik wil dit!”

Riep ik luidkeels uit toen ik, in mijn favoriete kinderboekenwinkel, deze rode kaft mij tegemoet zag schitteren. De kleine Odessa, het levende boek van Peter Oolmen. Een boek uit 2009 en een boek dat mij meteen aansprak. Dat een boek soms goed kan worden beoordeeld op de omslag, werd nog eens bevestigd toen ik de eerste bladzijdes las.

“Odessa wilde dat ze een vader had. Ze wilde een vader die haar op zijn schoot nam, en die haar ’s avonds voor het slapengaan wonderlijke verhalen vertelde, en die haar ’s zondags mee uit paardrijden nam. Maar dat was allemaal niet zo belangrijk nu. Op dit ogenblik wilde ze vooral een vader die zijn hand uitstak en haar in dakgoot trok, want langer hield ze het niet meer vol.

Het was nacht, het regende en ze was op de vlucht.”

Ja, dit wil ik lezen. Of beter, verorberen. Nadat ik nog even een extra bladzijde had gelezen, wist ik het zeker en ging dit boek met mij mee naar huis.

De kleine Odessa

Ik las en las en las. En ik genoot.

Ik zou die eerste zinnen nog vaak genoeg lezen, want zoals ik vaker heb: het moment dat ik erg enthousiast ben voor een boek, laat ik deze het liefst maanden liggen. Want er moet een “juist” moment zijn!

In de trein naar Antwerpen was het eindelijk zo ver. Het was bijna vervelend dat ik moest uitstappen en niet in één keer door kon. Want zo las ik over de twaalfjarige Odessa, over de mysterieuze wezens die haar moeder ontvoeren. De vondst van een bijzonder boek. De pratende vogel die haar te hulp schiet. Een magische deur waardoor zij moeten vluchten. En uiteindelijk de aankomst in de magische stad Scribopolis.

Een stad waar iedereen van boeken houdt, waar alle inwoners beroemde schrijvers zijn en waar de wereld uit boeken tot leven komt. Een wereld waar Shakespeare gewoon voorbij wandelt op straat, net als Orpheus uit de Griekse mythologie.

Ademloos las ik over profetie waarin staat dat niet een Hij, maar een Zij gebruik zal maken van het magische Boekus en de slechte Mabarak zal stoppen. 

Ik las en las en las. En ik genoot. Een favoriet boek was gevonden. Zoals de lezer niet een boek uitkiest in Scribopolis, maar het boek oplicht als de juiste lezer in de buurt is, zo voelde De kleine Odessa voor mij. Ik was uitgekozen, de juiste lezer, ik hoefde het boek alleen maar open te slaan. 💛

(Oh, en deze is voor lezers die een heel fijn avontuur willen, voor lezers die zin hebben in een boek dat bol staat van de boekenliefde en voor lezers die met smart wachten op het volgende Nevermoor boek. Gewoon deze, ja!)

“De mensen zijn meester van hun eigen verhaal,
en niemand zal dat ooit veranderen.”

Details

Titel: De kleine Odessa, het levende boek
Auteur: Peter van Olmen
Uitgeverij: 
Van Halewyck
Datum van verschijnen 2009
Blz: 500
ISBN:  9789461316363

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights