JEUGDLITERATUUR RECENSIE 01/09/2020

Moordgids voor lieve meisjes, Holly Jackson

recensie Moordgids voor lieve meisjes

Wat zeg je me nou? Een boek over true crime én jeugdliteratuur?! Moordgids voor meisjes was voor mij een verrassing om U tegen te zeggen. 

Moordgids voor lieve meisjes (2020)

Iedereen in Little Kilton kent het verhaal: de knappe en populaire eindexamenscholiere Andie Bell werd door haar vriendje Sal Singh vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde.

Zelfs vijf jaar later ziet Pippa Fitz-Amobi nog de impact die de zaak op het dorp heeft gehad. Pip heeft zich altijd afgevraagd wat er nu precies is gebeurd. Wanneer ze de zaak kiest als onderwerp voor haar profielwerkstuk, komen er al snel geheimen boven die iemand liever verborgen had willen houden. Het lijkt wel alsof diegene haar tegenwerkt – zou de echte moordenaar nog leven?

Opzet profielstuk | ‘Onderzoek naar de vermissingszaak uit 2012 omtrent Andie Bell in Little Kilton’

Er ontstond een fijne clash tussen mijn liefde voor true crime documentaires en uiteraard jeugdliteratuur toen ik het boek Moordgids voor lieve meisjes zag verschijnen. Holly Jackson wilde een boek schrijven dat voelde als een true crime podcast en dat lukte! Kleine spoiler, dat gevoel bleef, ik vond zelfs een nieuwe favoriet. En dat was een hele fijne maar toch nog onverwachte verrassing.

Een verrassing, want grappig genoeg is Moordgids voor lieve meisjes alles wat ik gebruikelijk niet lees. De mensen die Books & Macchiatos vaker bezoeken weten dit al, maar ik ben een fan van langzame – echt langzame – boeken, met veel verdieping en achtergrond. Als ik een thriller lees is dit een literaire thriller. En ik was, eerlijk toegegeven, zelfs een beetje huiverig voor de combinatie van true crime en young adult; bang dat een van de twee elementen afbraak aan de ander zou doen.

Maar die angst was niet gegrond. Dit boek is snel, meeslepend en zelfs ik kon niet om de enorme aantrekkingskracht van deze Moordgids heen.

Onderzoeker Pippa, Tiener Pippa

Wat opvalt is hoe Holly Jackson naadloos de spanning opbouwt. We gaan van een onschuldig schoolonderzoekje naar een tiener die steeds meer risico’s begint te ondernemen. Risico’s die leiden tot momenten van enorme dreiging. Wendingen komt uit onverwachtse hoeken om hierna weer hoofdstukken weg te ebben als hoofdpersonage Pippa weer even een normale tiener mag zijn.

Want dit boek is echt niet alleen maar kommer en kwel, er zit ook veel lucht in en dat komt mede door de constante verandering in vormgeving. De spanningsboog wordt behouden terwijl het traditionele verhaal met een alwetende verteller wordt afgewisseld met documenten gerelateerd aan het onderzoek.

Pippa is een slimme, aardige meid met een gezonde fixering op haar schoolwerk en een enorme passie voor dit onderzoek. Maar ze is ook een tiener, en vooral haar voortgangslogboeken in haar eigen stem brengen dit in beeld. Om het ene hoofdstuk nog naast haar op een donkere parkeerplaats te staan en vervolgens op de volgende pagina; ‘Schijt schijt padlarven stront apenshit schijterderschijt flippende stront’ tegen te komen als Pippa per ongeluk een oude foto op Facebook liket tijdens haar onderzoek. En ik daar stiekem toch wel erg om moest lachen.

Kortom

Het is de nachtmerrie voor elk klein dorp, de moord op een jonge, veelbelovende tiener door haar vriendje. Het overkwam Little Kilton, toen 5 jaar voor de gebeurtenissen van Moordgids voor lieve meisjes Andie Bell vermoord werd, met daaropvolgend de zelfmoord van de dader Sali Singh.

Alleen is de zeventienjarige Pippa het niet zo zeker van deze reeks van gebeurtenissen en dat is het beginpunt van De moordgids voor lieve meisjes. Het begin van een boek wat de aandacht van de lezer eist. Als passieve lezer liet ik mezelf overrompelen door dit verhaal, kon maar niet snel genoeg doorlezen om te laten overspoelen door nieuwe wendingen, maar ook voor de actieve lezer is hier genoeg te vinden. Doordat het true crime element niet als nagedachte wordt behandeld, maar een prominente en gedetailleerde plek in het boek krijgt, kan ook de echte speurneus zijn hart ophalen aan dit boek

Verdere thema’s rondom consent en discriminatie worden terloops genoemd maar dat voelt meer als een reflectie van het jaar waarin dit boek zich afspeelt dan een bewuste keuze van de auteur. Het is simpel het boek er niet naar, geen dubbele lagen om te onderzoeken en te analyseren. En ik miste het ook geen moment.

Moordgids voor lieve meisjes neemt je mee op sleeptouw en voor 443 bladzijdes zorgt dit voor een van mijn beste leeservaringen van 2020.

‘Ik weet helemaal niet meer wat goed is en wat slecht – alles lijkt in elkaar over te lopen. Ik ben er niet zo zeker meer van dat ik nog steeds het lieve meisje ben dat ik ooit dacht te zijn. Ik ben haar ergens onderweg kwijt geraakt.’

Details

Titel: Moordgids voor lieve meisjes
Auteur: 
Holly Jackson
Vertaler: H.C. Kaspersma 
Uitgever: Uitgeverij Volt
Datum van verschijnen: augustus 2020
Blz: 443
ISBN: 9789021422435

Dank Uitgeverij Volt voor het opsturen van dit exemplaar! ?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Lalagè 01/09/2020 at 06:20

  Wat een knap geschreven blog!

 • Reply Isis 02/02/2023 at 13:08

  een goeie boek ik heb hem helemaal gelezen

  MVG, isis

 • Leave a Reply

  Geverifieerd door MonsterInsights