JEUGDLITERATUUR RECENSIE 04/02/2024

Als je moet kiezen, Louise Drul

als je moet kiezen recensie

Jeugdboek

Als je moet kiezen (2023)

Zou je liever een reus in de stad willen zijn of minuscuul in de jungle? Misschien wil je liever door dingen heen kunnen kijken dan door dingen heen kunnen gaan. En wat denk je van een fanfare in je oor die herrie maakt? Dan toch maar liever een stinkende ogersfamilie die onder je neus verstopt zit?

Welkom in de wereld van moeilijke beslissingen! Dit boek presenteert je 25 dilemma’s die je voor onmogelijke keuzes stellen. Ben jij klaar voor een mentale oefening?

Een schubbenhuidje of een transparant hoofd?

Het lijkt wel in het menselijk DNA opgenomen dat als je een ‘of-vraag’ tegenkomt, hoe bizar de twee opties dan ook mogen zijn, je er toch even over nadenkt. Zelfs al zijn het twee onmogelijke opties – een kat of een hond is er zo eentje voor mij – kriebelt het toch om een antwoord te kunnen geven.

De vraag ‘Als je moet kiezen’ staat centraal in het gelijknamige boek van Louise Drul, die zowel voor de tekst als de illustraties in deze opvallende titel verantwoordelijk is. In deze pagina’s weet zij de bizarre en verwonderlijke en daarom precies de rijke toon van kinderfantasie te vangen in een tal van ‘of-vragen’. Elke nieuwe pagina stelt de lezer weer voor een nieuw dilemma, want als je moet kiezen; wil je dan de snelste persoon op aarde zijn of de sterkste? Wil je een schubbenhuidje als een draak of toch liever een transparant hoofd als een kwal?

als je moet kiezen recensie

Een boek vol mogelijkheden

Een illustratie op de achterflap van een boek dat openspringt van de monsters, wezens, muziek, enzovoorts beschrijft Als je moet kiezen eigenlijk op de beste manier. Want behalve een boek van dilemma’s, bestaat dit boek vooral uit mogelijkheden. Eenmaal begonnen met bladeren, is het moeilijk om niet alle vragen in één keer te willen beantwoorden. Maar daar eindigt het gebruik van dit boek niet.

Beantwoord de vragen tijdens de eerste keer lezen en beantwoordt dezelfde vragen morgen weer anders. Maar blijf scherp, want ondertussen gebeurt er iets anders. Tijdens het nadenken, het grinniken om de bizarre scenario’s, het luisteren naar perspectieven van anderen – wordt ergens een knopje aangezet en de fantasie aangesproken. Van een boek als ‘Als je moet kiezen’ word je als magie zelf een schrijver van eigen dilemma’s.

Een boek dat eigenlijk niet uitgelezen kan worden, dat is Als je moet kiezen. Een prikkelend boek in een kleurrijke, grafische verpakking. Wat een cadeautje!

Details

Titel: Als je moet kiezen
Auteur: Louise Drul
UitgeverBoycott Books
Datum van verschijnen: oktober 2023
Blz: 56
ISBN: 9789492986665
Leeftijd: 4+

Dank aan uitgeverij Boycott Books voor het exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Leesweek #5 van 2024 - Books & Macchiatos 04/02/2024 at 14:43

    […] Volledige recensie hier! […]

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights