BOEKBABBELS 28/01/2024

Leesweek #4 van 2024

leesweek 4

Voorlezen – altijd overal

“Samen delen en samen spelen.” Was de mooie conclusie van een tot dan stille kleuter op de vraag wat je moet doen om vrienden te zijn. Ik trapte deze werkweek de Nationale Voorleesdagen af met een voorleesbezoek aan vier groepen 1. Samen met twee beren (genaamd Zwarte Beer en Bruine Beer) las ik het prentenboek Beer zoekt een beste vriend voor. Ik schreef hiervoor een kort stukje op Instagram (klik hier!) waar ik naast een kort stukje over het voorlezen zelf, ook reflecteerde op het verschil van de Voorleesdagen van 2023 en die van dit jaar.

Het belang van de Nationale Voorleesdagen werd tijdens meerdere lezingen herhaald op het (iets teleurstellende) congres Beter Lezen Dag in Ede. Ik volgde een workshop Vakoverstijgend lezen waar vooral de basis van het leesonderwijs werd benadrukt – want (voor)lezen past overal, in elke dag, in elk vak. Wel onder de indruk was ik van de workshop over Leesbevordering voor laaggeletterde nieuwkomers. Het principe van ‘thuistaalmaatjes’ en het belang van de eigen taal (de taal van het hart!), zal ik nog beter gaan promoten.

Op een gegeven moment was ik deze week in 6 boeken bezig. 6 verhalen waarvan ik al enkele bladzijdes had gelezen en dus 6 titels die als ‘currently reading’ op Goodreads gemarkeerd stonden.

Ik ben al sinds het begin van de maand bezig in Ready Player One, een supertof en interessant verhaal maar een boek waarvan de letters zo klein zijn dat het niet echt wil opschieten. Het boek waar ik wel in kon opschieten was de Young Adult roman Gwen & Art are not in love. Maar dat boek paste weer niet in mijn jaszak toen ik een doktersafspraak had. Dus daar was boek nummer 3; Laika tussen de sterren van Bibi Dumon Tak. Dat waren echter korte verhalen dus las ik ook verder in When Hitler Stole Pink Rabbit. Maar aangezien dat jeugdboek een vrij zware thematiek herbergt, wilde ik die leeservaring afwisselen met de iets luchtigere strip KOMA. En tja, ik luisterde tussendoor ook nog verder in het luisterboek Rugzwemmen van Marc ter Horst.

Ze alle zes uitlezen deed ik overigens niet. Ik startte sindsdien nog wel in twee nieuwe boeken. 🙂

En verder deze week; heel veel kleuterknuffels, tijgergedichten, beren op mijn bureau – in mijn biebtasje en in de armen van kleuters, stapels boeken, terugblikken maar ook vooruitkijken en de mooiste zonsopgang.

leesweek 4

Leesweek 4

1. KOMA (#1 -6) – Pierre Wazem & Fredriks Peeters
Vertaald door Mat Schifferstein

2012, Sherpa
Bibliotheek-exemplaar

In een donker toekomstbeeld herbergt een industriële stad diep onder de grond een geheim.

KOMA is een bundeling van 6 boeken, in de sfeervolle maar sobere illustraties in paarse, blauwe en mosterd-tinten raak je een beetje gedesoriënteerd. Want in dit verhaal weet je nooit precies wat er gebeurd en wat er nou echt of niet echt is. Toch is het, ondanks de supernatuurlijke elementen, een heel mensenlijk verhaal over verdriet, angst en een bijzondere vriendschap. Het einde ontroerde me.

Flink duister, dus pas aanraden vanaf 16+.

2. Gwen & Art are not in love – Lex Croucher
2023, Bloomsbury
Gekocht exemplaar

Een beetje Hearstopper, een beetje Merlijn de Tovenaar, een beetje Ridders van de Ronde Tafel. Mix die drie verhalen door elkaar en dan kom je in de buurt van het zeer fijne Gwen & Art are not in love. Want ja, Arthur en Gwedoline zijn als kind aan elkaar beloofd. Maar de realiteit en vooral gevoelens werken toch iets anders.

Net iets te lang en soms net iets te politiek, maar dit is een boek dat je gewoon niet te serieus moet nemen. Ik vond het heerlijk leesvoer.

Tot volgende week!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights