BOEKBABBELS 19/08/2019

Hebban debuut prijs 2019; deel van de lezersjury.

“Gezocht: juryleden voor de Hebban Debuutprijs 2019.” Tja, die oproep kon ik mij natuurlijk niet voorbij laten gaan. Vandaag vertel ik je over mijn ervaring als deel van de lezersjury!

Hebban debuut prijs 2019

Aan het begin van 2019 was mijn doel om meer Nederlandse literatuur te gaan lezen. Als je me al een tijdje volgt op deze blog, is het duidelijk dat dit aardig lukt. Ik lees nu bijna niets anders meer. Maar in het voorjaar was ik nog steeds zoekende en was er nog steeds de wens om meer Nederlands te lezen, maar waar te beginnen?

Dus toen ik op Hebban de oproep zag in april voor Hebban debuut prijs juryleden was ik meteen enthousiast. Er waren 15 boeken genomineerd voor de longlist en elk jurylid mocht hier 3 boeken voor beoordelen.

Ik had op dit punt al wat ervaringen met recensies schrijven en na een laatste blik op de longlist, waarvan ik bijna elk boek wel van wilde lezen, schreef ik mij in. En yes! Aan het eind van dezelfde maand kreeg ik een berichtje dat ik mee mocht doen. En dat het aan mij de taak was om tussen 1 mei en 15 juli de drie voor mij gekozen boeken te lezen en het beoordelingsformulier in te vullen.

In dit mailtje staat dat het mogelijk is dat je boeken opgestuurd krijgt die je al gelezen hebt. Maar ik had geluk, de drie boeken die voor mij waren uitgekozen waren allemaal nieuw voor mij.

  • Doet sneeuw pijn, Carolien Spaans
  • De verschrikkelijke jaren tachtig van Tim Kamps
  • Kongokorset van Herlinde Leyssens

Wat wordt er van je verwacht?

Je krijgt van Hebban de drie boeken als ebooks opgestuurd, dus je kunt meteen beginnen. Ik heb zelf geen ereader maar kon via de app Alkido deze op mijn iPad lezen. 

En then a reader’s gotta do, what a reader’s gotta do. De komende paar maanden las ik de drie boeken. Beide Doet sneeuw pijn en De verschrikkelijke jaren tachtig las ik binnen een dag uit. Over kongokorstet deed ik het langste en las ik pas een paar dagen voor de einddatum uit. Als ik mij de volgende keer opgeef voor zo’n lezersjury, zal ik mezelf aanraden om het laatste boek niet tot het laatst uit te stellen. Dit gaf toch een beetje druk en dat is nergens voor nodig als je 2,5 maand de tijd hebt om 3 boeken te lezen. Les geleerd!

Als je dan de boeken hebt uitgelezen, wordt er van de lezer verwacht om het beoordelingsformulier in te vullen. Wat ik heel fijn vond is hoe laagdrempelig dit formulier is. Als je het formulier opent zie je een enorm lijst met stellingen, zoals ‘Dit boek is uitzonderlijk geschreven’, ’Ik vond het heel spannend’ en ‘Ik ben positief verrast door deze auteur’. Dus eigenlijk kan je gewoon aanvinken hoe jouw ervaring was. Daarna geef je het boek een cijfer en beantwoord je de vraag of je dit boek zou nomineren voor de shortlist.

Als laatste heb je ruimte om een recensie te schrijven waarbij er een minimaal limiet is van 50 woorden. 50 woorden zijn zo geschreven, dus opnieuw heel laagdrempelig. Zelfs als je niet zo van het recensies schrijven bent, maakt Hebban het super makkelijk om ook eens deel te nemen aan een lezersjury! 

Top 3. 

Als laatste taak vul je jouw top 3 in, welk boek vond je het beste? Met natuurlijk weer een kleine toelichting, hierbij deel ik die van mij. Voor mij was mijn top 3 overduidelijk, dus ik heb het simpel gehouden!

Mijn absolute nummer 1 is Doet Sneeuw Pijn. Een persoonlijk en vooral emotioneel verhaal waardoor het verhaal zeker bij mij binnen kwam. Daarnaast vond ik Carolien Spaans’ schrijfstijl ook erg sterk, met een vleugje humor.

Nummer 2 is voor mij De verschrikkelijke jaren tachtig. Alhoewel niet mijn favoriet gedurende het lezen, is dit een boek wat nog lang nagonst. Een rauw verhaal met een flinke verrassing aan het einde.

Het Kongokorset is voor mij de nummer 3. Een mooi verhaal wat mij helaas toch ietwat teleurgesteld achterliet vanwege het gebrek aan diepgang. Maar zeker geschikt zal zijn voor veellezers van historische romans. 

In de komende week zal ik mijn volledige recensies delen voor mijn nummer 1 en 2. Het Kongokorset zal ik niet uitwerken, geen slecht boek, maar niet genoeg materiaal om voor mij een volledige recensie te schrijven. 

En nu wachten op de winnaar! 

Van mijn drie gelezen boeken heeft Doet sneeuw pijn het tot de shortlist geschopt, waar ik het natuurlijk compleet mee eens ben! Daarnaast is het fantastisch Laura H. ook genomineerd, het wordt nog een spannende race. 

De winnaar van de Hebban Debuut Prijs wordt 15 tijdens Hebban Live bij De Broerse in Utrecht uitgereikt. Ik was al van plan om die dag naar Utrecht voor de boekenmarkt, maar ben natuurlijk ook bij Hebban live van de partij. Zo benieuwd welk boek uitgekozen gaat worden!

Zijn jullie ook van de partij op 15 september? En nog belangrijker, wie denken jullie dat er gaat winnen?

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights