BOEKBABBELS 17/08/2019

Mijn boekenkast, van goed naar beter.

Mijn boekenkast, een plek waar al mijn favoriete boeken bewaard worden en potentiële favorieten wonen. Nog maar 6 jaar geleden lagen al mijn boeken onder mijn bureau verstopt. Je kunt wel zeggen dat er veel veranderd is.

Dit is het verhaal van mijn boekenkast.

My happy place

Afgelopen week heb ik mijn boekenkast weer eens gereorganiseerd. Er zijn de afgelopen maanden weer een aantal boeken bijgekomen en ik moest mijn rainbow shelves aanpassen om alles een mooi plekje te geven.

Mijn boekenkast, twee witte Billy’s van de Ikea, hebben een prominente plek in mijn slaapkamer. Met de toevoeging van mijn heerlijke luie leesstoel, een lamp en een bijzettafeltje is het de plek waar ik echt mijn rust kan vinden. Graag breng ik uren door in deze stoel, met een heerlijk boek en een kopje thee. Geef me dan nog een deken en wat regen op mijn raam en ik ben helemaal blij.

Maar zoals je in de introductie kon lezen, is mijn boekenkast pas iets van de afgelopen jaren. Een paar dagen geleden keek ik wat oude foto’s terug en moest stiekem lachen om de transformatie van mijn leesplekje. Vandaag wil ik dat verhaal met jullie delen. Het verhaal van mijn boekenkast.

Mijn eerste boekenkast

Pas in 2013, toen mijn broer ging het huis uit ging en ik een grotere kamer kreeg, kreeg ik mijn eerste boekenkast. Om mijn boeken, op dit moment misschien 50 stuks, een eigen plekje te geven. Hiervoor ging ik vooral naar de bibliotheek en had ik geen behoefte aan een echte boekenkast. Pas toen ik in mijn late tienerjaren weer echt begon te lezen, kwam een boekenkast bovenaan mijn verlanglijst. En in 2013 was het zover; een middagje naar de Ikea  en ik had eindelijk een boekenkast, een bruin model met 6 planken.

Als ik nu oude foto’s terugkijk, zie ik dat veel van de boeken in de eerste kast geen plekje meer hebben in mijn huidige boekenkast. En dat zal ook altijd een trend voor mij zijn. Want ik voeg constant boeken toe aan mijn collectie, maar geef ook boeken weg. Ik moet wel toegeven dat het toevoegen aan de collectie een sneller tempo heeft dan het weggeven. Waardoor de boeken langzaam in de verdrukking kwamen in 2015 en ik al wat boeken naar wat dozen op zolder moest verplaatsen.

In 2016 overleed mijn lieve oma, van wie ik meerdere boeken kreeg. En toen wist ik het wel zeker, deze boeken mochten niet op zolder of op de grond terecht komen. Het was tijd voor uitbreiding.

Dank je wel oma. 

Mijn eerste Ikea kast werd verplaatst en in de plaats kwam mijn eerste echte Billy. Met extra planken, want anders paste het alsnog niet haha. Samen met mijn schoonzus zette ik de kast in elkaar. Toen ik later de boeken van mijn oma in de kast zette, gebeurde er iets heel speciaals. 

Mijn oma wist van te voren niet welke boeken ik zou overnemen, de keuze was aan mij. Het was moeilijk om deze keuze te moeten maken, maar ook iets heel moois. Mooi dat ik haar boeken een plekje mocht geven. O.a. nam ik haar gesigneerde editie van Het Diner mee, van Herman Koch. Een schrijver waar wij allebei gek op waren en we waren ook samen naar een lezing geweest. En ook het prachtige boek van Rien Poortvliet, Braaf. Als laatste koos ik de complete serie Aardkinderen van Jean M. Auel. Zes dikke boeken die mijn oma helaas nooit allemaal heeft uitgelezen in haar leven. 

Toen ik deze boeken een plekje gaf in de boekenkast kwam er een foto uitgevallen. Ongelooflijk was dit een oude foto van mij en mijn oma. Mijn lieve oma, ik hoorde haar in de verte lachen. Misschien was je deze foto gewoon vergeten, maar misschien kende je me toch beter dan ik dacht.

Dit zijn allemaal boeken die ik vandaag nog steeds in mijn kast heb staan. Ik kom niet uit een gezin van lezers, maar mijn oma was er wel een. En ik zie haar nog steeds in deze boeken. Dankbaar dat ik haar collectie een beetje mag doorzetten.

Mijn nieuwe boekenkast stond, natuurlijk in mijn signatuur regenboogje, met mijn oma’s boeken. Klaar om weer een aantal jaar het huis te zijn voor mijn groeiende collectie. 

Of misschien toch maar een jaar?

Als je mijn vorige blog Chasing Rainbows hebt gelezen, weet je dat ik eind 2016 en een groot gedeelte van 2017 heb doorgebracht in Engeland als au pair. En tja, als je een boekenworm los laat in Londen… Al snel had ik door dat ik in al deze prachtige boekenwinkels en tweedehands pareltjes, veel boeken bij elkaar verzamelde. Toen ik een weekje thuis was in Nederland begon ik stiekem na te denken over een tweede Billy boekenkast én een leesstoel. Het plan was om deze te kopen zodra ik terug zou zijn in Nederland.

Maar mijn ouders waren mij voor. Toen ik na mijn au-pair avontuur mijn kamer binnenliep werd ik verast door deze leesstoel en een nieuwe Billy. Met een Welkom Thuis slinger. Tranen met tuiten, dat snappen jullie ook wel haha. Mijn ouders die helemaal niets begrijpen van hun boekengek van een dochter, maar mij toch zo weten te verassen. Ik ben erg dankbaar.

In 2019.

Anno 2019 is er een voetenbankje en ‘book cart’ bijgekomen, maar de twee Billy’s staan als een huis. De inhoud verandert bijna elke maand en stiekem droom ik over een derde kast, maar nu nog even niet. 

Mijn boekenkast geeft mij enorm veel plezier. Ik ga graag naar de bibliotheek, maar mijn eigen collectie is een directe weerspiegeling van mijn passie. Een enorm passie voor boeken, voor verhalen, voor mijn eigen regenboog. Ik word er gewoon zo ongelooflijk blij van. ?

“Simply put, I love books, physical books. I own so many–many of which I have not read (yet). I just need to have them . On shelves. In piles. In random conference tote bags. Paper magazines and newspapers too. Some call it clutter. I call it cozy. It’s comforting to know I am surrounded by pages of stories. And, thus, by storytellers.”

(En deel vooral even hoe jullie boekenkast eruit ziet, ik ben zo nieuwsgierig!)

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Danielle "Dutchylovesbooks " Ouedraogo 17/08/2019 at 09:08

    Wat een mooi verhaal en lieve familie heb jij?

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights