RECENSIE 18/06/2023

De oranje hesjes, Koen van Campenhout

De oranje hesjes recensie

Roman

De oranje hesjes (2022)

De 48-jarige lerares Ilke Waegemans wordt benoemd als directeur van een middelbare school.
Op de eerste dag van haar directeurschap wordt haar favoriete leerling, Kajetan Pogorzelski, aangereden door een wagen. De bestuurder pleegt vluchtmisdrijf.Wanneer Kajetan overlijdt aan zijn verwondingen, ontstaat een protestbeweging die ijvert voor meer verkeersveiligheid in de buurt van de school.Bij Ilke kruipt deze zaak steeds meer onder haar vel… tot het allemaal nog een stuk persoonlijker wordt

De kleur oranje

Een oranje hesje; het centrale punt op deze boekcover maar ook de outfit die een puber op de fiets droeg toen een auto hem schepte.

Het oranje hesje zou een symbool van veiligheid moeten zijn, maar in de roman De oranje hesjes van Koen van Campenhout wordt de oranje kleur het symbool van een belofte; dit mag nooit meer gebeuren.

Maar ik loop op de zaken vooruit. Koen van Campenhouts tweede roman begint met de 48-jarige Ilke heeft die net haar droombaan gevonden; directeur van een middelbare school. Maar nadat ze op de feestelijk avond van deze benoeming een paar wijntjes erdoorheen heeft gejaagd en in de auto iets te veel bezig is met haar telefoon, rijdt ze een verwarde man aan.

Met de schrik komt Ilke er vanaf, maar dit is nog maar het eerste ongeluk die de lezer in De oranje hesjes zal aantreffen. Het tweede volgt de dag erna, wanneer een van de leerlingen van Ilke, Kajetan Pogorzelski, overlijdt aan de gevolgen van een aanrijding, terwijl de bestuurder van de auto de scene ontvluchtte. 

“Dat oranje hesjes. Dàt komt steeds weer in mijn gedachten op. Fietsers zijn slecht zichtbaar in het donker. […] Wie een fluorescerend hesje draagt, zie ik meestal ruim vooraf. Je moet al met een grote snelheid komen aangereden om dan geen fietser te zien aankomen.” 

De oranje hesjes recensie

Sterke kern

De roman transformeert richting het einde van de bladzijdes bijna in een ‘whodunnit’ waarin de lezer samen met Ilke en de rest van de school probeert te achterhalen wie de verantwoordelijke was voor het ongeluk. Tussen deze zoektocht in zit echter de meer interessante thematiek; Ilke is een personage die net na het ongeluk vooral aan haar eigen zaken lijkt te denken. Ze is bang dat de vele aandacht voor dit nieuwe ongeluk haar eigen fout aan de oppervlakte zal brengen.

Schurend mooi illustreert Van Campenhout hoe iets je pas echt bezig gaat houden als je er hard mee geconfronteerd wordt. Zodoende verandert Ilke gedurende het verhaal in iemand die zich gaat inzetten voor verkeersveiligheid, zelfs al moet ze daar haar eigen fouten voor inzien.

Alleen deze ontwikkeling gebeurt snel. Ook de keuze om geen gebruik te maken van de traditionele leestekens tijdens gesprekken tussen personages (het leest nu als een uitgeschreven toneelstuk) en de toevoeging van veel spreektaal zorgen ervoor dat De oranje hesjes snel en vlot leest, maar deed mij afvragen of er niet meer uit dit verhaal te halen was.

Want de kern van deze roman is sterk, een onderwerp dat Koen van Campenhout in zijn nawoord nog een benadrukt: “De oranje hesjes is ontstaan uit verontwaardiging en verdriet over de helaas nog al te talrijke verkeersongelukken met kinderen en tieners.”

De oranje hesjes slaagt als roman in haar doel om mensen nog eens met de neus op de feiten te drukken. Toch denk ik dat dit verhaal met iets meer pagina’s een nog sterkere indruk had achtergelaten. 

“Want wij zijn de Oranje Hesjes. De vrienden, de ouders en de leerkrachten van Kajetan Pogorzelski. Die jonge halfgod met zijn ijsblauw ogen, die stierf op het kruispunt in de straat van onze school.”

Details

Titel: De oranje hesjes
Auteur: Koen van Campenhout
Uitgever: Uitgeverij Het Punt
Datum van verschijnen: 2022
Blz: 149
ISBN: 789460796272

Dank aan de auteur voor het recensie-exemplaar!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights