JEUGDLITERATUUR RECENSIE 14/06/2023

#korteboekentip: Mijn droombaan…

mijn droombaan corona schoolsupport recensie

Mijn droombaan… serie (2022-)

Mijn vaders antwoord was altijd kort maar krachtig als ik het over mijn toekomstige baan had; je moet iets doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt.

Met mij is het ondertussen in mijn functie als leesconsulent goedgekomen, maar de zoektocht er naartoe was wel een uitdaging. Want als je nadenkt over een toekomstige baan is dat meestal in een concrete en gelimiteerde lijst van functies, terwijl je eigenlijk vanuit je talent of hobby moet nadenken. 

Daarom ben ik fan van deze serie: Mijn Droombaan, uitgegeven bij CORONA #schoolsupport die de lezer in de zoektocht naar hun toekomstige baan op een andere manier benadert.

Ik kwam deze boeken tegen toen ik, eerlijk gezegd met lood in m’n schoenen, op zoek was naar boeken over je verdere loopbaan voor een boekenlijstje voor een school. Ik zag mezelf al aankomen in groep 7/8 met het zoveelste deel uit de reeks van Liesbeth Slegers of een verdwaald ‘Hoe word ik een YouTuber/vlogger’ boek.

Maar kleurrijk en helder vormgegeven richten de zes delen in deze serie zich op banen waarbij een jonge lezer zich eerst moet bedenken wat hij of zij of hen in zich heeft; wat is jouw hobby, waar ben jij goed in, wat zou je graag willen én daarna volgt de volgende stap pas: wat past daar voor baan bij?

Wie ga jij worden?

Spread voor spread wordt op een aantrekkelijk en toegankelijke wijze een nieuw beroep in een nieuwe sector toegelicht. Zoals bijvoorbeeld in de creatieve sector waarin een kunstdocent iets vertelt over haar dag, de plus en minnen van haar werk en haar motivatie voor haar keuze van beroep. Het zijn uiteenlopende banen, zowel praktijkgericht als meer theoriegericht en ze stellen de lezer in staat om te dromen: wie ga jij worden? 

Naast de vele voorbeelden helpt het boek via een beroepwijzer de jonge lezer nog eens goed nadenken over wie hij of zij of hen is. Allemaal vanuit een positieve insteek; heb je een technische aanleg of ben je juist meer praktisch? Werk je graag in een team of hou je van meer zelfstandigheid?

Fijn deze serie. Een warme tip voor in de schoolbibliotheek en iedereen die droomt over wat nog gaat komen. 💛

Details

Titel: Mijn droombaan-serie
Vertaald en bewerkt door Kirsten Verhagen. 
Uitgever: CORONA Schoolsupport
Datum van verschijnen: september 2022
ISBN: 7448145097050
Leeftijd: 9+

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!
Of leen het boek, net als mij, bij de bibliotheek.

Koop het boek bij Libris

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights