JEUGDLITERATUUR RECENSIE 14/10/2020

De zomer dat we parijs bestormden (winactie!)

De zomer dat we Parijs bestormden, recensie

De zomer dat we Parijs bestormden: een boek boordevol kritiek op sociale media, dieetcultuur en beauty standards. Maar daarnaast ook vooral een hele mooie reis. 

De zomer dat we Parijs bestormden (2020)

Als Mireille, Astrid en Hakima door medeleerlingen op Facebook worden uitgeroepen tot de drie lelijkste meisjes van hun school, is dat de aanzet tot een spectaculaire roadtrip. De meiden besluiten alles achter zich te laten en op de fiets naar Parijs te gaan. Ze willen partycrashen op het grote feest dat de president elk jaar op 14 juli geeft.

Ze zijn nog maar nauwelijks onderweg of een journaliste schrijft een verontwaardigd stuk over de verkiezing, en er steekt een heuse mediastorm op. De drie worden uitgemaakt voor alles wat mooi en lelijk is: van vette varkens tot feministische rolmodellen. En ondertussen naderen Mireille, Astrid en Hakima Parijs. Komen ze het paleis van de president binnen? En wat willen ze daar eigenlijk doen? 

“Een geluk bij een ongeluk, normaal is ze het gouden varken.”

Het is weer de tijd van het jaar. De Varkensverkiezing heeft net plaatsgevonden op het Marie-Darrieussecqcollege en Mireille is verkozen tot het Bronzen Varken. Of anders gezegd, het op twee na lelijkste meisje van de hele school. We zijn allemaal ooit tiener geweest, ik had het geluk dat het internet tien jaar geleden nog niet was zoals het in 2020 is. Maar we kunnen ons er allemaal wel iets van voorstellen hoe Mireille en de andere twee varkentjes zich moet voelen.

Of toch niet? Want deze varkentjes nemen het heft in eigen handen. Een fietstocht naar Parijs, om alles achter zich te laten… 

Het kost misschien even een paar bladzijdes om goed in dit verhaal te komen. Mireille is sarcastisch, een beetje bitter en springt in haar beschrijvingen van de hak op de tak, maar dan is het ook moeilijk om nog te stoppen. Mireille is een personage wat zo zeker van zichzelf is maar waar tegelijk toch ook wel een heel kwetsbaar meisje te herkennen valt. Want onbewust vergelijkt ze zich toch met haar “medevarkens” en is het lastig om over iets anders na te denken als je kuiten branden en strakker voelen van het vele fietsen.

“Het gaat erom dat je mooi bent vanbinnen,’ zei ik, terwijl ik met mijn wijsvinger zwaaide en ondertussen hard probeerde uit te rekenen hoeveel calorieën we misschien wel hadden verbrand.

Gelukkig kan ik totaal niet rekenen.”

Een meisje wat zelf zegt een ‘bovenmenselijk vermogen tot onverschilligheid’ te beschikken, ze weet dat het leven beter wordt als ze eenmaal 25 is, ze hoeft het alleen maar af te wachten. Een meisje wat zich groothoudt tegenover haar twee lotgenoten, omdat zij nog niet zo hard zijn en niet gewend zijn om geen vrienden te hebben.

Een scherp randje

Ik las dit boek vrij recent na de volwassen roman Supperclub, een boek wat in principe eenzelfde thema aankaart. Dit boek gaat over vrouwen die meer ruimte in willen nemen, eten tot ze erbij neervallen, een woest standpunt innemen om de maatschappij die hen gekwetst heeft maar eens goed te grazen te nemen. 

En dat is eigenlijk ook precies het beginpunt van De zomer dat we Parijs bestormden, maar gaandeweg verandert dit. Een scherp randje wordt zichtbaar.

Het idee dat drie dikke meisjes op een fiets stappen, de wereld meekijkt en maar 1 reden kan bedenken om “het waarom” te beantwoorden: ‘Dit zal toch om een afvalrace gaan?’. Dat Mireille en de andere twee meisjes zich wel verschrikkelijk moeten voelen in hun lijf. En dat de organisator van de Varkensverkiezing de verkiezing alleen maar houdt om de bekroonde meisjes een ‘wakeup-call’ te geven, om hun leven te beteren. Dat we dit bijna als een normale gedachtegang zien. 

Dat het normaal is dat nieuwsbericht na nieuwsbericht speculeert over het doel van de reis van drie meisjes, dat elk social media platform vol staat, van support maar ook van iets anders:

“We hebben het Hakima dat allemaal niet verteld, niet omdat we bang zijn dat ze naast haar schoenen gaat lopen, maar omdat elke keer als iemand zegt dat we geweldig, sterk, slim en strijdlustig zijn, er ook iemand ergens op social media ijverig in de pen klimt om te laten weten dat we dikke, lelijke trutten zijn, trollen, hoeren, sletten en sloeries, vuile kutwijven zo lelijk als de nacht c.q. als heksen. Wie zijn die mensen. Dat is één groot raadsel. Zitten er echt bestaande mensen die leven, eten, lachen en dansen achter die afschuwelijke beledigingen?

Nee, dat is niet normaal. En hoewel de reis start met een doel, is er een ander soort kroontje op het hoofd van Mireille te vinden als we eenmaal in Parijs zijn aangekomen. Misschien iets veel kleiners. Acceptatie, berusting, het kunnen vergeven.

Kortom

In mijn eerste reactie toen ik dit boek uitlas noemde ik dat alle young adult wel zo mogen zijn. En daar blijf ik bij. Dit is een boek wat boordevol kritiek zit, je wordt even met je neus op de feiten gedrukt en toch sla je dit boek niet met een vervelend gevoel dicht. Integendeel!

De zomer dat we Parijs bestormdenis geen boek wat je zegt dat je ten alle tijden 100% tevreden jezelf hoeft te zijn, dat kan bijna niet, maar het zegt wel dat alleen jij dat kan beslissen. Dat lelijk geen slecht woord hoeft te zijn en gewicht niet alles betekent. Het is een heerlijk, vlot geschreven boek met een scherp randje.

En dat allemaal te midden van een epische reis. Eindeloos trappen, nieuwe vriendschappen, slapen onder de sterren, worsten verkopen, en misschien ook nog wel een beetje jezelf vinden, precies waar je begonnen bent.

Details

Titel: De zomer dat we Parijs bestormden
Auteur: 
Clémentine Beauvais
Vertaald door: Eva Wissenburg
Uitgever: Querido
Datum van verschijnen: september 2020
Blz: 298
ISBN: 9789045124360

En ben je nu heel nieuwsgierig geworden? Goed nieuws! In samenwerking met Querido mag ik 1 exemplaar weggeven van dit super-boek! Laat mij in een opmerking onder deze blog weten waarom jij nieuwsgierig bent geworden naar dit boek. De winactie staat open voor beide Instagram en deze blog, dus laat je een comment hier en op de Instagram-post achter; dubbel kans!

Op 19 oktober 12.00 kies ik de winnaar. Succes! De winnaar is gekozen en heeft een berichtje gekregen.

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply Audrey 14/10/2020 at 07:16

    Ik ben enthousiast geworden door jouw recensie, telt dat ook? Dit boek lijkt me ook echt iets voor mij, dus ik doe graag mee.

  • Reply AnnaB 14/10/2020 at 07:16

    Lijkt mij interessant om te lezen met thema’s van deze tijd. Benieuwd naar dit boek!

  • Reply Chantal loves.boeken 14/10/2020 at 07:23

    Ja mooie recensie mooi boek lijkt me. Hopelijk speelt dit onderwerp nog niet in mijn klas maar dit boek zou dan wel een verrijking voor de boekenkast in de klas zijn!

  • Reply Ka8leen 14/10/2020 at 07:38

    Wat zou ik dit boek graag een keertje lezen! Een boek die een hart onder de riem van vele meisjes zou kunnen steken denk ik zo. Ik loot graag mee.

  • Reply Famkeleest 14/10/2020 at 07:55

    Wat zou ik dit boek nu graag willen lezen, mede door jouw enthousiaste review! Ik houd ontzettend van boeken met een feministische thema. Daarnaast lijkt het me super om weer eventjes in Parijs te zijn, vooral nu dat even niet in het echt kan.

  • Reply Anja Sohier 14/10/2020 at 09:44

    Ik lees graag young adult boeken en alles wat ik mooi vind , geef ik door aan mijn (plus)dochter die lesgeeft op de middelbare school. Als ik dit boek win, geef ik het dan ook met plezier aan haar door.

  • Reply Fleur 14/10/2020 at 12:26

    Dit lijkt me echt een origineel, tof boek! (Bluebookberry)

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights