JEUGDLITERATUUR RECENSIE 24/06/2023

Vrienden, Daniela Sola

prentenboek Vrienden recensie

Prentenboek

Vrienden (2023)

Vrienden en vriendschappen in alle soorten en maten; dat is het onderwerp van het zoete, kleurrijke prentenboek van de hand van de Roemeense illustrator Daniela Sosa.

“In je leven zul je veel vrienden ontmoeten. Elke vriendschap is anders.” 

Op een poëtische en bijna filosofische wijze neemt Daniela Sosa de jonge lezer bij de hand door de verschillende vormen van vriendschap. Zo zijn vriendschappen soms van korte duur en soms duren ze een heel leven lang. Vrienden kunnen heel dichtbij zijn, maar ook ver weg. Soms heb je een hele groep vrienden maar je kan ook een vriend hebben die alleen jij kunt zien. Elke vriendschap is op een eigen manier bijzonder en waardevol en zal potentieel een rol spelen gedurende je leven.

Wat een prachtig prentenboek is Vrienden om door te bladeren. Hoewel dit boek de aanbevolen leeftijd draagt van 4+ denk ik dat dit een prentenboek is dat herkenbaar is voor elke leeftijd, van jong tot oud. Want vriendschap, de behoefte aan connectie met de mensen om ons heen, is diep verbonden aan ons mens zijn. Hoe bijzonder is het dat een baby van nog maar enkele weken oud zich richt op de gezichten om hen heen en de lach op iemands gezicht kopieert? En hoe heerlijk is het om te zien hoe peuters in een speeltuin met ieder ander kind meteen vrienden weet te maken? Vriendschap is in de kern een connectie maken. Of die connectie nou komt vanuit dezelfde soort hobby of omdat iemand je juist een nieuw perspectief kan tonen. 

Zelfs als een vriendschap niet van de grond kwam of op een nare manier eindigde, gaat het daar eigenlijk niet om. Het feit dat die vriendschap er is geweest en iets met jou heeft gedaan, iets in jou heeft geraakt, is wat telt. Een les die juist de oudere lezers tot inzicht zal brengen.

“Sommige vriendschappen hebben geen woorden nodig. Andere beginnen of eindigen er net mee.

prentenboek Vrienden recensie

Wat maakt een vriend?

De korte stukjes tekst worden vergezeld door de illustraties die op een compleet eigen manier de warmte in vriendschappen verbeelden. Een vanzelfsprekende diversiteit is te vinden in deze beelden, want in dit boek gaat het niet om hoe we van elkaar verschillen maar wat ons verbindt: vriendschap die overal en tussen iedereen zou kunnen ontstaan.

Wat maakt een vriend? Hoe kan je een vriendschap definiëren? Kan een levenslange vriendschap hetzelfde voelen als iemand die je net ontmoet waar je al weer meteen afscheid van neemt? Dit zijn maar enkele discussievragen die naar boven komen terwijl ik dit boek nog een keer met een glimlach doorblader.

Vrienden is een prachtig prentenboek dat een tijdloze kwaliteit heeft en tot mooie gesprekken kan leiden. Het is ode aan vriendschap in zijn meest pure vorm en daarom een boek dat je iedereen – jong en oud – in de handen wil drukken.

“Soms denk je dat je nooit een vriend zult vinden, maar dan moet je gewoon een beetje beter om je heen kijken.”

Details

Titel: Vrienden
Maker: Daniela Sola
Uitgever: Davidsfonds Infodok
Datum van verschijnen: 2022
Blz: 40
ISBN: 789002278099
Leeftijd: 4+

Dank aan New Book Collective voor het recensie-exemplaar!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights