JEUGDLITERATUUR RECENSIE 02/07/2023

Prinses Luka, Ineke Debels & Katrien Benaets

prinses luka recensie

Prentenboek

Prinses Luka (2023)

Luka ziet het al helemaal voor zich. Volgende week is het carnaval en daar hoort uiteraard een feestelijke outfit bij. Zoals die ene jurk die Luka onderweg naar school in de winkel heeft ziet hangen. Na school zal hij alvast even oefenen met make-up in mama’s kamer. Want die jurk compleet met glitters en make-up, ja dat zal de perfecte feestelijke outfit zijn. 

Toch?

“Hé, Luka! Waar ben je toch?’ 
Mama stopt midden in haar zin.
Ze stapt de kamer binnen en staart me aan.
Ik weet het… De jurk, de schoenen,
En vooral die schitterende gloss op mijn lippen…”

Warm en zacht

Het kinderboekendebuut van veellezer en boekenblogger Ineke Debels (ook wel bekend als @wonderlandbyaliceblog) richt zich op een zeer belangrijk boodschap, die in samenwerking met illustrator Katrien Benaets, op een zeer warme en vooral zachte manier over wordt gebracht aan de jonge lezer vanaf ongeveer 5 jaar. Jezelf zijn en durven zijn is niet altijd even makkelijk, maar wel belangrijk.

Slim geschreven vanuit het ik-perspectief stelt Debels de lezer in staat om vanuit Luka’s eigen perspectief, emoties en ervaringen mee te lezen en te denken. Want Luka wil niets liever dan een jurk aan naar het carnaval, maar voelt zich beperkt door het feit dat hij een jongen is. Want jongens dragen geen jurken naar het carnaval, maar dat ene superman-pakje wat mama al gekocht had. Maar Luka houdt helemaal niet van blauw…

“Jongens huilen niet. Jongens dragen geen hakken en al helemaal geen lippenstift. Jongens dromen niet van dromerige jurken. En jongens houden niet van roze glitter. En toch doe ik dat wel. Voor één dag wil ik Luka zijn. Gewoon Luka.”

Prinses Luka is een verhaal dat uitblinkt in zijn simpliciteit. Een warme toon vertelt hoe de acceptatie van een ouder en daarmee de acceptatie van jezelf het allerbelangrijkste is. Ineke laat de lezer niet lang in spanning zitten; want zelfs als Luka ’s avonds in zijn bed ligt te woelen van de twijfels, weet zijn moeder precies wat haar kind nodig heeft en weet ze hem al snel te troosten met haar woorden. 

prinses luka recensie

Het mooiste verhaal dat verteld kan worden

Toch had ik graag iets meer toelichting gezien over hoe hobby’s, kledingstukken en eigenschappen niet bepalend voor een jongen of een meisje hoeven te zijn. Want een kind kan van prinsessenjurken houden én van supermancapes, glitter mooi vinden én tegelijkertijd stoer zijn. Voor de beoogde doelgroep zou deze toegevoegde discussie zeker de moeite waard zijn geweest.

Toch is dat een kleine aanpassing. Want Prinses Luka doet precies wat een prentenboek als dit moet doen. Met zachte, aanmoedigende woorden en beelden laten zien dat jij er mag zijn, helemaal zoals je bent. Dat is het mooiste verhaal dat verteld kan worden.

“En dan kan mijn Luka gewoon Luka zijn op het carnaval. En elke dag daarna…” 

Details

Titel: Prinses Luka
Auteur: Ineke Debels
Illustrator: Katrien Benaets
Uitgever: Uitgeverij Clavis
Datum van verschijnen: 2023
Blz: 32
ISBN: 9789044848892
Leeftijd: 5+

Dank aan Uitgeverij Clavis voor het recensie-exemplaar!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights