JEUGDLITERATUUR RECENSIE 24/07/2023

Nina Beachbabe! Jette Schröder

Nina Beachbabe recensie

Jeugdboek

Nina, Beachbabe (2023)

Nina is woedend op haar ouders. Wie verzint het om een máánd voor de zomervakantie naar de andere kant van het land te verhuizen? Ze was nét gewend in de brugklas en nu moet ze weer naar een nieuwe school! Daar weegt zelfs het feit dat hun nieuwe huis vlak bij zee ligt niet tegen op. Nina mist haar vriendinnen en alle leuke dingen die ze deden. Gelukkig vindt ze snel een nieuwe vriendin, Jet, die haar meeneemt naar strandtent De Zeemeeuw, waar haar vrienden iedere dag samenkomen.

Algauw hoort Nina bij de groep en belooft het toch een topzomer te worden! Het enige minpuntje is de knappe – maar ook zeer chagrijnige – surfboy Jonas, die ze steeds maar tegen het lijf blijft lopen…

Wie is die beachbabe?

Ik ben klaar voor mijn nieuwe, supercoole leven als beachbabe!”

Dat is Nina’s mantra die ze vanaf vandaag elke dag minstens 10 keer hardop zal zeggen. Want hoewel het verhuizen naar een nieuwe stad één maand voor de zomervakantie alles behalve fijn is (wie verzint dat?!) zal Nina haar best doen om er toch de beste zomer ooit van te maken. 

Menig serielezer zal zijn hart kunnen ophalen aan de BFF-serie, waarvan Nina Beachbabe ondertussen het derde (maar los te lezen) deel is. Na Daisy in Love en Sterre Party Girl is het woord nu aan Nina. Hoewel deze jonge puber na de recente verhuizing eigenlijk alleen maar wil mopperen, besluit ze dat dit het beste moment is voor een nieuwe start. Met behulp van The new me- een make-over gids voor meiden belooft ze zichzelf om haar leven te transformeren. Dit wordt haar zomer!

En het lijkt te werken: al snel vindt Nina aansluiting bij een leuk groepje meiden en ziet het er toch uit dat haar wens van het leven van een beachbabe in vervulling zal gaan.  Maar terwijl haar oude leven en haar oude vriendschappen steeds meer naar de achtergrond verdwijnen en ze zichzelf begint te verliezen in de sprankelende ogen van die ene knappe, maar zeer chagrijnige surfboy en zijn surflessen – vergeet Nina niet wie ze was voordat ze die beachbabe was?

Nina Beachbabe recensie

Toegankelijk, wijs maar subtiel

Hoewel Jette Schröder door middel van een enkel perspectief en eigentijdse taal zeer toegankelijk schrijft en het verhaal nergens echt te zwaar wordt, geeft deze auteur haar lezer ook een beetje subtiele wijsheid mee – passend bij deze doelgroep. Want jezelf willen verbeteren is geen slecht idee, maar vergeet niet waar je vandaan komt en dat er altijd meerdere kanten aan het leven zitten.

“De bedoeling is dat je je droomleven visualiseert, je nieuwe jij, hoe je heel graag wil dat het eruitziet. […] Maar zoals jij het aanpakt, lijkt het er meer op dat je ánderen probeert te overtuigen van je nieuwe droomleven.”

Nina, Beachbabe is een lekker zomers verhaal voor jonge lezers vanaf een jaar of 10. Jette Schröder schreef een aantrekkelijk en toegankelijk boek met thema’s die de doelgroep zeker zullen aanspreken. Het is een boek over het strand en een ontluikende liefde, maar ook een verhaal over hoe alle ups en downs in het leven mogen bestaan en over vrienden die om je geven zelfs als je elkaar even uit het oog verliest. Fijn fijn fijn!

Details

Titel: Nina, Beachbabe!
Auteur: Jette Schröder
Uitgever: Harper Collins
Datum van verschijnen: juni 2023
Blz: 256
ISBN: 9789402713084
Leeftijd: 10+

Dank aan Harper Collins voor het recensie-exemplaar!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights