JEUGDLITERATUUR RECENSIE 23/04/2020

De reis van Leloo, Nathalie De Jongh & Matthieu Pelhate

De reis van Leloo, Nathalie De Jongh en Matthieu Pelhate

De reis van Leloo is een boek over een zoektocht, naar het licht en naar je eigen kracht. Een modern sprookje wat meer dan welkom is in deze rare tijd.

De reis van Leloo (2020)

Leloo woont in een stad waar het altijd donker is. Elke avond wordt ze samen met de andere kinderen naar de Lichtfabriek gebracht, maar niemand weet wat er ’s nachts precies gebeurt. Leloo heeft vaker dromen over een zonnig, groen eiland. Er klopt iets niet: waar is de zon? En waarom zijn er alleen kinderen in de Donkere Stad? Op een dag ontmoet Leloo de vlinder Toni. Ze ontsnappen en beginnen aan een verbijsterend avontuur dat alles voorgoed zal veranderen.

Het begin van een reis

“In een wereld ver van hier, in een lang vervlogen tijd, leefde eens een meisje dat geboren was om een heldin te zijn. Alleen wist ze dat nog niet.”

Een modern sprookje, zo zou ik De reis van Leloo willen beschrijven. Een verhaal van een zoektocht naar het licht maar ook het verhaal van een jong meisje, wie ontdekt dat ze veel dapperder is dan ze ooit had kunnen denken. 

We ontmoeten dat jonge meisje in een nare situatie, De Donkere Stad. Met weinig woorden wordt een situatie beschreven. Een stad waar alles grijs is en in de avond diepzwart. Een stad waar een Lichtfabriek staat, op een groot plein. Waar kinderen in de avond naar toe worden gebracht, maar niet weten waarom.

Een plek, waar dromen vaak bedrog blijken te zijn. En Leloo weet niet waarom, maar ze voelt dat er meer moet zijn. 

En dat “meer” staat op het punt om te beginnen… Leloo aarzelt een beetje wanneer een hoog stemmetje haar wakker maakt. Een wezen wat lijkt op een blauwe vlinder met zes armen en felblauwe ogen. Die haar vertelt dat het vanacht gaat gebeuren. Maar Leloo weet het ook zeker, de eerste sprankjes van hoop komen op het toneel. De reis mag beginnen, wat haar dan ook te wachten staat. 

Leloo is overigens net zo standvastig als haar makers, schrijfster Nathalie de Jongh en illustrator Matthieu Pelhate. Dit prentenboek kwam tot stand door middel van een crowdfunding, waarbij de drukkosten werden ingezameld. Een daverend succes wat ervoor zorgde dat De reis van Leloo eind maart 2020 in de boekhandels kon liggen. 

En wat mogen we als lezer daar blij om zijn, dit verhaal had ik niet willen missen! 

Verliefd op Leloo

Schrijfster Natalie de Jongh deelde op haar instagram account het verhaal achter het boek. Een verhaal van een donkere periode, verloren en verdwaald. En de reis die daarop volgde, de reis naar Leloo. En uiteindelijk De reis van Leloo.

En die geschiedenis merk in alles in De reis van Leloo. Het is een sprookje, juist omdat dit boek je in staat stelt om te dromen. Om net als Leloo bang te zijn, maar ook weer door te gaan en altijd nog een stap te zetten. Want met elke stap zie je dit jonge meisje meer zelfvertrouwen krijgen. Zelfs als zijn sommige momenten heel spannend, je gelooft in haar. We kunnen dit samen.

Leloo is daarom ook mijn favoriete onderdeel van dit boek; de rest van de wereld verbleekt bijna een beetje bij haar aanwezigheid. Een wereld die volgens mij nog veel groter is dan we te zien krijgen in deze 48 bladzijdes. Stiekem vind ik het bijna jammer dat het “maar een prentenboek” geworden is, ik zou zo een lekker leesboek voor kunnen stellen. Nu krijgen we alleen maar een tipje van de ijsberg van de wereld mee, terwijl hier volgens mij zoveel meer over te vertellen valt. We krijgen antwoorden, maar ook had ik nog tientallen vragen en daarom hoop ik enorm op een deel 2. (En 3… en 4…) 

Maar juist door deze lege plekken is dit wel een prachtig boek om voor te lezen. Om te praten over deze wereld, de reis van Leloo en om samen verliefd te worden op dit dappere meisje. Zelf lezen zou ik iets ouder inschatten, vanaf een jaar of 10. Om alle nuances goed op te kunnen pakken.

Kortom

Ik noem De reis van Leloo een modern sprookje, een verhaal over een jong meisje die elke lezer leert om dapper te zijn. Een verhaal om bij weg te dromen, maar je ook te laten nadenken. 

En vragen had ik, maar op de sfeer kan ik niets aanmerken. En dat is mede door de prachtige illustraties van Matthieu Pelate, die dit boek een compleet eigen karakter geeft. Ze zijn herkenbaar, maar ook net anders genoeg om de fantasie te prikkelen. 

Want deze wereld voelt niet als die van ons, en toch zou ik er stiekem zo een reis naar toe willen maken. Samen met Leloo, dat dan weer wel.

Details

Titel: De reis van Leloo
Auteur: 
Nathalie de Jongh
Illustrator: Matthieu Pelhate
Uitgever: Beefcake Publishing
Datum van verschijnen: maart 2020
Blz: 48
ISBN: 9789493111264

Dank je voor het opsturen van je boek, Nathalie. Dank je dat ik samen met Leloo op reis mocht gaan. ?

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights