JEUGDLITERATUUR RECENSIE 10/06/2019

Zeb, Gideon Samson & Joren Joshua

Geniaal, spannend en gewoon lekker raar. Zeb. (Ja, echt met een punt!) is een boek over de klas van juf Cato. Waar grapjes gekocht kunnen worden, je een antiloop als huisdier kunt houden en zebra’s prima klasgenoten zijn.

Zeb. (2019)

In de klas van Juf Cato is er deze week een ‘nieuwe’ bij gekomen. Ze heet Ariana, ze is goed in rekenen en zit naast Imaria. En Amira en Ariana spelen paardje in de pauze. En oh ja, Ariana is trouwens een zebra. Een echte zebra met vier poten en strepen. 

Maar dat is niet zo raar hoor. Net zo normaal als dat 2 + 2 natuurlijk 5 is, je de hik kan doorgeven aan andere mensen en dat 30 februari de perfecte dag voor een bruiloft is!

Een sprankeltje kinderfantasie

Het geniale Zeb. geschreven door Gideon Samson bestaat uit 11 verhalen over de klas van juf Cato. In elk hoofdstuk ontmoeten wij een nieuw kind uit de klas. En zodoende is elk verhaal een deel van het groter geheel.

Dit is een boek wat je niet al te series moet nemen. Want in elk verhaal zit wel een fantasie elementje waar de schrijver de lezer een knipoog geeft. De feiten worden je verteld op een constaterende manier, het is nou eenmaal zo. Je kan zelfvliegende vliegtuigtickets kopen, waar in de kleine regeltjes staat dat het op eigen risico is. En dat je moppen en grapjes in een winkel kan kopen is ook bij iedereen bekend, maar daar moet je dan wel wat geld voor hebben. Want we houden niet zo van goedkope grapjes.

“Ik wist niet grapjes zo duur waren. Misschien maakt m’n vader er daarom maar weinig.”

En dat maakt Zeb. zo’n goed kinderboek. Want je kan dit boek lezen met een diepere blik, waar je de politieke consequenties achter het ‘afschaffen van huilen’ probeert te ontdekken. Of je je afvraagt waarom er maar één zebra in een klas vol ‘normale’ mensenkinderen zit. Maar eigenlijk hoeft dat niet. Gideon Samson geeft je alles wat je moet weten op de pagina’s. Dat nadenken is voor de volwassenen in dit boek, die fantasieloos zijn. En niet geloven dat Ariana echt een naam heeft in plaats van ‘zebra’ te heten. De kinderen rennen wel mee met de tijd, die gaan op onderzoek uit en niets is te gek. 

De schrijfstijl van Samson is soepel, zonder te veel fratsen. De karakters en situaties zijn al groot en gek genoeg. En van mij hadden er nog wel 20 verhaaltjes over de klas van juf Cato mogen zijn.

zeb

Vormgeving is superb

Wat Zeb. naast de geschreven tekst zo leuk maakt, zijn de illustraties van Joren Joshua. Grote, grafische platen die rond de verhalen heen bloeien. Er wordt gebruik gemaakt van een beperkt kleurenpalet. Maar als je van de kleur oranje houdt, is dit helemaal jouw boek! De illustraties hebben ook een vlaagje fantasie, waar properties net niet helemaal kloppen.

Het duo Gideon Samson en Joren Joshua hebben elkaar dus perfect gevonden hierin. Waar de tekst je fantasie al flink prikkelt, voegen de illustraties daar alleen nog maar een extra stroomstootje aan toe.

Kortom

Dit fantastische boek was genomineerd voor De Woutertje Pieterse Prijs 2019 en had van mij best mogen winnen. Zeb. is een boek wat je laten nadenken maar ook hardop laat lachen. Een boek voor kinderen vanaf een jaar of 10. Maar ook juist voor volwassenen, om weer een beetje fantasie op te doen.

Details

Titel: Zeb.
Auteur: Gideon Samson
Illustraties: Joren Joshua
Uitgeverij:
Leopold
Datum van verschijnen: januari 2018
Blz: 96
ISBN: 9789025873943

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights