RECENSIE 13/06/2019

Wat nou als het ook anders kan? Janne Schuijn

‘Neem zelf de regie en creëer zelf het leven dat jij wil.’ Is de catchphrase van Wat nou als het ook anders kan? van Janne Schuijn. En een heel goede stap om deze regie te nemen, is door gewoon dit boek te lezen! 

Wat nou als het ook anders kan?

Het eerste boek van Janne Schuijn is een boek over mindset. En dan vooral om het ‘hoe’. Hoe creëer je een mindset die ervoor zorgt dat jij het leven gaat leiden dat jij wilt? 

In 13 hoofdstukken laat Wat nou als het ook anders kan? (2019) verschillende aspecten van mindset zien, van het imposter syndrome tot schuldgevoelens. Op een nuchtere manier, zonder drama maar wel met humor!

Ik ben een beetje biased

Ik moet toegeven, ik ben vandaag een beetje biased. Normaal probeer ik mijn recensies zo objectief mogelijk te schrijven, maar vandaag wordt dat toch best moeilijk. Want ik volg Janne Schuijn namelijk al een langere tijd op instagram. Ik luister haar podcasts en kijk de vlogs. Dus ik ga niet met een leeg hoofd dit boek in.

Een training van Janne, in oktober vorig jaar, zorgde ervoor dat ik me besloot in te schrijven voor de open dag van de master Jeugdliteratuur. Een training genaamd ‘Manage je mindset in 5 stappen.’ En toen werd mijn mindset inderdaad even wakker geschud. Want ja, wat wilde ik nu echt graag een paar maanden geleden? Ja, die master gaan starten. Al ben ik 26 en woon ik bij mijn ouders en heb ik eigenlijk een andere richting gestudeerd. Dit is wat ik wilde, al vonden andere mensen dat gek. 

En die schop onder mijn kont, kwam ik weer opnieuw tegen in dit boek. In al zijn passie, eerlijkheid en vooral nuchterheid. Want Janne Schuijn is echt de meeste nuchtere mindcoach van Nederland.  

Dit boek is helemaal authentiek Janne Schuijn

Wat ik zo kon waarderen aan dit boek, is dat de overgang tussen Janne op social media en dit boek bijna vlekkeloos is. Behalve dat ze nu wat meer woorden tot haar beschikking had, is deze compleet in haar unieke schrijfstijl geschreven. 

Met zinnen als “Ben je eraan toe ownerschip over je leven en de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen succes en geluk? Ondanks het geit dat je misschien niet alle wind mee had? Dan zit je met dit boek wel goed. Geen ‘why me’ meer, maar ‘why the fuck not’.” Tja, die kom je toch niet zo snel tegen in het standaard ‘zelfhulpboek’. Niet dat ik er veel heb gelezen, maar toch staat mijn punt. 

Want dit maakt Wat nou als het ook anders kan? zo goed; het is niet geschreven om op de meest filosofische manier mensen aan het werk te krijgen. Het is geschreven vanuit ervaring, vanuit nuchterheid en vanuit kennis. Het staat voor de mindset dat dingen kunnen en mogen veranderen in je leven. Een mindset die staat voor uit je comfortzone breken, voor jezelf kiezen en jezelf in de spiegel even goed aan te kijken.

En dit zijn natuurlijk allemaal lastige stappen. Dus een beetje pakkende schrijfstijl van de auteur, zonder te veel poespas, is hierbij erg welkom. En ook de kwetsbaarheid van Janne helpt hierbij, waarin ze ook laat zien dat het leven niet altijd even mooi is. Maar dat dat ook echt is en er mag zijn. Ik denk dat menig lezer hier zichzelf in kan herkennen. En dat maakt dit boek pakkend.

wat nou als het ook anders kan

Je haalt er uit wat je er zelf uit wil halen

Wat nou als het ook anders kan? gaat in 13 hoofdstukken op allerlei verschillende elementen van mindset in. Met uiteenlopende onderwerpen als bewuster leven en kiezen, overtuigingen, dankbaarheid en voor jezelf kiezen. Genoeg om te leren en voor jezelf te zoeken wat jij graag wil aanpakken. En elke lezer zal dus ook weer wat anders uit dit boek halen.

Voor mij zaten er dus ook stukken bij die wat meer binnen kwamen dan de andere. Het stuk over overtuigingen bijvoorbeeld;

“Maar het is zo goed om te onthouden dat er niets in het leven is wat zo enorm bepaalt hoe jouw leven eruitziet, als jouw eigen overtuigingen…. Overtuigingen zijn ongelooflijk sterke filters als het gaat om perceptie versus waarheid. Ze zijn niet alleen een soort routekaart van hoe het verleden eruitgezien heeft, maar ook een blauwdruk voor de toekomst.”

Hierna komen er een paar voorbeelden over hoe overtuigingen zich kunnen voordoen, en dit herkende ik zo erg. Wat Janne hier mooi beschrijft is dat overtuigingen er mogen zijn, maar dat je er wel kritisch naar moet blijven kijken. Want ze mogen niet je geluk in de weg staan.

Ik bleef in elk hoofdstuk wel iets vinden dat ik dacht; Ja, hier moet ik iets mee gaan doen. Ik heb nu het boek alleen maar doorgelezen, maar ik ga in de toekomst zeker nog wat terugbladeren. Om de opgegeven oefeningen te doen en heel wat secties te onderstrepen. En echt te oefenen met mijn mindset.

Kortom!

Waarom zou jij Wat nou als het ook anders kan? moeten lezen? Wat maakt dit boek nou anders dan de honderden andere zelfhulpboeken? 

Dit boek is voor de mensen die zich bewuster willen worden van hun eigen mindset, of misschien al een stuk op weg zijn met bewust leven en kiezen. Die soms vastzitten in hun eigen overtuigingen of niet voor zichzelf kunnen kiezen. 

Wat nou als het ook anders kan? is geschreven door de meest nuchtere mindcoach van Nederland. Iemand die niet zweeft, maar je je een schop onder je kont geeft. En je laat zien hoe je tegen alle verwachtingen echt kunt veranderen als je dit zelf wilt.

Ik beïnvloed je mindset nu even oké? Lees dit boek maar gewoon. 😉 

Details

Titel: Wat nou als het ook anders kan?
Auteur: Janne Schuijn
Uitgeverij: Awbruna
Datum van verschijnen: juni 2019
Blz: 230
ISBN: 9789400510913

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights