JEUGDLITERATUUR RECENSIE 02/08/2023

#KORTEBOEKENTIP: Ramon de Bizon

ramon de bizon recensie

Ramon de Bizon (2023)

“Heb je deze al gelezen?”

Vraagt een collega op een ochtend terwijl ze met een klein rood, grappig uitziend boekje naar me zwaait.

“Nog niet,” was mijn antwoord. Dus ik nam het (erg leuke) exemplaar dankbaar aan en was onderweg om het boek in m’n tas te stoppen toen de collega aandrong om het boek; “Gewoon even nu” te lezen.

En tja, het werken bij de bibliotheek heeft zo z’n voordelen dus terwijl de 8 mailtjes in m’n mailbox nog even moesten wachten las ik dit kleine verhaal over een bizon.

Ramon de bizon, om precies te zijn. Een bijzondere bizon, want hij was het hoofdpersonage in zijn eigen boek.

Leeshonger

Een boek vol avonturen die deze bizon het liefst met zijn favoriete lezer beleefde; Giel. Ramon was sterk en groot en erg harig. Giel was klein en minder sterk en had ook veel minder haar. Toch waren de vrienden, zoals het boek beschrijft, als een linker en rechterbil; onafscheidelijk, altijd bij elkaar.

Maar op een dag gebeurde er iets, iets wat de wereld van Ramon op z’n grondvesten deed schudden; “Giel zag een dinosaurus!”

En opeens lagen er boeken met dinosaurussen op de plaats waar ooit een boek met een enkele bizon lag. De leeshonger van Giel leidde hem niet meer naar Ramon, maar naar dinosaurussen, boeken vol feitjes en verhalen. Want die dino’s waren ook wel heel sterk en stoer.

En het werd nog erger, want op een dag verzamelde de moeder van Giel alle boeken van haar zoon om ze terug te brengen naar de bibliotheek. Ook Ramon, en zo belandde onze bizon, in een grote bak met andere boeken. Zijn favoriete lezer nergens meer te vinden…

Wat een fantastisch leuk cadeautje met een metafictionele twist voor lezers van alle leeftijden. Fijn vertaald door Arthur Japin vertelt Ramon de bizon over hoe er soms maar één boek nodig is om de leeshonger aan te wakkeren.

Maar Ramon de bizon is vooral een boek over hoe sommige boeken aanvoelen als vrienden en dat is een gevoel dat een lezer nooit meer zal verlaten. Zelfs niet jaren na het laatste avontuur.

“De volgende dag kwam de nieuwe bibliothecaris binnen. Een traan rolde over zijn wang toen hij Ramon de bizon zag.”

Details

Titel: Ramon de Bizon
Auteur: Lou Beauchesne
Illustrator: Kate Chappell
Vertaald door Arthur Japin
Uitgever: Uitgeverij Condor
Datum van verschijnen: mei 2023
Blz: 56
ISBN: 9789464530377
Leeftijd: 7+

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!
Of leen het boek, net als mij, bij de bibliotheek.

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights