BOEKBABBELS 06/08/2023

#indeboekenkast Het zusje van

Het zusje van, Carlie van Tongeren

In de boekenkast

Ik lees meer boeken dan ik bewaar. Behalve dat ik veel van de bibliotheek lees, zijn er genoeg boeken die ik wel kocht maar niet bewaar na het uitlezen.

Boeken die een plekje in mijn boekenkast krijgen staan daar dus voor een reden. Ik voel dan de behoefte om ze in de toekomst te herlezen, of ik weet dat ik ze ter behoefte van promotie op scholen ga gebruiken. Andere boeken blijven in de kast staan omdat een speciale herinnering aan ze kleeft.

Op boekstagram en boekblogs zie je voornamelijk nieuwe boeken, maar het lijkt me leuk (en misschien ook wel een beetje belangrijk) om ook eens wat “oudere” boeken te laten zien. Daarom wil ik eens in de zoveel tijd een boek uit mijn eigen boekenkast laten zien. Boeken die geen eigen blogpost hebben gekregen toen ze net nieuw waren en ook niet toen ik ze net las, maar wel een plekje verdienen.

Op deze blog én in mijn boekenkast.

Het zusje van, Carlie van Tongeren

Het zusje van geschreven door Carlie van Tongeren kocht ik via de website van Blossom Books. Het eerste boek in een toen nieuwe serie van de uitgeverij. “Shorties”; korte boeken van ongeveer 160 bladzijdes om ook de niet-gemotiveerde lezers over de streep te trekken. Het was het tweede boek dat ik van deze Nederlandse auteur las. Heerestraat & Rozenlaan las ik in september 2021 en slechts twee maanden later, op 6 november, begon ik aan Het zusje van. Een kort verhaal dat ik in dezelfde dag, zelfs dezelfde zit, uitlas.

Het gebeurt niet vaak dat ik meerdere boeken van een auteur vlak na elkaar opzoek. Maar Heerestraat en Rozenlaan maakte genoeg indruk op mij dat toen ik op een avond op de website van de uitgever belandde Het zusje van maar meteen bestelde.

‘Carlie van Tongeren schrijft boeken die lezen als een verslavende Netflix serie’. Schreef ik in mijn blog over Heerestraat & Rozenlaan en dat geldt ook zeker voor deze gele shortie. Het zusje van gaat over Liv, die het zusje is van een broer die als een dronken automobilist een dodelijk ongeluk veroorzaakte. Het verhaal begint voor het ongeluk en switcht na twee bladzijdes naar ‘na’. Want alles in Liv’s leven staat na dit ongeluk in het teken van de acties van haar broer.

In een sobere, schrijnende toon schrijft Carlie over iets wat ‘guilty by association’ heet. Liv had niks te maken met het ongeluk, maar wordt wel zo behandeld. In het indrukwekkende boek van net geen 170 bladzijdes stelt Carlie tussen de regels door scherpe vragen aan de lezer; Wat denk jij hiervan? Wat zou jij hebben gedaan?

Het zusje van, Carlie van Tongeren

In het boek plakte ik twee (knalroze) tabjes, het tweede illustreert de kern van dit boek eigenlijk perfect;

“Dat is mooi en zo ongeveer het ergste tegelijk. Want de crux van deze hele rotsituatie is nu juist dat je dingen níét over kunt doen. Dat je in een fractie van een seconde een ondoordachte of verkeerde keuze kunt maken.”

Na Het zusje van las ik nog Het is hier helemaal (niet) perfect, maar mijn favoriet van Carlie’s werk is dit boekje dat een plekje in mijn boekenkast heeft verdiend. En ik kijk uit naar de dag dat ik dit boek ga herlezen.

Details

Titel: Het zusje van
Auteur: Carlie van Tongeren
Uitgever: Blossom Books
Datum van verschijnen: 2020
Blz: 176
ISBN: 9789463492225
Leeftijd: 13+

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights