JEUGDLITERATUUR RECENSIE 29/07/2023

Voor de nieuwe maan, Tine Lefebvre

Voor de nieuwe maan recensie

Jeugdroman

Voor de nieuwe maan (2023)

Bores heeft alles om gelukkig te zijn. Vrijdag, zijn trouwe hond. Ark, het eiland dat zijn ouders zelf bouwden in het Zondermeer.

Maar dan komt Maan, zijn nieuwe zusje van het Vasteland. Als Bores wenst dat zijn zusje verdwijnt en die wens ook uitkomt, lijkt alles weer rustig te worden op Ark. Of toch niet: ook Vrijdag is immers nergens meer te bekennen.

Om zijn hond te zoeken, vertrekt Bores voor het eerst naar het Vasteland. Maar daar moet hij uitkijken voor de Landrotten waar Mama en Papa hem altijd voor hebben gewaarschuwd.

Een ander soort avontuur

Een toekomstig wereldbeeld lijkt de geschikte beschrijving voor de setting die Tine Lefebvre in haar debuutroman Voor de nieuwe maan introduceert. Hoofdpersonage Bores is opgegroeid met het verhaal van zijn ouders die als kinderen moesten vluchten voor het alsmaar zakkende waterpeil en de dringende waternood. En de daaropvolgende Nacht van de Sterrenstof waarop Landrotten steden binnenvielen en alles vernielden.

Hoewel deze introductie zich makkelijk had kunnen lenen aan een spannende pageturner over de dreigende klimaatverandering waar wij nu mee kampen, kiest Lefebvre echter voor een ander soort avontuur.

Groot genoeg voor een zusje

En dat avontuur begint op een eiland. Een veilig eiland, want op Ark zijn Mama en Papa en Bores trouwe hond Vrijdag. Ark is klein en Bores is hier gelukkig. Maar Mama en Papa vinden Ark helemaal niet klein maar groot; groot genoeg voor een Maan, een zusje.

“En nu zit er dus zo’n verdraaide Landrot voor Bores’ neus aan tafel. Een Landrot met een regenhoed en meer honger dan een reuzenpanda die in dagen niet gegeten heeft.”

Maar Bores blijft bij wat hij gelooft, er past geen zusje op Ark. En als hij ’s avonds in bed ligt wenst hij met alles wat hij in zich heeft dat Maan weer zo spontaan zal verdwijnen als ze gekomen is. Maar wat moet Bores als hij iets te hard gewenst heeft en niet alleen zijn nieuwe zusje maar ook zijn Vrijdag verdwijnt. Dan moet je op zoek, zelfs als je zo’n piekeraar bent dat je zorgen zich uiten in een bult op je rug. Dan moet je in een bootje stappen, zelfs als dat zo verschrikkelijk spannend is dat alles aan je trilt en je vergeet je warme trui mee te nemen.

Want zoals papa zegt, “Echte warmte zit in je hart”, misschien kan Bores wat van die warmte gebruiken om zijn hond te vinden.

Voor de nieuwe maan recensie
Zorgvuldig en uniek

Wat is Voor de nieuwe maan met woorden als ‘zeegroenappelblauw’ en uitvindingen als ‘onderwaterlucifers’ een prachtig ontroerend verhaal, klein en groots tegelijk. De altijd sfeervolle en uiterst zorgvuldige lijnen in de illustraties van Jacques & Lise weten zowel de benauwende toon van een jaloerse, piekerende broer te vangen en ondersteunen tegelijkertijd de verwonderende toon in Lefebvre’s schrijfstijl.

Ik blijf terugkomen bij de woorden ‘zorgvuldig’ en ‘uniek’. Want Tine Lefebvre schreef met Voor de nieuwe maan een verhaal waarin zij een wereld introduceert die zich met elkaar bladzijde uitbreidt maar ervoor kiest om van het mens-zijn het grootste avontuur te maken.

Misschien is Bores reis een queeste in de klassieke definitie waarin hij stappen moet ondernemen om zijn trouwe metgezel terug te vinden en oog in oog komt te staan met gevaar. Een avontuur waarbij hij dapperder moet zijn dat hij ooit had kunnen denken en zijn piekeren moet negeren om bondgenoten in de arm te nemen. Maar Bores komt nog meer tegen; zoals een meisje wiens sproeten oplichten in de ochtendzon en wijze woorden om op moeilijke momenten uit te spreken. En misschien leert Bores zelfs wat het betekent om een broer te zijn en hoe thuis meer is dan alleen een plek.

Wat ga je als schrijver een machtig mooie toekomst tegemoet als dit je debuut is.

“Gek wat mensen doen als ze elkaar graag zien, hé?” […] “Ze gaan tot de maan en terug.”

Details

Titel: Voor de nieuwe maan
Auteur: Tine Lefebvre
Met illustraties van Jacques & Lise
Uitgever: Pelckmans
Datum van verschijnen: maart 2023
Blz: 256
ISBN: 9789463373272
Leeftijd: 10+

Dank aan Uitgeverij Pelckmans voor het recensie-exemplaar!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights