JEUGDLITERATUUR RECENSIE 16/05/2019

Op zee met opa, Synne Lea & Stian Hole

Het prachtige Op zee met opa is een boek over een meisje, haar broertje en haar opa in een roeiboet. Ze doen woordspelletjes en zo lang ze roeien maakt het niet uit waarover ze praten. Maar er bubbelt angst bij het meisje.

Op zee met opa

Geschreven door Synne Lea en met de prachtige illustraties van Stian Hole is Op zee met opa (2019) een prachtig en symbolisch boek, waar je maar naar kan blijven kijken. 

We ontmoeten onze naamloze verteller, een jong meisje die samen met haar jongere broertje in de roeiboot van hun opa een stukje gaat varen. Ze doen woordspelletjes en praten over alles en nog wat. En opa vertelt over over wat hij de twee kinderen zal geven. Maar bij onze verteller doet iets pijn en is ze op een andere plaats bang. Afscheid hangt in de lucht. Maar ze wil helemaal niets, ze wil alleen maar opa.

Als we roeien maakt het niet uit waarover we praten, zolang we maar praten.’

‘Ik wil alleen maar opa’

Al vrij snel komen we langs een scene onderzee waar opa samen met een een oudere vrouw danst, terwijl de twee jonge kinderen aan tafel een spelletje doen. Een oudere vrouw die zomaar oma geweest kan zijn, die niet meer leeft. 

Verdriet en angst staan ondanks de uitbundige, prachtige illustraties in Op zee met opa centraal. Onze verteller schreeuwt naar haar opa, als hij vertelt dat de boot ook ooit van haar en haar broertje zal zijn. Maar dit wil ze helemaal niet, ze wil alleen maar opa. Ook voel je tussen de regels door dat deze boosheid van angst af komt. Dat, hoewel onze verteller steeds groter wordt en goed voor haar broertje kan zorgen, ze het moeilijk vindt om alleen te zijn.

‘Ik weet best hoe ik alleen moet zijn,

ik vraag me alleen af wie er samen met mij alleen zal zijn.’

Ook heeft de opa het in het boek over zijn lange leven en hoe het is om ouder te worden, zoals een toren die omvalt. En ik merkte dat het bij mij ook prikkelde, dat ik de pijn herkende van onze verteller. Mensen om je heen ouder zien worden is eng en ik kan daar ook maar niet aan wennen.

op zee met opa

Bloemen onder de zee

De illustraties van Stian Hole voor Op zee met opa zijn beide mysteries, eng en verwarrend als ze mooi zijn. De roeiboot vaart langs grote hoofden die net zichtbaar zijn in het diepe water, misschien mensen die er niet meer zijn. Maar er is alle ruimte om de illustraties naar eigen inzicht op te vatten. En zelfs als is de boodschap toch wat dieper verstopt, kan elk kind zich vermaken met deze platen en er een eigen avontuur mee vormen.

Ook is er een groot contract tussen de pagina’s; soms uitbundig en kleurrijk met bloemen en overal iets te zien. Naar donkere platen waar zeemonsters kriebelen op de pagina’s. Waar je tussen realiteit en fantasie in zweeft, maar toch ook zo mooi alle kanten van het leven benadrukt. Daarnaast zijn de gezichten van de karakters wel levensecht, ze staren je aan vanaf de pagina’s, waardoor de realiteit toch weer op je hart wordt gedrukt.

Kortom

Op zee met opa is een prachtig boek, waar ik echt mijn tijd heb genomen om alle details even in me op te nemen. Voor beide de proza en de illustraties. Een bijzonder boek, over een eng onderwerp die in een heel mooi jasje is gegoten. Voor kinderen vanaf 4 jaar, maar misschien zelfs ook nog wat ouder.

op zee met opa

Details

Titel: Op zee met opa
Auteur: Synne Lea
Illustraties: Stian Hole
Vertaler: Sofie Maertens en Michiel Vanhee
Uitgeverij: 
Clavis
Datum van verschijnen: februari 2019
Blz: 64
ISBN: 9789044835236

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights