JEUGDLITERATUUR RECENSIE 15/03/2022

King en de drakenvlinders, Kacen Callender

king en de drakenvlinders recensie

Jeugdroman, 11+

King en de drakenvlinders (2022)

Drakenvlinders, zo heten de libellen die overal in de moerassen van Louisiana leven. King weet zeker dat zijn oudere broer Khalid na zijn dood is teruggekomen als zo’n prachtig insect. Khalid is onverwacht overleden tijdens een voetbalwedstrijd en King mist zijn grote voorbeeld enorm.

Vlak voor zijn dood heeft King zijn broer beloofd de vriendschap met zijn beste vriend Sandy te verbreken. Khalid weet dat Sandy gay is en daarover zei hij: ‘Je wil toch niet dat mensen gaan denken dat jij ook homo bent?’ Maar wat als King misschien ook op jongens valt?

Dan raakt Sandy in de problemen en hij vraagt King om hulp. Moet King zich aan de belofte aan zijn broer houden? Of durft hij zijn vriend te helpen?

Een spookjongetje in de spiegel

“De drakenvlinders leven in het moeras, maar het zijn er zoveel dat ik niet kan zien welke mijn broer is.”

Kingston weet het zeker, zijn broer Khalid is een drakenvlinder gevonden. Eén van de libellen die in de moerassen van Louisiana leven. Maar hoe King na schooltijd ook zoekt naar zijn broer, vinden doet hij hem niet. Maar hij blijft zoeken. Want het is beter om te blijven zoeken dan toe te geven aan het gevoel van rouw.

Het gevoel van rouw dat zo duidelijk aanwezig is in het gezicht van zijn vader als hij King afzet op school. En King denkt dat zijn vader eigenlijk aan Khalid denkt als hij “Fijne dag jongen. […] Ik hou van je.” zegt. Of het gevoel van rouw als King in de spiegel kijkt en een spookjongetje in zijn kamer ziet staan. Omdat King’s zwarte krullen en bruine ogen zoveel op die van Khalid lijken.

Het is beter om te zoeken in plaats van toe te geven dat het veel te zeer doet dat er nog maar drie borden op tafel staan tijdens het avondeten en hijzelf nu op de verkeerde plek moet gaan zitten. Het is makkelijker om gewoon niet over Khalid te praten dan te huilen uit onmacht.

“Ik ben kwaad. Ik ben kwaad omdat Khalid zomaar is doodgegaan, zonder reden, zonder uitleg, zonder de kans afscheid te nemen. De dokters weten nog steeds niet waar het aan lag. Ze kunnen niet verklaren waarom een gezonde jongen het ene moment aan het voetballen is en het volgende moment dood op de grond ligt.”

Twee kanten

Eerder las ik de vermakelijke Young Adult-roman Dit is best wel een episch liefdesverhaal van de hand van Kacen Callender. Maar het boek dat voor mij ligt en ik binnen enkele dagen tot mij nam maakt op een heel ander niveau indruk. Hoewel King en de drakenvlinders begint als een portret van een lamgeslagen familie in rouw, verwerkt Callender op kundige wijze nog een ander plot in dit verhaal. 

Vlak voordat Khalid stierf raadde hij zijn broertje aan om het contact met Sandy, een van King’s beste vrienden, te verbreken. Omdat mensen door het contact tussen de recent uit de kast gekomen Sandy en King niet mogen gaan denken dat King ook homo is. Maar wat als Sandy naar hem toe komt om hulp te vragen? En nog belangrijker, wat moet King doen als hij zelf twijfelt over zijn identiteit?

Op een prachtige maar vooral innemende manier brengt Kacen Callender in King en de drakenvlinders de twee kanten van het rouwproces van de jonge Kingston in beeld. Aan de ene kant de rouw en het gemis van zijn grote voorbeeld en aan de andere kant de stappen die hij moet nemen om een eigen persoon te worden. Zelfs als deze persoonlijke groei de lessen van zijn grote broer tegenspreekt. En misschien zelfs als dit zou betekenen dat broederlijke afkeuring het gevolg had kunnen zijn. 

Omdat de moeilijkheid van dit coming of age proces van King voornamelijk geaard is in zijn huidskleur, zoals zijn broer hem altijd op het hart heeft gedrukt: “Zwarten kunnen niet gay zijn, King. De hele wereld haat ons al om onze kleur. Haat om zoiets kunnen we er niet bijhebben.” Had ik graag een voor of nawoord als toevoeging gezien voor deze Nederlandse vertaling om het boek in context te kunnen plaatsen. Nu zijn er alleen enkele verwijzingen naar de afkorting KKK (verwijzend naar de Ku Klux Kkan; een racistische terroristische groep in Amerika) en de gespannen relatie tussen de zwarte en witte bewoners van Louisiana om de relevantie van dit verhaal aan te duiden. Aanwijzingen die voor niet-Amerikaanse jonge lezers waarschijnlijk niet genoeg aanwijzing zullen zijn. 

Toch denk ik dat de sterke kern van dit boek; het idee dat je iemand kunt afkeuren op basis van huidskleur, gender of sekse en de wens tot acceptatie universeel genoeg is om over ter wereld herkenbaar te kunnen zijn. 

“Hoe ziet het met hem? Is de wereld bang voor hem? Is er een verschil omdat mensen wel mijn kleur kunnen zien, maar niet aan Sandy kunnen zien van wie hij houdt? En hoe zit het met van wie ik hou?”

King en de drakenvlinders is een prachtig verhaal. Een verhaal met grote onderwerpen, maar waar niets botst. Klein en kundig in innemende, blijvende woorden en zinnen gegoten. Een grote aanrader.

Details

Titel: King en de drakenvlinders
Auteur: Kacen Callender
Vertaler: Annelies Jorna
Uitgever: Querido
Datum van verschijnen: februari 2022
Blz: 207
ISBN:  9789045126760

Dank aan Querido voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek op Libris.nl

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights