JEUGDLITERATUUR RECENSIE 27/06/2020

Het Spel, Emke Rientsma

recensie Het Spel

Het Spel is een combinatie van spanning, een doel najagen maar ook een zoektocht naar jezelf. Het perfecte recept voor een goede potje schaak, maar ook voor een heerlijke leeservaring. 

Het Spel (2020)

Als Wanda op de eerste dag van de zomervakantie haar vader opzoekt in het schaakmuseum, treft ze hem in elkaar geslagen aan. Het kostbaarste spel uit zijn verzameling is geroofd.

Wanda aarzelt geen moment en gaat achter de mannen aan van wie ze vermoedt dat het de daders zijn. 

Zo raakt ze verzeild in een avontuur dat haar wereld op zijn kop zet. Terwijl ze zich voordoet als een ander, komt ze zichzelf steeds heftiger tegen. En er blijkt een speciale reden te zijn waarom ze het spel zo graag naar haar vader wil terugbrengen: ze heeft iets goed te maken…          

Kies je strategie

Als je de achterflap al spannend vindt klinken, is het begin van Het Spel helemaal een goede binnenkomer. Want dit boek begint niet in het schaakmuseum, niet in Nederland. 

“Mijn duik in de laadruimte van het bestelbusje had er waarschijnlijk uitgezien als een klassieke vluchtpoging; zoals een ontsnapte gevangene achter op een trein klautert of een Amerikaanse filmster op een rijdende hooiwagen springt. Iets van dat kaliber.” 

Luidt de eerste zin van deze nieuwe YA. En hoewel de achterflap ons wel iets verteld, is het vooral aan de lezer om je in dit spel te gooien. (Net zoals Wanda zich in de laadruimte heeft gegooid!). Niet te veel nadenken, gewoon gaan. Om puzzelstukjes te gaan verzamelen; waarom deze blonde dame – genaamd Jackie, niet Wanda – zich in deze situatie bevindt. Want we weten dan nog niet waarom Wanda een valse identiteit heeft, dat haar blonde lokken en hoge hakken niet haar normaal zijn. En haar acties tot nu toe ook het verre van normaal gedrag voor haar zijn. 

Als Het Spel in chronologische volgorde was verteld, had het waarschijnlijk afbraak gedaan aan de “lekker lezen” factor van het boek. De hoofdstukken springen kriskras door het verhaal heen, waar we beginnen als Wanda al midden in de spanning zit en pas op latere momenten stukjes van haar identiteit leren kennen. Een geschiedenis van pesten ontvouwt zich voor de ogen van de lezer, Wanda die iets anders was van haar klasgenoten en dit moet bezuren. En langzaam beginnen stukjes op hun plaats te vallen. Maar het duurt nog tot de allerlaatste bladzijde totdat echt alle antwoorden worden gegeven en dat maakt dit zo’n goed zomerboek, de spanningsboog valt goed en houdt de lezer vast.

Want zelfs al was ik druk met de laatste deadlines van mijn studie kon ik me met dit boek zo in een hangmat, met een koud drankje en een zonnetje in de lucht, in Spanje wanen.

De roekeloze jongvolwassene

Dit is het tweede boek van schrijver Emke Rientsma, Blues in F gaat ook over dezelfde doelgroep van jongvolwassenen. Waarin een jonge leerling, het verre van een droom leerling iets te veel genegenheid voelt zijn begeleider (Gottmer, 2014). En precies de jongvolwassenen als hoofdpersonages zijn de kracht van haar boeken. 

Want misschien is Het Spel niet het meest originele verhaal, we kennen verhalen over pesten, over tieners die zich zomaar in aan avontuur gooien. Maar deze tieners voelen wel echt. Het roekeloze gedrag van Wanda om zo de dieven achterna te gaan, de vastberadenheid, maar ook de angst en zenuwen voelen echt. En ook de verwarde gevoelens als de dief toch wel heel leuk blijkt te zijn… Waar ik met mijn hand voor mijn hoofd sloeg omdat Wanda op het strand slaapt of iedereen lijkt te vertrouwen op haar gevaarlijke reis, zal dit wel enorm herkenbaar zijn voor de jonge lezer.

En als oudere lezer schrijnt bij mij een geschiedenis van pesten nog steeds. Want deze verhalen waren er al toen ik de leeftijd had van deze doelgroep, maar ze blijven zo hard nodig.

“Nee, vanaf de kleuterklas was het me al duidelijk. Praten was zinloos. Sterker nog: het vergrootte de kans op de nog meer klappen en vernederingen.”

Kortom

Het Spel is heerlijke YA vanaf een jaar of 15. Een boek wat je zal meenemen naar het warme Spanje, maar dit is geen vakantie, je komt hier niet om te zonnen.

Een niet-chronologische vertelwijze vraagt de aandacht van de lezer. Net als een schaakspel verwacht Het Spel dat je constant op je hoede bent. Wat is de volgende stap, van jezelf maar ook van je tegenstander?  Pas op de laatste bladzijde zal je alle antwoorden vinden, pas op de laatste bladzijde weet je of je je doel bereikt hebt. 

Het Spel is een combinatie van spanning, een doel najagen maar ook een zoektocht naar jezelf. Het perfecte recept voor een goede potje schaak, maar ook voor een heerlijke leeservaring.

Details

Titel: Het Spel
Auteur: Emke Rientsma
UitgeverijLemniscaat
Datum van verschijnen: juni 2020
Blz: 232
ISBN: 9789047712169

Dank Uitgeverij Lemniscaat voor het opsturen van dit exemplaar! 

Het spel recensie

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights