JEUGDLITERATUUR RECENSIE 07/09/2019

Ik lees poëzie: Wat je moet je doen als je over een nijlpaard struikelt

Ik wilde zo graag een poëzie-lezer worden, maar hoe en waar? Waar begin je dan? Bij de collectie Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel natuurlijk!

Poëzie en ik…

“Poëzie is een taaluiting met een grote nadruk op vorm, klank en beeldspraak. Poëzie is dichtkunst. Poëzie is een esthetische ervaring.” (poezieverrijkt.nl)

Ja, dat klinkt toch heel fijn? Maar, poëzie en ik hadden elkaar nog niet echt gevonden. Hoewel ik altijd mooie verhalen hoor over verschillende collecties en ik ook graag deze wilde lezen, was dit toch een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Ik heb een andere collectie al aan mijn boekenkast toegevoegd, maar tot nu toe ligt deze een beetje te verstoffen op de plank.

Dus, waar moet je dan beginnen als een poëzie-noob? Dat was de vraag. Ik wil wel, heel graag, maar het is allemaal toch ietwat intimiderend. Ik keek regelmatig bij de collecties in de boekenwinkel om toch weer snel weg te lopen.

Tot een paar maanden geleden opeens iedereen in de boekenwereld mega enthousiast was over de nieuwe collectie van Edward van de Vendel. Een boek met een hele grappige titel, Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt. Hé, jeugdliteratuur! Daar kan ik wel wat mee!

Ik reserveerde de collectie bij de bieb, wachtte ongeduldig op mijn beurt en las het boek in augustus. En werd tot over mijn oren verliefd. 

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Een samenwerking van schrijver Edward van de Vendel en illustrator Martijn van der Linden, is Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt een uitbundige collectie van mooie teksten en even mooie plaatjes. ‘Gedichten waar je wat aan hebt’ is de ondertitel en dat had niet meer kunnen kloppen.

Van gedichten als ‘Wat je moet doen als je geen lievelingsdier hebt’ tot het wat serieuzere ‘Wat je moet doen als er iemand dood is gegaan die je niet zo goed kende’. Een collectie die ik in één avond ademloos uitlas en toen eigenlijk meteen weer opnieuw wilde beginnen. Waar het kind in mij moest giechelen om zinnen als;

‘Misschien vraag je je af: hoe doe

ik dat,

hoe krijg ik er één?

Het antwoord is simpel:

je zoekt nu meteen

op Youtube naar de poedoe.’

(Uit: Wat je moet doen als je geen lievelingsdier hebt)

Tot het vertederende gedicht over Wat je moet doen als je moeder huilt, waarbij mijn hart opwarmde. Naast een plaatje van een twee pinguïns, een kind die naar zijn moeder rent. En op de volgende bladzijde haar heeft gevonden.

Elk gedichtje brengt weer een nieuwe emotie met zich mee. En dit komt ook door de prachtige illustraties van Martijn van der Linden. Uniek voor deze collectie is dat er verschillende soorten illustraties in voorkomen, elk gedicht heeft zijn eigen stijl. Waardoor je met elke pagina weer in een nieuwe verwondering valt.

TIP: Leuk om even de aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast terug te luisteren met Martijn van der Linden, waar de illustrator nog mee toelichting geeft over zijn werk in deze collectie.

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt inside

Hardop voorlezen

En zelfs als poëzie-beginneling kon ik me helemaal vinden in deze collectie. Ik ben niet langer meer geïntimideerd, nee, ik wil alleen maar meer van zulk moois.

Al vanaf het eerst gedicht begon ik de woorden hardop te lezen, om echt het juiste ritme te vinden. En dit kan ik iedereen aanbevelen, er zit zo’n fijne klank in deze gedichten. Een ritme waar je in komt als je deze woorden en zinnen zelf uitspreekt.

Eindelijk begreep ik de kunst van gedichten, hoe je met weinig woorden en korte zinnen toch een hele grote boodschap kan doorgeven. Hoe je met weinig tekst en meer afbeelding emotie oproept bij de lezer. Want dat doet Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt zo goed. Dit boek is waarschijnlijk fantastisch om voor te lezen aan kleintjes, maar ook om als volwassen lezen. Om deze gedichten helemaal voor jezelf te houden en ervan te genieten.

Kortom

Moet ik nog zeggen dat ik deze collectie aan iedereen aanbeveel? Ja? Oké, dan bij deze:

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt heeft voor mij de weg geopend om meer gedichten te gaan lezen. In de hoop om nog meer pareltjes als deze te vinden. Gedichten die mij raken, waarbij ik tussen de regels door kan lachen maar ook een beetje kan sniffelen. Gedichten waarvan ik de woorden en zinnen over mijn tong kan laten rollen en soms zinnen drie keer voorlas omdat ik zo genoot van hoe prachtig het klonk.

Deze collectie verdient al de liefde uit onze boekenwereld, het is een pareltje. Lees ‘m maar gewoon, deze poëzie-noob kon het ook.

Details

Titel: Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt
Auteur: Edward van de Vendel
Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgeverij: Querido
Datum van verschijnen: juli 2019
Blz: 68
ISBN: 9789045122267

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights