JEUGDLITERATUUR RECENSIE 12/01/2022

Alle dieren slapen, Kjersti Annesdatter Skomsveld en Mari Kanstad Johnsen

Alle dieren slapen recensie

Prentenboek

Alle dieren slapen (2020)

Iedereen moet slapen.
De papegaai, de beer, de walrus en kleine Bo.

Giraffes leggen hun kop op hun billen, en de vleermuis slaapt ondersteboven.
Zelfs de bijen en de wespen slapen.
Koeien ook, maar niet zoveel.

Papegaaien slapen met één been omhoog

Buiten is het donker en de maan staat met haar sterren hoog aan de hemel. Maar terwijl moeder nog een keertje gaapt als ze een kopje koffie inschenkt vliegt haar kleine Bo nog zingend, koprollend en springend door de kamer heen. Alle dieren slapen heet dit prentenboek. Maar zoals de kleine Bo tussen alle dieren op de voorkant nog een oogje openhoudt tussen alle slapende dieren, is er aan het begin van dit verhaal nog helemaal geen sprake van slaap. Integendeel, Bo heeft nog veel te veel energie als moeder de befaamde woorden ‘Het is bedtijd’ uitspreekt. Nee joh, denkt Bo, daar ben ik eigenlijk nog helemaal niet klaar voor. Ik slaap al hoor mama, roept Bo uit balancerend op één been: “Ik ben een papegaai,’ zegt Bo. ‘Papegaaien slapen zoals ik nu sta, met één been omhoog.”

Boeken over het onderwerp van naar bed gaan zijn niet nieuw, maar Alle dieren slapen van het Noorse duo Kjersti Annesdatter Skomsveld en Mari Kanstad Johnsen brengt op een hele eigenzinnige wijze dit aloude ritueel tussen opvoeder en kind in beeld. Moeder lacht terwijl haar kind op één been staat en gaat mee in het spel;

‘Maar wil de papegaai nog iets eten voor hij gaat slapen?’

En zo fladderen ze samen als een papegaai naar de keuken, kruipen ze de trap op zoals een beer in zijn warme hol kruipt en verdwijnen ze onder het (bad)water als de dieren in de zee. De kleine Bo zit vol met vragen. Want slapen alle dieren en hoe slapen ze dan? En terwijl moeder er voor zorgt dat Bo steeds een stapje dichter bij bed komt, bediscussiëren moeder en kind samen de wijzen waarop dieren slapen. Totdat Bo besluit dat slapen als een klein mensenkind in een warm bed met een donsdeken toch het beste is.

Vooral mooi is de warmte die uit Alle dieren slapen spreekt, hoewel moeder altijd meegaat in de fantasie van haar kind is ze er ook om Bo gerust te stellen. Als Bo bang is om weg te drijven als een dier in het water zijn ze samen zeeotters die elkaar stevig vasthouden, en zal ze als moedergiraffe altijd op de wacht staan voor alle leeuwen in de omgeving.

alle dieren slapen recensie

Fantasie, vragen stellen en ontdekken

Dit ogenschijnlijke simpele maar fijne verhaal van moeder en kind wordt naar een hoger niveau getild door de illustraties van Mari Kanstad Johnsen. De kleurrijke paginavullende illustraties geven behalve een beeld van moeder en kind, uiting aan de fantasie van Bo. Zo zien we een vogeltje samen met Bo gapen aan de keukentafel en ligt er opeens echt een walrus in de badkuip. Het zorgt ervoor dat je blijft bladeren door dit mooie prentenboek, er is steeds weer een nieuw detail te ontdekken in deze (heerlijke!) beestenbende. Een ander bijzonder detail is de genderneutrale identiteit van Bo. Op geen enkel moment wordt er met hem of haar verwezen, waardoor dit een fijn prentenboek is voor alle kinderen.

“En nu ben je een vogel,’ zegt mama. ‘Een gierzwaluw aan de hemel.’ 

En dan ligt Bo eindelijk in bed. Nu echt met oogjes dicht. Een groot contrast tussen de koprollende Bo op de eerste schutbladeren en de donkere, stille nacht aan het eind. Alle dieren slapen nu. Op een compleet eigen manier, net als een klein kindje genaamd Bo.

Zoals de lezer is komen te verwachten van Uitgeverij TipToe is dit opnieuw een bijzonder en kwalitatief prentenboek. De warmte in de relatie tussen moeder en kind en de ruimte voor fantasie, vragen stellen en ontdekken maakt dit een cadeau dat je elk kind gunt, op elk moment van de dag.

Details

Titel: Alle dieren slapen
Auteur: Kjersti Annesdatter Skomsveld
Illustrator: Mari Kanstad Johnsen 
Vertaler: Edward van de Vendel
UitgeverTipToe
Datum van verschijnen: oktober 2021
Blz: 72
ISBN:  9789463880565

Dank New Book Collective voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights