JEUGDLITERATUUR RECENSIE 19/05/2023

Het kleine heelal, Annejan Mieras

het kleine heelal recensie

Jeugdboek

Het kleine heelal (2023)

Raaf heeft vette pech. Ze is geschorst op school, haar vader staat ergens vast in het buitenland en tot overmaat van ramp is er een lekkage in hun appartement. Met haar moeder gaat ze daarom tijdelijk in een oude caravan op camping ‘Het kleine heelal’ wonen.

In de herfst is er niet veel te beleven – zeker niet als haar moeder gewoon moet werken en haar beste vriendin Miracle op school zit, zonder haar. Toch heeft Raaf geen kans om zich te vervelen. Want wat doet Nicolaas, de zoon van de campingbaas, in het mysterieuze bos achter de caravans? En waarom doet haar moeder zo geheimzinnig over haar vader, die maar niet te bereiken is?

Veranderingen

“Blijf je dezelfde als alles om je heen verandert? Als je vanbinnen steeds holler wordt?”

Peinst Raaf terwijl ze voor de spiegel staat. Ja, want wat gebeurt er als alles op de een van de andere dag om je heen verandert? Raaf woont sinds kort alleen met haar moeder in een caravan. Haar vader heeft oponthoud met zijn sleepwagen, daarom mist hij in dit plaatje, nu al dagen lang. Maar misschien mist hij ook wel vanwege die ruzies die pap en mam al een hele tijd hadden. Ruzie waar Raaf zich van verstopte, want; “Ruzie horen is erg, ruzie zien nog erger.”

En zelfs al voelt Raaf de glimlach van haar beste vriendin Miracle nog steeds door de telefoon heen (“Met ogen die fonkelen als sterretjes”) is dat eigenlijk ook niet meer hetzelfde. En het enige dat Raaf zou willen is terug naar haar huis, maar dan wel het huis waar haar vader en moeder allebei zijn, met die appelboom voor de deur en waar dat holle gevoel in haar buik nog niet bestond. Maar misschien is daarvoor eerst de waarheid nodig.

“Misschien ben ik weggelopen om de waarheid juist niet te horen. Zolang je niks weet is alles nog mogelijk. En is thuis nog gewoon met z’n drieën.”

het kleine heelal recensie

Toegankelijk indringend

Het kleine heelal is een boek dat dus begint met een tal van veranderingen en daar middenin staat Raaf, die die weg een beetje kwijt is. Toch zal het de lezer verrassen hoe mooi dit verhaal is.

Bovendien is het bijzonder hoe kundig Annejan Mieras indringende thema’s als armoede, ouders die fouten maken en de verschillende vormen van rouw de ruimte geeft in Het kleine heelal, maar ze deze tegelijk balanceert met een toegankelijk, herkenbaar en met vlagen grappig verhaal over een mysterie en een geit.

Op de camping komt Raaf in aanraking met Nicholas, de zoon van de campingbaas en het mysterieuze bos achter de caravans. De vriendschap die tussen de twee kinderen ontstaat stelt hen in staat om de waarheid (voor elk van hen anders) eindelijk onder ogen te zien.

Over alle hobbels in het leven

Dit zo’n boek dat je jonge lezers gunt. Want het kwetsbare verhaal van Raaf is een verhaal over alle hobbels in het leven en over hoe je daar soms het beste van moeten maken maar dat stilstaan bij wat zeer doet net zo belangrijk is. Over hoe je iemand op verschillende manieren kunt missen en dat dat allebei mag bestaan en over hoe rouw zich op verschillende manieren openbaart van iemand voor eeuwig moeten missen tot afscheid nemen van je vertrouwde thuisbasis: “Missen is steeds weer afscheid nemen.”

Het kleine heelal is uitermate geschikt voor het thema van de aankomende Kinderboekenweek maar ook daarbuiten is dit beeldschone boek het meer dan waard om te lezen. Doe dat maar gewoon.

“En omdat het zo oneindig is. Oneindig groot en oneindig klein.

Details

Titel: Het kleine heelal
Auteur: Annejan Mieras
Illustrator: Evelien Jagtman
UitgeverUitgeverij Lemniscaat
Datum van verschijnen: maart 2023
Blz: 56
ISBN: 9789047713005
Leeftijd: 11+

Dank Uitgeverij Lemniscaat voor het exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.nl!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights