JEUGDLITERATUUR RECENSIE 13/05/2023

En ze leefden nog, Elisabeth Lucie Baeten & Flore Deman

En ze leefden nog recensie

Prentenboek

En ze leefden nog (2022)

Er was eens een boek vol prachtige verhalen
over prinsessen die hun leven eindelijk zelf mogen bepalen.
Geen van hen wanhopig, stil of naar een prins op zoek,
prinsessen doen lekker wat ze willen in dit sprookjesboek. 

Dit boek toont aan meisjes, jongens, iedereen die het leest
dat prinsessen altijd zelf de helden van het sprookje zijn geweest.
Ze spelen de hoofdrol in hun verhaal, dat soms groot is en soms klein.
Niet zoals ze waren maar zoals ze kunnen zijn.

Sprookjes, herkenbaar en toch nieuw

Vandaag lees ik sprookjes. Sprookjes die beginnen met Er was eens en waarschijnlijk ook zullen eindigen met En ze leefden nog lang en gelukkig. Ik herken deze sprookjes: Ariël’s nieuwsgierigheid, de slaperige ogen van Doornroosje en toch, in deze collectie van de hand van Elisabeth Lucie Baeten ligt voor deze bekende personages alles een beetje anders.

“Al haar hele leven is Ariël als een vis in het water.
En dat is ook haar grote droom voor later:
elke dag zwemmen, zoals een zeemeermin.
Alsof ze geen benen heeft.”

Ariël wordt geboren met dromen van zeemeerminnenstaarten, glijden door het water en het leven in de kleurrijke zee – en dus ook met één grote wens voor de toekomst: de beste zwemmer ooit worden. Maar volgens papa doen meisjes aan andere sporten, niet waterpolo of de vlinderslag zoals stoere jongens, maar ballet. Maar moet je niet altijd de dromen volgen die jou blij maken?

Stilstaan, pauzeren of tijd verspillen door even niks te doen – dat is niks voor de spring in het veld Doornroosje: “Haar dagen waren van begin tot eind volledig gevuld. Tijd om te rusten nam ze niet en ze had ook weinig geduld.” Maar maakt af en toe stilstaan de mooie kanten van het leven niet juist nog mooier?

En ze leefden nog recensie

Sprookjes-in-een-nieuw-jasje

Persoonlijk vind ik dat de boodschap van deze sprookjes-in-een-nieuw-jasje sterker is dan de uitwerking. De verhalen in En ze leefden nog transformeren de prinsessen in levensechte, inclusieve en inspirerende personages die strijden voor het navolgen van je dromen. Ze spelen nu een hoofdrol in sprookjes die nog steeds doen verwonderen, maar ook doen aanzetten tot nadenken en je stem gebruiken. Maar het taalgebruik en het rijm doet in z’n simpliciteit geen recht aan deze fijne, feministische toon. Zo’n creatieve insteek had vergezeld moeten worden met rijke, prikkelende taal – die het medium van rijm ook zeker had kunnen bieden – maar die blijft nu uit. 

Desondanks brengen de zachte, kleurrijke illustraties van Flore Deman, waarin familiebanden en vriendschappen op de voorgrond staan, de lezer in de echte sprookjessferen waarin die verwondering naast het kritische oog mag bestaan.

En ze leefden nog is een fijne collectie van hervertellingen waarin ik graag doorlees. Want wat zal Rapunzel gaan meemaken? Wie zal zij worden als zij mag kiezen en niet wordt teruggehouden door haar lange haren? Wat zal er gebeuren als we luisteren naar het Beest van Belle en alle emoties laten bestaan?

Wie weet wordt de wereld om ons heen ook nog wel eens zo’n sprookje als dit: met een ‘er was eens’ als begin en waarschijnlijk ook een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig als einde’. Maar dan voor iedereen en met iedereen.

Details

Titel: En ze leefden nog
Auteur: Elisabeth Lucie Baeten
Illustrator: Flore Deman
UitgeverUitgeverij Vrijdag
Datum van verschijnen: oktober 2022
Blz: 56
ISBN: 9789464341287
Leeftijd: voorlezen 4+, zelf lezen 7+

Dank New Book Collective voor het exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.nl!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights