JEUGDLITERATUUR RECENSIE 30/04/2023

Het wordt vast supervet!, Labor Ateliergemeinschaft

Het wordt vast ­supervet! recensie

Kunstboek, 6+

Het wordt vast supervet! (2023)

Het wordt vast supervet! staat vol knotsgekke ideeën voor de toekomst. Je kunt doen wat je wilt, werken op een kleuterschool voor dieren bijvoorbeeld, of buskaartjes verkopen. Of gewoon niets. En alles mag, je stad geel schilderen of de hele dag op je mobiel kijken. Spannende uitvindingen maken de wereld een stukje leuker, wat dacht je van een spray tegen pesten of regen en zon op bestelling? Dwaze kinderdromen? Misschien, maar wat geeft het, zolang je er vrolijk van wordt en optimistisch over ons samenleven met elkaar op deze planeet. 

In de toekomst…

Waarom ik graag met kinderen werk is vanwege de unieke blik die zij hebben op de wereld.

Kinderen zien dingen in boeken die mij als volwassene niet meer opvallen, ze maken vriendjes alsof het echt zo simpel is als tegen elkaar zeggen dat je nu vrienden bent, zijn eerlijk en schamen zich daar niet voor (zo vertelde een kindje mij pas dat mijn haarkleur lijkt op een cola-snoepje, vond ik dus zelf een prachtig compliment) en het mooiste is dat kinderen nog al het wonderlijke in de wereld zien en waarderen. Of dat nou een coole wolk in de lucht is, vreugde omdat je een uur later mag opblijven of dromen over het fantastische beroep wat je uit gaat oefenen in een al even fantastische toekomst.

Over die laatste, het toekomstbeeld, gaat het in Het wordt vast supervet! een kunstboek waarin antwoord wordt gegeven op de vraag “Later als ik groot ben…”:

Want later als ik groot ben, dan is oorlog verboden en wordt er op grote conferenties naar iedereen geluisterd én houden we rekening met elkaar. De belangrijke beslissingen nemen we allemaal samen. En later als ik groot ben schilder ik alles geel, rij ik een vuilniswagen maar ben ik ook een prinses! Later dan kan ik van alles, maar durf ik ook om hulp te vragen als dat nodig is.

En later ben ik mooi en geliefd en ziet iedereen elkaar.

Het wordt vast ­supervet! recensie

Dwaze kinderdromen?

Het Duitse samenwerkingsverband van illustratoren, ontwerpers en auteurs Labor Ateliergemeinschaft heeft met Het wordt vast supervet! een zeer aantrekkelijk product afgeleverd in zowel idee als beeld, dat zichzelf niet te serieus neemt maar tegelijkertijd wel degelijk prangende zorgen en vragen bespreekt. Want hoewel de bonte, kleurrijke vormgeving doet vermoeden dat het simpelweg wilde toekomstideeën zijn, is de angst voor klimaatverandering en verandering aanwezig in deze pagina’s en mogen die gevoelens ook echt besproken worden.

“Dwaze kinderdromen? Misschien, maar wat geeft het, zolang je er vrolijk van wordt en optimistisch over ons samenleven met elkaar op deze planeet.” 

De overheersende toon in dit boek is de viering van kinderlijk enthousiasme en verwondering. Het wordt vast supervet! is een ode aan alles wat het betekent om kind te zijn én een aanmoediging om het kind in jou vast te houden. Het is daarom een boek voor kinderen én volwassenen met vele toepassingen. Filosofeer bijvoorbeeld samen over wat de toekomst zal brengen of schrijf en illustreer jouw eigen toekomstscenario.

Droom en droom dan ook echt groot!

“Later als ik groot ben, wordt alles anders. Het wordt vast super vet!”

Details

Titel: Het wordt vast supervet!
Makers: Labor Ateliergemeinschaft
Vertaler: Marion Everink
UitgeverUitgeverij Parade
Datum van verschijnen: maart 2023
Blz: 160
ISBN: 9789463192798
Leeftijd: 6+

Dank New Book Collective voor het exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.nl!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights