JEUGDLITERATUUR RECENSIE 27/05/2023

Onderstroom, Goedele Ghijsen

onderstroom recensie

Young adult

Onderstroom (2023)

Drie zomers geleden haalde de komst van Kyra het leven van Aylins groep vrienden overhoop. Na haar laatste angstaanval beseft Aylin dat de nachtmerrie verdringen helemaal niet lukt. Ze moet terug naar haar oude dorp om in het reine te komen met wat er gebeurde. Lukt het haar om weer een balans te vinden in een wereld die op zijn kop staat?

Geen luchtige zomerroman

“Vluchten werkt niet langer, wraak misschien wel.”

Met die gedachte van een hoofdpersonage dat na de zoveelste deze angstaanval besluit dat het genoeg is geweest, begint Onderstroom, het tweede boek voor deze doelgroep van Goedele Ghijsen. Een boek dat na het uitlezen nog lang na smeult.

Want Onderstroom is een coming-of-age jongerenroman waarin de thema’s van het jongerenbestaan – vriendschap, erbij willen horen, wij/zij denken, grenzen aftasten en overschrijden – onder een vergrootglas worden genomen. Maar hoewel dit boek zich afspeelt in de zomer is dit geen luchtige zomerroman waar het hoofdpersonage met vertedering op terug kijkt, nee, dit is zomer die de wereld van het hoofdpersonage compleet op z’n kop zette.

“Dat was het begin.
Op goede dagen speelt dat beeld
zich nog steeds af
in mijn hoofd.

Het was het begin
van het einde.”

Angst en paniek teisteren het leven van Aylin, maar praten over die ene zomer drie jaar geleden lukt niet. Want “sommige wonden maken je stil voor je rest van je leven.” Toch is het nu genoeg geweest, Aylin moet terug. Terug naar haar oude dorp waar het allemaal ooit begon; die ene zomer toen Kyra het leven van Aylins groep vrienden overhoop haalde. Het begon allemaal zo goed; de tieners drinken hun eerste biertjes en houden hun ouders voor de gek met neptattoos, toch is aan het einde van de eerste week de vriendschap niet meer te zijn wat het ooit was. De oplossing? Weddenschappen, die misschien onschuldig beginnen maar steeds verder uit de hand lopen.

Val in de diepte

Goedele Ghijsens tweede jongerenroman volgt na haar debuut Vluchtweg. De setting van deze twee boeken is misschien anders, maar wat wel gelijk is, is de onderliggende spanning die in allebei de verhalen aanwezig is. Want net als in Vluchtweg, voel je ook in Onderstroom iets borrelen wat maar niet helemaal naar de oppervlakte wil komen.

Waar en wanneer de groep jongeren precies de lijn overschrijden van geen weg terug, is voor de lezer al snel duidelijk. Want iets verandert in de dynamiek als Kyra, weggelopen voor haar ouders, steun zoekt bij deze vriendengroep. Kundig wisselt Ghijsen tussen de twee tijdlijnen, waarin Aylin in de toekomst in staat is om te benoemen wat er fout is gegaan maar de vriendengroep in het verleden hier nog geen weet van heeft. Ook in Ghijsens schrijfstijl is deze spanning tussen nu en later voelbaar, door stukjes die lezen als vrije vers en zeer effectief de vinger op de zere plek leggen. Juist het minimalistische gebruik van woorden op de momenten dat de emoties zich op het hoogste punt bevinden, komt binnen als een mokerslag.

“Als in een film in slow motion zonder bijbehorende muziek. 
Enkel beeld.

Stilstaand beeld.” 

Wat een zinderend, prikkelend verhaal. Onderstroom is een kort boek met 134 pagina’s, toch weet Goedele Ghijsen opnieuw indruk te maken met een boek dat hopelijk in veel handen van jongeren terecht zal komen. Het verhaal is misschien vlot geschreven, maar schuwt de diepte niet.

Vergeet tijdens het lezen niet om af en toe weer bovenwater te komen.  

Details

Titel: Vluchtweg
Auteur: Goedele Ghijsen
Uitgever: Davidfonds Infodok
Datum van verschijnen: april 2023
Blz: 135
ISBN: 9789002277832

Dank aan de uitgever voor het recensie-exemplaar!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights