RECENSIE 25/06/2020

Grenzeloos, Het Lezerscollectief

Grenzeloos, recensie

Lezen geeft je vleugels en dat is ook precies de bedoeling van Grenzeloos, de nieuwste collectie van het Lezerscollectief. Een boek met 30 gedichten en 30 korte verhalen met de meest uiteenlopende werelden en perspectieven.

Grenzeloos (2020)

Lees je graag?
Dan is Grenzeloos iets voor jou. Het Lezerscollectief selecteerde dertig prachtige verhalen en dertig eindeloze gedichten die je naar de meest uiteenlopende binnen- en buitenwerelden brengen en je andere perspectieven laten beleven. Met verhalen en gedichten van onder anderen Aidan Chambers, Leonard Nolens, Grace Paley, Rob van Essen, Maeve Binchy, Jalal Ad-Din Rumi, Rachida Lamrabet, Jamal Ouariachi, Miroslav Holub, Matei Vișniec, Kader Abdolah, Karen Köhler & J.M.A. Biesheuvel.

Het lezerscollectief

“Lezen kan ons verplaatsen in tijd en ruimte, ons meevoeren naar onbewuste gebieden van de ziel, ons in herkenning en vervreemding raken.” 

Staat in het voorwoord van Dirk de Wachter, in deze nieuwe collectie Grenzeloos van Het Lezerscollectief. Voor mijn mede-Nederlandse lezers zal dit collectief misschien niet meteen bekend in de oren klinken maar hopelijk is dat na deze blog anders. 

Want deze organisatie heeft een missie; een leesrevolutie ontketenen! Want het samen lezen van gedichten en verhalen verbindt mensen en maakt hen weerbaarder. Ontstaan uit een idee in 2012 organiseert Het Lezerscollectief bijeenkomsten voor mensen die moeilijk toegang hebben tot literatuur. Samen leest de groep verhalen, bespreken ze hun beleving en zoeken ze de grenzen op van hun verbeelding (Het lezerscollectief, 2020). 

Nieuwe werelden, nieuwe perspectieven

De collectie Grenzeloos kan worden ingezet in leesgroepen, maar ik denk dat de individuele lezer hier ook zeker wat uit kan halen. Achterin in het boek is namelijk een index te vinden, waarin alle thema’s zoals geloof, keuzes, ongelijke kansen zijn opgenomen en de bijpassende verhalen. Waardoor het een overzichtelijk geheel blijft.

Ik ben zelf niet de grootste korte verhalen lezer, dus veel van de verhalen in het boek waren nieuw voor mij. Gedurende de maand juni las ik verschillende verhalen en gedichten uit deze collectie en ik heb er nog steeds een aantal te gaan. Soms bladerend door het boek totdat mijn oog ergens op viel, soms op zoek naar een specifiek thema; bracht dit boek mij verder. Nieuwe auteurs om op te zoeken, nieuwe gevoelens om te verkennen, allemaal te vinden in deze collectie. 

“Wat ik denk en voel zit opgesloten
binnen de kille muren van een vreemde taal.
Het wil naar buiten door de kieren
tussen grammaticale regels,
doorheen het sleutelgat
van een verborgen betekenis.”

Zoals bijvoorbeeld dit fragment van het gedicht Taal van Maja Panajotova.  Ik ben nog echt een newbie als het gaat om gedichten maar dit raakte me. Het beeld van een persoon, waarin gedachten, gevoelens en dromen opgesloten zitten. Taal is een weg naar nieuwe werelden, maar kan ook net zo goed een obstakel zijn.

Een verhaal wat hetzelfde met me deed was het verhaal Thee drinken met de vogels van Joanne Harris, in de vertaling van M. de Vre. Een verhaal over de inwoners van Mortimer Street, over roddelen en vooroordelen maar ook over eenzaamheid. Over de ik-persoon die een nieuwe buurman krijgt. De nieuwe buurman spreekt weinig Engels en krijgt elke ochtend stipt om half 6 een krat met groente en fruit aangeleverd. Niemand weet waarom en je vraagt je af waarom het toch zo moeilijk is om met iemand te gaan praten.

Lezen doet vliegen

Literatuur is voor mij toegankelijk, ik ben een veellezer, altijd al geweest. Ik kan boeken in m’n eentje lezen en onderwerpen en thema’s eruit vissen. Hoop hier ook mijn beroep van te maken. (Ik zal hier stiekem nog even noemen dat er ook een jeugdliteratuur collectie bestaat, yes!)

Maar ik weet dat dit iets is waar ik dankbaar voor mag zijn, want dit is iets wat niet voor iedereen zal gelden, met toch nog een enorm percentage van laaggeletterdheid. Ook in Nederland, ook in 2020. Niet iedereen kan ontsnappen in een boek, een boek als spiegel en tegelijkertijd ook als raam gebruiken.

En daarom hebben we gelukkig organisaties zoals Het Lezerscollectief, die zo enorm geloven in de kracht van verhalen vertellen. Grenzeloos is een prachtige en diverse collectie, van de prachtige omslag tot de reizen die je als lezer mag maken als je deze verhalen en gedichten leest.

Want dat was de eerste zin van deze blog? Lezen geeft je vleugels, we mogen niemand op de grond achterlaten.

Details

Titel: Grenzeloos, Het Lezerscollectief
Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag
Datum van verschijnen: mei 2020
Blz: 344
ISBN: 9789460018473

Ik mocht dit boek ontvangen als recensie-exemplaar van New Book Collective, waarvoor mijn dank. Toch wilde ik ook graag meer delen over het Lezerscollectief, want ik denk dat elke lezer zich zal herkennen in deze missie. 

Meer informatie over Het Lezerscollectief.

Grenzeloos, het lezerscollectief

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights