RECENSIE 13/07/2019

Welkom in het Rijk der Zieken, Hanna Bervoets

Een boek wat groots in zijn subtiliteit. Welkom in het Rijk der Zieken gaat over chronisch ziek zijn, in al zijn kwetsbaarheid en onzichtbaarheid. Wie wist dat een boek over dit onderwerp zo mooi kon zijn.

Welkom in het Rijk der Zieken (2019)

Clay heeft een fijne vriendin, een baan en een huis. Maar dan ontwikkelt Clay na een bezoek aan boerderij hoge koorts en als hij weer genezen is blijkt zijn leven niet meer hetzelfde. En moet Clay opnieuw leren hoe hij zichzelf mag zijn.

Aan de andere kant van het verhaal komt Clay in een vreemde, parallelle wereld. Waar hij zijn eigen lichaam moet dragen, er onduidelijke regels zijn en je van kamer naar kamer gestuurd wordt met je vragen. Om misschien het rijk achter de heuvels te bereiken. Om misschien beter te worden.

Klinkt als een nachtmerrie, nietwaar? En dat zijn chronische ziekten en dat is Welkom in het Rijk der Zieken. Een confronterende roman over ziek zijn en niet beter worden.

Voor en na

“Je bent dertien jaar en weet nog niet dat je maar één van de twee wiskundeboeken die je bij je draagt nodig hebt vandaag.”

Begint Welkom in het Rijk der Zieken. Dit boek van minder dan 300 blz speelt zich af rondom iemand die chronisch ziek is. Voor de chronische ziekte en na. Hoe voor de chronische ziekte je je knieën nog kon vertrouwen. Maar nu niet meer. Voor was je nog een leuke gast op feestjes, nu kom je of helemaal niet meer of heb je moeite een normaal gesprek te voeren.

Dit is het verhaal van Clay. Deze gedeeltes worden in de jij-vorm geschreven, wat er effectief voor zorgt dat dit verhaal heel dichtbij komt. Samen met Clay kijk je terug op verschillende scenes uit zijn leven, voor en na de grote koorts. Met flashbacks naar een normaal leven. En vooruitzichten op dagen vol pijn en zoeken naar oplossingen. Het zijn intieme kijkjes op een leven en hoewel dit boek fictie is, voelt het alsof je scènes uit het echte leven krijgt te zien. Zo kwetsbaar dat je het liefst wil wegkijken.

Ik betrapte mezelf op dat ik zelf ook puzzelstukjes bij elkaar probeerde te leggen. Om antwoord te kunnen geven hoe Clay ziek is geworden. En dat is volgens mij het hele doel van dit boek. Chronische ziektes zijn meestal onzichtbaar en je wilt als buitenstaander iets kunnen aanwijzen en echt zien. Iets tastbaars om te geloven dat er een reden is voor het gedrag. Je leest dit boek uit en verwacht nog steeds meer. Meer uitleg of juist meer hoop dat dit een goed einde krijgt.

Het rijk achter de heuvels

Aan de andere kant staan de scenes in deze vreemde, parallelle wereld centraal. Met een hele andere schrijfstijl.

“Waarom, waar gaan we heen?

Naar het rijk achter de heuvels.

Kom jij daarvandaan?

Ik ken er de weg

Hebben ze jou daar beter gemaakt? Is dat het, is dat waarom je er helemaal niet ziek uitziet?”

Wat een effectief contrast brengt met de andere scènes. Een wereld waar alles zo onduidelijk is, waar er zelfs nog meer vragen bestaan dan in onze eigen. Een wereld waar hoop bestaat dat als je die hele pijnlijke, lange en moeilijke tocht hebt afgelegd, waarbij je gebukt ging onder het gewicht van je eigen lichaam. Om dan het het rijk achter de heuvels te bereiken en de definitie van “beter” te vinden.

‘Hoe bizar.’ Bleef maar door mijn hoofd spoken, maar weer kon ik niet wegkijken. 

Kortom

Ik had nog nooit eerder een boek over dit onderwerp gelezen, maar wat ben ik blij dat Welkom in het Rijk der Zieken bestaat. 

Want Welkom in het Rijk der Zieken is geen boek wat groots het plot naar je schreeuwt. Het is eerder een roman die langzaam maar zeker bij je binnenkruipt. Die je uitnodigt om tussen de regels door te lezen en de naarste en meest persoonlijke kanten van mensen en hun ziekten te zien.

Het is een boek wat iedereen een spiegel voorhoudt. Of je je nu herkent in de wereld van de chronisch zieken of juist in die van de buitenstaander.

En Welkom in het Rijk der Zieken is ook een boek wat op een rare manier heel mooi is. En mij nog lang bij zal blijven. 

Bedankt Uitgeverij Pluim voor het opsturen van het boek. ?

Details

Titel: Welkom in het Rijk der Zieken
Auteur: Hanna Bervoets
Uitgeverij: Uitgeverij Pluim
Datum van verschijnen: mei 2019
Blz: 277
ISBN: 9789492928283

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Lalagè 13/07/2019 at 11:13

  Knap heeft ze dit gedaan hè! Door die parallelle sprookjesachtige wereld kom je pas te weten wat er écht gebeurt met Clay. Ik vond het zo treffend en herkenbaar.

  • Reply Marcella de Wolf 15/07/2019 at 06:57

   Ja zo knap! Die twee delen van het boek vulden elkaar zo goed aan. ?

  Leave a Reply

  Geverifieerd door MonsterInsights