JEUGDLITERATUUR RECENSIE 13/11/2022

A is van Bij, Ellen Heck

A is van Bij recensie

Prentenboek

A is van Bij (2022)

Wat is de eerste letter van Bij? De B natuurlijk, in het Nederlands. Maar in veel andere talen begint het woord voor Bij met een A. In het Turks is het bijvoorbeeld Ari, in het Portugees Abelha en in het Ojibwe zeg je Aamoo. Dus in sommige talen is Bij met een A, Vo met een R en Olifant met een Z. Laat je verrassen door dit abc-boek dat taalverschillen viert.

Een uniek ABC

A is van Bij. Echt waar! In het Turks is het woord voor Bij namelijk ‘Arl’. En dan begint Bij dus echt met een A. 

De meeste lezers zullen bij het lezen van deze speelse titel al even blijven hangen bij dit mooie boek, en als het bladeren dan eenmaal is begonnen opent zich een unieke wereld voor de lezer. Of beter gezegd; een uniek ABC.

Een ingewikkelde puzzel om in elkaar te zetten, zo beschrijft maker Ellen Heck: ‘Ik wilde abc’s in allerlei talen bij elkaar brengen in één boek en de dieren daarin op een nieuwe manier ordenen. Niet beginnen met A is van aap of afsluiten met Z is van Zebra.’

En zo ligt hier voor mij een boek dat sprankelt door de rijkdom aan taal, maar ook de rijkdom aan beeld. Voor elk dier maakte Ellen Heck een prachtig kleurrijk portret. Om het portret heen zijn de verschillende vertaalde namen voor het dier te lezen. Een QR code aan het einde van het boek leidt de lezer naar een website waar de uitspraak ook te horen is.

A is van Bij recensie

Een viering

Een uitgebreid nawoord biedt na het bewonderen van de platen en woorden nog extra context hoe dit boek tot stand is gekomen en de uitdagingen die het maken met zich meebracht. Want hoe vertaal je woorden die hun eigen unieke schrift gebruiken in plaats van het Latijns alfabet waar wij in Europa aan gewend zijn? 

“Om lezers van het Latijnse schrift te helpen woorden in deze talen uit te spreken, moeten woorden worden omgezet door middel van transliteratie.” Legt Ellen Heck uit. Wat inhoudt dat je het woord neemt uit een taal met eigen klanken en schriften en je de best passende symbolen of letters gebruikt om dat woord in een ander schrift te schrijven. Dit betekent dit dat Ellen Heck hulp heeft gezocht bij moedertaalsprekers om dit boek tot stand te laten komen, een prachtig product van samenwerking.

A is van Bij is een enorme rijkdom in beeld en tekst en een boek dat de lezer een bijzondere reis biedt. Een creatief en wondermooi boek dat ik maar al te graag als tip wil meegeven aan scholen en iedereen die met kinderen werkt. Nederlands is voor veel kinderen niet de eerste taal en hoe mooi zou het zijn als dit boek een ingang zou kunnen zijn om iemands moedertaal op zo’n natuurlijke manier ter sprake te laten komen. Én te vieren.

De 71 talen die in dit boek aan bod komen zijn nog maar een fractie van de meer dan 6500 talen die over de hele wereld worden gesproken. Wat is A is van Bij een mooi startpunt om daarmee kennis te maken. Aanbevelen zonder leeftijdgrenzen. 

Details

Titel: A is van Bij
Auteur: Ellen Heck
Vertaler: Vincent Oostelbos
UitgeverUitgeverij Querido
Datum van verschijnen: november 2022
Blz: 35
ISBN: 9789045128214

Dank aan Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.nl!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights