JEUGDLITERATUUR RECENSIE 23/12/2020

Verhalen uit de Moominvallei

Verhalen uit de Moominvallei, uitgeverij Volt

Welkom in de Moominvallei, een schilderachtige vallei waar bijzondere wezens wonen; Scandinavische, mythologische trollen. Wees welkom en beleef het avontuur.

Verhalen uit de Moominvallei (2020)

Verhalen uit de Moominvallei is een verzameling van drie klassieke Moominverhalen, gebaseerd op het originele werk van Tove Jansson.

Ga mee op avontuur met Moomintrol en zijn bijzondere familie en vrienden in een schilderachtige vallei. Moominpapa wordt weggespoeld in een overstroming tijdens een zware storm. De Moomins maken kennis met de Hattifatteners op een verlaten eiland en een toverhoed verandert hun huis in een jungle! 

Scandinavische trollen

De eerste keer dat ik aanraking kwam met de Moomins was vanwege een goede vriendin uit Finland. Elk jaar krijg ik wel een kaart met een van de Moomins erop. De Moomins; bestaande uit Moomintrol, Moominmama en Moominpapa lijken misschien op rare nijlpaarden. Maar ze zijn eigenlijk gebaseerd op mythologische Scandinavische trollen. 

Toen ik haar vroeg naar de verhalen over Moomintrol en zijn familie antwoordde ze dat de verhalen na 75 jaar nog steeds een grote favoriet zijn in Finland. Tove Jansson schreef de originele verhalen al in 1945. Maar vanwege de grote hoeveelheid van adaptaties in beide tv-shows en films, hebben de Moomins nooit hun populariteit verloren. Waar wij in Nederland Nijntje cadeau geven aan de allerjongsten, valt de keuze voor de Finse bevolking op de boeken van de Moomins. De verhalen staan bekend om hun zoete karakter. De Moomins zijn goedhartig en genieten van de simpele dingen in het leven in hun schilderachtige Moominvallei.

En precies zo kom je de Moomins in deze fijne collectie van Uitgeverij Volt tegen. Nu mag het Nederlandse publiek, en mogen vooral de Nederlandse kinderen, kennis maken met deze trollen.

“Als kind vond ik het heerlijk om te luisteren naar grote mensen die voorlazen. … Ik hoop dat dit boek jou hetzelfde gevoel zal geven – we gaan op avontuur in de betoverende wereld van Moomintrol, waar letterlijk alles mogelijk is!” (Sophie Jansson, nicht van Tove Jansson)

In de geest van Tove Jansson

Verhalen uit de Moominvallei is geen vertaling van het originele werk van Tove Jansson. Tove Jansson schreef op het eerste gezicht misschien simpele kinderverhalen, maar toch bevatten deze verhalen een diepere laag en schrijfstijl die vaak onbereikbaar is voor haar jonge publiek. Zodoende zijn er zelfs in Finland veel versimpelde en nieuwe versies in omloop. De originele teksten worden alleen nog maar gelezen door oudere kinderen en volwassenen.

In deze Nederlandse vertaling van Esther Ottens vinden we daarom zo’n aangepaste versie van schrijvers Alex Haridi en Cecilla Davidsson. In de geest van Tove Jansson schreven zij drie nieuwe verhalen over de geliefde Moomins. Daarna maakt Cecilia Heikkilä de hervertelling compleet met nieuwe illustraties.

Het resultaat is deze collectie. In het eerste verhaal De weg naar de Moominvallei vinden we Moomintrol een Moominmama te midden van een grote regenstorm, ze lopen al dagenlang door het eindeloze, donkere woud. Hun pootjes zijn doorweekt en ze verlangen naar een droog, zonnig hoekje waar ze hun huisje kunnen bouwen. 

“Moomins kunnen helemaal niet tegen de kou, zoals je weet. Ze voelen zich het prettigst in een grote, warme kachel.”

Een moeras, een slang, een lange bergtocht, een glijbaan en een grote vogel met een bril verder komen de Moomins aan in een vallei. Een schilderijachtige vallei. De volgende twee verhalen laten een indruk zien van de avonturen die de Moomins beleven in deze vallei. We zien onder andere een kobold die zijn magische hoed kwijt is en uit de lucht komt rijden op een zwarte panter. Een magische hoed die eerder nog het huis van de Moomins verborg onder bloemen en planten. En in het derde verhaal zijn de Moomins uit kamperen en komen ze wel heel bijzondere eilandbewoners tegen.

Eenmaal kennis gemaakt met de Moomins is het niet lastig om je aan te sluiten bij de woorden van Sophie Jansson en al de lezers die je voor gingen. Als je naast deze Moomins loopt voelt het echt alsof alles mogelijk is.

Kortom

Nog niet bekend met de Moomins? Neem eens een kijkje in deze fantastische collectie. Vanwege de opzet van het boek is het de perfecte introductie in de wereld van deze simpele en zoete wezens. Waar een kinderverhaal de Scandinavische mythologie aanraakt.

Alhoewel dit een hervertelling is van het originele werk van Tove Jansson is haar boodschap niet verloren gegaan, nog steeds staan deze boeken voor verwondering. Ze staan voor het kind in elke lezer, want niets voor niets draagt dit boek de aanbeveling van 6 tot 106. Zelfs een oudere lezer zal dit boek met verwondering lezen. Misschien zijn zij niet zo onder de indruk van de wijze vogel of de panter die door de lucht vliegt, maar zij zullen zich wel herkennen in het plezier van deze wezens.

Hoe mooi het leven kan zijn, hoeveel avonturen er te beleven zijn. Er is zoveel mogelijk.

“Ze keken met z’n allen naar de wonderschone vallei en vroegen zich af hoe zo’n fantastische plek wel mocht heten. Maar niemand die het wist. Daarom besloten ze het de Moominvallei te noemen. … Ik heb zo het gevoel dat hier een heleboel avonturen te bleven zijn.”

Details

Titel: Verhalen uit de Moominvallei
Auteur: Alex Haridi, Cecilia Davidsson
Illustrator: Cecilia Heikkilä
Vertaler: Esther Ottens
UitgeverUitgeverij Volt
Datum van verschijnen: novembers 2020
Blz: 93
ISBN: 9789021404998

Dank voor het recensie-exemplaar Uitgeverij Volt!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights