JEUGDLITERATUUR RECENSIE 10/05/2019

De boom met het oor, Annet Schaap & Philip Hopman

De boom met het oor is een magisch verhaal. Over een jongen met een verhaal wat er graag uit wil, en een boom die wel wil luisteren. Wat elke lezer met een warm gevoel in je buik achterlaat.

De boom met het oor

Het tweede verhaal van Annet Schaap is net zo magisch als haar debuut, Lampje (2017). De boom met het oor (2019) is geschreven in opdracht van het Internationaal Kamermuziek Festival Uitrecht 2018. Bij het muziekstuk Schilderijen van tentoonstelling van Modest Moesorgski. 

Het is een verhaal over een jongen die zo graag iets wil vertellen over wat er op school is gebeurd, dat het ‘bijna uit hem barst’. Wachtend op de bel wacht de jongen tot de school over is, een zucht van verlichting als de bel gaat. Maar zijn ouders zijn aan het werk en iedereen om hem heen heeft het druk. Waar kan hij zijn verhaal toch kwijt? Misschien aan een boom in het park, de allerhoogste, een boom met een oor…

En samengebracht met de prachtige, levendige illustraties van Philip Hopman springt De boom met het oor nog even extra van de bladzijdes af.

Wat zou dat zijn, denkt de jongen. Een boom met een oor? 

Het is zo aandoenlijk om de jongen, zonder naam, te volgen. Hij probeert zijn verhaal tegen iedereen die hij maar tegenkomt te vertellen. Maar iedereen is te druk, zelfs de vogels in de boom en de hond in het park. Het belang van luisteren en tijd voor elkaar nemen komt even naar voren, een les die ieder in deze tijd mee zou kunnen nemen.

Ook komen we het verhaal tegen van de kleine insectenstoet. Een kever hield van een meisjeskever, Trude. Maar Trude is gepakt door een zwarte kraai. En de stoet treurt, en haar echtgenoot wil zijn verhaal over zijn geliefde Trude kwijt. 

En dan de boom met het oor, een boom waar een rij van dieren, insecten en nu ook een jongen voor staat. Omdat dit oor niet zomaar een oor is.

‘Het is een oor dat luistert. En wie zijn verhaal ertegen vertelt, voelt dat het wordt gehoord door de aarde, de lucht en de sterren. Het wordt verstaan door de diepte, de ruimte, de tijd. En de verteller ervan wordt opeens groot en belangrijk. Kleine muizen voelen zich reuzen, bange torretjes worden Helden met een Belangrijke Geschiedenis… En wie wil dat niet?’

Het verhaal leest heerlijk weg, zoals we eigenlijk gewend zijn van Annet Schaap. Poëzie meets sprookje en hoewel dit een prachtig kort verhaal is, had het van mij nog 100 bladzijdes langer door mogen gaan.

Philip Hopman

Iedereen kent de illustraties van Philip Hopman, bijvoorbeeld van de heerlijke serie Boer Boris. Het zijn prachtige, kleurrijke illustraties waar je uren naar kan kijken. En dat is met de boom met het oor niet anders. 

Het zijn waterverf illstruaties waar we elk onderdeel van de stad tegenkomen,  de drukke binnenstad en het rustige park, maar ook alle dieren in het park. Waar je als je goed kijkt heel veel diversiteit in terug kan vinden. Twee mannen die samen hand in hand lopen en ouders van verschillende soorten en maten met hun kinderen. En ook de insectenstoet is leuk om naar te kijken, lieve gezichtjes op torren en kevertjes. Niet verwacht dat ik dat over een paar insecten zou denken. 🙂 

de boom met het oor

Ook leuk om even terug te luisteren is aflevering 10 van de Grote Vriendelijke Podcast, waarin Philip Hopman wordt geïnterviewd over zijn carrière en vooral over het proces achter de illustraties van de boom met het oor. Zeker een aanrader!

Kortom ⭐⭐⭐⭐⭐

Een nieuwe favoriet, ook voor deze 26 jarige. En ik had ook eigenlijk niet anders verwacht, want wat een geweldig team zijn Annet Schaap en Philip Hopman samen! De boom met het oor is een heerlijk verhaal om zelf te lezen van een jaar of 8, maar ook zeker leuk om voor te lezen. Een boek over het belang van luisteren en opgroeien. Ik ben fan!

Details 

Titel: De Boom met het oor
Auteur: Annet Schaap
Illustraties: Philip Hopman
Uitgeverij: Querido
Datum van verschijnen: mei 2019
Blz: 41
ISBN: 9789045122830

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights