JEUGDLITERATUUR RECENSIE 17/07/2021

Een blad in de wind, José Sanabria

Blad in de wind recensie

Prentenboek, 4+

Blad in de wind (2021)

Een krant waait weg in de wind en elk van haar bladen maakt een wonderlijke reis… Blad in de wind is een warm en ontroerend beeldverhaal, onvoorspelbaar als het leven zelf.

Doelloos

Een papieren bootje, bescherming tegen de regen of brandstof voor de kachel. Een krant kan op verschillende manieren gebruikt worden, maar de echte functie is natuurlijk anders: gelezen worden. In Blad in de wind wordt het idee van een richting en een lot hebben op een surrealistische en haast filosofische wijze onderzocht, door middel van een krant als hoofdpersonage.

“Vroeg in de ochtend werd ik geboren, op een grote koude plek. 
Ik was daar niet alleen en we hielden elkaar warm.”

Blad in de wind is een mooi, vormgegeven boek waar met oog voor detail is gekeken wat dit verhaal nodigt heeft. Het is een boek dat uitnodigt om doorgebladerd te worden met een fijne structuur onder je vingers. Let ook op de schutbladen, waar een krant in het begin binnenwaait bij een meisje en op het eind weer verder waait als papier vliegtuig. Verder is de vormgeving simpel, grote illustraties met een enkele zin vullen de spreads. Hierdoor bestaat alle aandacht voor wat verteld over dit bijzondere hoofdpersonage.

De lezer leert de krant kennen als een van velen. Maar waar alle andere kranten worden verkocht in de kiosk, blijft deze krant achter. Het is een windvlaag waardoor deze krant de straten van de stad leert kennen. Als een blad in de wind, dwaalt hij doelloos rond. 

blad in de wind recensie

Gelezen worden, gezien worden

In de grove, sfeervolle penseelstreken van María Laura Díaz Domínguez springt de krant direct in het oog. De bladzijdes van de krant zijn niet geschilderd zoals de rest van de platen, maar zijn snippers van bedrukt papier en hierdoor direct herkenbaar op de pagina. De situaties waar de krant in terecht komt, tonen fragmenten van een leven. Net als het leven van een meer traditioneel hoofdpersonage is het niet te voorspellen wat de bladzijdes precies zullen tegenkomen.

Samen met de krant komt de lezer in aanraking met verdriet in het leven van een jongen die zijn overleden goudvis in een krant wikkelt. Maar ook een opbloeiende liefde tussen de twee geliefden die de krant gebruiken als bescherming tegen de regen en speelsheid in de ogen van de jongen die even kapitein is van een papier bootje zijn aanwezige emotiess. De krant is niet overal een hoofdpersonage, maar ook af en toe een figurant in het grote geheel.

Totdat de wind de laatste bladzijde van de krant een balkon op waait en voorzichtige vingers de bladzijde uitstrijken op een tafel;

“Toen ik dacht dat mijn verhaal bijna verteld was, kwam mijn laatste blad bij een laatste man terecht. Hij keek naar mij en ik naar hem. Voor het eerst las iemand wat ik te zeggen had.”

Hoe je dit einde interpreteert, zal per leeservaring verschillen. Het boekt eindigt met een lach op een gezicht, de regen die gestopt is en een verscheidenheid aan mensen die op straat met een krant in hun handen staan. Gelezen worden staat gelijk aan gehoord en gezien worden; het gevoel overheerst dat de bestemming is bereikt. 

Details

Titel: Een blad in de wind
Auteur: José Sanabria
Illustrator: María Laura Díaz Domínguez
Vertaler: Paul Verrept
UitgeverTIPTOE print
Datum van verschijnen: mei 2021
Blz: 48
ISBN:  9789463880558

Recensie exemplaar, dank aan New Book Collective!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights