BOEKBABBELS JEUGDLITERATUUR 15/07/2021

Deze drie boeken verdienen veel meer aandacht.

Drie jeugdboeken die meer aandacht verdienen blog

Blog.

Welk boek verdient volgens jou meer aandacht? Dat was de vraag die @nikkileest stelde in haar Instagram post vanochtend. In dezelfde post bespreekt ze een vrij onbekend boek en pleit ze voor meer aandacht voor de boeken die ondergesneeuwd raken door de populariteit van andere boeken. 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik me zelf niet zo laat leiden door de populariteit van een boek. Ik vraag me soms bijna af of een boek mij minder aanspreekt juist als er een hype ontstaat. Toch kan een enthousiaste post op Instagram, of een aanbeveling van een favoriete medeblogger, ervoor zorgen dat mijn nieuwsgierigheid alsnog gewekt wordt. 

En dat is dus ook het doel van deze blog; ervoor zorgen dat ik jullie nieuwsgierigheid kan wekken voor deze drie boeken. Want naar mijn idee mogen deze drie door veel meer mensen gelezen worden en verdienen ze veel meer aandacht dan wat ik tot nu toe online heb gezien. Ik speelde al een aantal maanden met het idee voor deze post, dus dank je voor het extra schopje, Nikki!

Mijn lievelingsboeken

Boerman wordt verkocht als een grappig verhaal over een jongen die een wel heel bijzondere superkracht heeft. Echter zit er veel meer verborgen onder dit grappige uiterlijk, een bijzonder intiem en gevoelig verhaal verrast de lezer. Jonathan ervaart namelijk een buikpijn. Een buikpijn die pijnlijk klopt als hij op school is waar zijn bullebak is, en ook thuis blaast zijn buik pijnlijk op als hij denkt aan zijn overleden moeder en de geldproblemen van zijn vader. De humoristische superkracht van de jonge protagonist geeft hem de moed om op te staan voor alles wat er tot nu toe mis is gegaan. Grappig is dit boek dus zeker. Maar het is vooral een hartverwarmend verhaal over Jonathan en zijn familie, over tegenslagen, hulp vragen en durven opstaan.

Alles wat licht is van Marleen Nelen las ik in 2019, maar de sfeer van dit boek staat me nog steeds zo goed bij. Hoofdpersonage Luca groeit op in een reizend circus, waar hij samen met zijn broer Berio aan de trapeze werkt. Het prachtige beeld van Deborah van der Schaaf geeft een mooi beeld van de inhoud van dit coming-of-age verhaal; de verbondenheid tussen de twee broers en de kwetsbaarheid van het leven. Want in het circus zijn de broers één wezen, maar buiten raast het bewind van Mussolini. Een enkele verkeerde stap kan alles veranderen.

IJzerkop, ach, IJzerkop. De koppige en grofgebekte Stans heeft een speciaal plekje in mijn hart. De ondertitel ‘Een meisje in het leger van Napoleon’ zegt veel over de inhoud van het boek. Een klassiek verhaal van een meisje dat haar tijd vooruit is en iets anders wil dan de rol die haar is toebedeeld. Jean-Claude van Rijckeghem schetst het beeld van een heerlijk historisch avontuur in dit boek. Maar voegt hiernaast een moderne discussie rondom gender en seksualiteit toe. Het is een van mijn allerliefste lievelingsboeken. 

PS. Ik richtte me in deze post even op jeugdliteratuur. Want dat zijn natuurlijk mijn favorieten en zullen sneller ondergesneeuwd raken op sociale media. Maar ik vind daarnaast dat veel meer volwassen lezers eens een uitstapje mogen maken naar dit literatuur domein. Kleine spoiler: Lampje is niet het enige mooie jeugdboek. 

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights