JEUGDLITERATUUR RECENSIE 02/10/2019

De boekenberg, Rocio Bonilla

de boekenberg

Lees boeken en je zult vliegen, dat is wat wij als lezers maar al te goed weten. Verhalen brengen je naar verre oorden, donkere grotten en magische werelden. Zonder ook maar een stap te hoeven verzetten.

Op deze eerste dag van de Kinderboekenweek 2019, met het prachtige thema Reis Mee. Laat De Boekenberg van Rocio Bonilla ons nog even op een prachtige manier zien hoe mooi het lezen van boeken is en hoe ver je kan reizen.

De boekenberg (2019)

Lucas weet het al vanaf het moment dat hij heel klein is, hij wil vliegen. Verlangend kijkt hij naar de vogels in de bomen, en de vliegtuigstrepen in de lucht. Elke jaar is zijn kerst- en verjaardag wens hetzelfde; Kerstman geef mij vleugels! Kaarsjes op de taart, zorg ervoor dat ik kan vliegen!  

Totdat zijn moeder tegen hem zegt; ‘Lucas, er zijn ook andere manieren om te vliegen.’ En Lucas voor de eerste keer een boek in zijn handen krijgt, de bladzijdes openslaat en op een andere manier leert vliegen.

Meer, ik wil meer!

Vertaald vanuit het Spaans is het prachtige prentenboek van Rocio Bonilla een genot om door te bladeren. Op het moment dat Lucas zijn eerste boek met twijfels openslaat gebeurt er iets magisch. Beelden vanuit Moby Dick, De kleine prins en Jungleboek komen voorbij. Lucas zweeft door de verhalen heen, er is zoveel om te zien. En alles wat Lucas maar kan denken is; Meer, ik wil meer! 

Toen ik dit verhaal aan mijn neefje voorlas, zei mijn eigen moeder gepast; ‘He, maar dat zeg jij toch ook altijd, Marcella? Meer boeken?’ En hoe waar is dat? Op het moment dat een kind ontdekt een lezer te zijn, is dat een magisch moment. Boeken worden iets wat je de rest van je leven kunt opzoeken. En jezelf helemaal in kunt verstoppen.

Maar dat hoef ik andere lezers natuurlijk niet uit te leggen. 😉 

De groeiende boekenberg

Lucas begint het ene boek na het andere te verslinden. De boeken zijn bijna niet aan te slepen, hij leest de boekenkast van zijn ouders uit en daarna de boekenkast van zijn zusje. En dan begint de buurt ook boeken te brengen. En ondertussen groeit zijn berg van boeken, Lucas stijgt langzaam tot grote hoogte. Hij is bijna niet meer te bereiken en er moet zelfs een takelwagen aan te pas komen om Lucas zijn avondeten te brengen.

En iedereen op de wereld begint van dit fenomeen te horen, de boekenberg van Lucas. Mensen komen van ver om deze berg te bewonderen, maar toch vraagt Lucas zich af; hoe kom ik eigenlijk weer naar beneden?

Kortom

Rocio Bonilla heeft met De Boekenberg een prachtig boek geschreven. Een boek wat zowel geschikt is voor de jonge lezer, die net zijn vleugels begint te vinden. En voor de wat oudere lezer die al graag vliegt. Lezen geeft je vleugels, fantasie opent niet alleen deuren maar geeft je constant nieuwe openingen.

En de boekenberg, tja, als jullie mij op social media volgen weten jullie dat ik niet alleen maar de boekenberg van Lucas ken. In samenwerking met Uitgeverij de Vier windstreken en Bibliotheek de Boekenberg Spijkenisse mag ik nu dit prachtige prentenboek weggeven via instagram! Samen met een heel leuk pakketje van Bibliotheek De Boekenberg, go check it out!

Details
Titel: De Boekenberg
Auteur: Rocio Bonilla
Vertaler: Antje Schoehuys-Blaak
Uitgeverij: De Vier Windstreken
Datum van verschijnen: september 2019
Blz: 48
ISBN: 9789051167184

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights