JEUGDLITERATUUR RECENSIE 04/10/2019

Alles wat licht is, Marleen Nelen

alles wat licht is - marleen nelen

Verschrikkelijk mooi, dat is de cover van Alles wat licht is van Marleen Nelen. Gelukkig past de cover bij de inhoud; deze is namelijk net zo mooi. Een boek over een klein reizend circus, over hoe breekbaar het leven is en wat het betekent om echt vrij te zijn.

Alles wat licht is (2019)

Het begint een baby, achtergelaten in de sneeuw. Een moeder die struikelde in de sneeuw en niet meer overeind kwam. De baby gevonden door een kleine circuskaravaan. 

Tenminste, zo denkt Luca dat het is gegaan. Hoe zijn leven was voordat hij deel was van het circus. Voordat hij de broer van Berio was. Voordat zij samen de gevaarlijke trapeze act hadden en elkaar blindelings vertrouwden. 

Maar sommige dingen kunnen niet voor altijd zijn. Terwijl het bewind van Mussolini optrekt, en het lastiger wordt voor het kleine circus om te blijven reizen, komt ook de relatie tussen de broers onder druk te staan. Vooral als dan ook nog een meisje in beeld komt, fotograaf Yulia.

Simpel, breekbaar.

Marleen Nelen is de schrijfster van jeugdboeken en een volwassen roman. Ik moet eerlijk bekennen, voor het boek Alles wat licht is had ik nog nooit van haar gehoord. Maar ik weet nu zeker dat ik meer van haar werk wil lezen, waarom? Daar kom ik zo even op terug. 

Wat mij als eerste aantrok aan dit boek was de cover. Het omslagbeeld van Deborah van der Schaaf. We zien twee figuren, gemaakt van kleurrijk draad aan de trapeze. Een simpel beeld, twee figuren die op elkaar bouwen en vertrouwen, midden in een gevaarlijke act. Een vogel op de arm. Simpel maar ook breekbaar, alsof dit een beeld is wat maar enkele seconden zo kan zijn. Ik vond het prachtig en dat bleek de inhoud achter de cover ook te zijn.

Luca, onze hoofdpersoon in Alles wat licht is, groeit op in het reizende circus. Overal waar Berio is, is hij ook te vinden. Vooral boven, in de nok van het circus zijn de twee broers bijna één wezen.

 ‘Ik herinner me ook de geur van krijt, Berio’s zweet, en zijn wat zure adem, hij was de hele ochtend aan het werk geweest. ‘Bij acht,’ zei hij, en hij begon te tellen. Ik telde mee. We leunden achterover, we bogen onze knieën. Zes. Zeven. Ik voelde hoe de spieren in zijn armen zich spanden. Toen glimlachte er iets in mij. Er was mijn lichaam en er was het zijne. Er was dat uiterst korte moment van zuiver, puur geluk, net voor we sprongen.”

Maar de mooiste dingen duren vaak niet het langste. En het beleid van Mussolini, wat nu meer op een dictatorschap begint te lijken, zet druk op het circus. 

En dan ontmoet Luca Yulia, een jonge fotograaf. Een meisje wat geen thuis meer kent, en wie Luca de kriebels geeft. 

Beetje historische fictie, beetje karakterstudie

Er zit een hele mooie balans in Alles wat licht is. Een balans tussen de historie die zich op de achtergrond ontwikkelt en hoe de karakters zich ontwikkelen.

Dit boek wordt aanbevolen voor lezers vanaf 14 jaar, een leeftijd waar misschien wel al kennis bestaat over de periode van Mussolini in het begin van de 20eeeuw. Waarin deze dictator zich keerde tegen de democratie. In het boek komen vluchtige blikken naar voren van de politieke gebeurtenissen. De sfeer in het boek wordt steeds drukkender, als zelfs de magische tent beïnvloed wordt door het dictatorschap. En dan heb je natuurlijk ook nog de geschiedenis van Yulia…

Maar als je als lezer hier geen kennis van hebt, maakt dat ook niet per se uit. Dan kijk je naar de relaties tussen de mensen, waarin dezelfde drukkende sfeer zich ook tot uiting brengt. Waarin de relatie tussen de twee broers veel kwetsbaarder is dan je van tevoren had gedacht. En waar het dagelijks leven, wat ooit zo normaal was, zomaar in stukken kan breken.

Kortom

Een prachtig jeugdboek, met vleugjes historische fictie en prachtige moment van relaties tussen mensen. Een boek waarin Luca voor zichzelf moet vinden wat vrijheid nu precies betekent. 

Alles wat licht is is het perfecte boek voor de herfst, terwijl het buiten kouder wordt, kan ik elke lezer aanraden om even te ontsnappen naar dit kleine reizende circus.

Ik wil zeker meer lezen van Marleen Nelen, haar schrijfstijl is zo simpel maar zo effectief. Je voelt je verbonden met deze karakters en ik wilde alleen maar meer. Om nog even door het circus te kunnen zwerven, om nog even omhoog te klimmen naar het bovenste puntje van de nok. 

Om te tellen. En dan los te laten.

Details

Titel: Alles wat licht is
Auteur: Marleen Nelen
Uitgeverij: Querido
Datum van verschijnen:  2019
Blz: 256
ISBN: 9789045123608

Dank Uitgeverij Querido kinderboeken voor het opsturen van dit prachtige boek! ?

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights