RECENSIE 15/10/2019

Hou me vast zoals ik was, Gaby Rasters

Hou me vast zoals ik was

Ik verwachtte om te huilen bij Hou me vast zoals ik was en dit gebeurde ook. Maar ik mocht ook lachen, de lezer mag ook het leven vieren. Een boek van meerdere uiteindes, mooi op de meest kwetsbare manier. 

1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. 

Dringt dit bij jullie ook zo hard door? 1 op de 7 vrouwen; een dochter, tante of collega. 1 op de 7. Een enorm confronterend statistiek, toch? Ik heb dit nummer eerder voorbij zien komen, maar het is bijna te moeilijk om echt stil te staan bij wat dit betekent. Dit statistiek liegt niet, ik denk dat iedereen wel op een of andere manier deze ziekte heel dichtbij heeft zien komen. Via vrienden, familie of collega’s. Bij mij is dit niet anders.  

Daarom is Oktober de maand van de borstkanker. In deze maand wordt er aandacht gevraagd voor deze verschrikkelijke ziekte. En om even stil te staan en vooral aan hen te denken die in aanraking zijn gekomen met borstkanker. 

Toen ik dus het mailtje van Uitgeverij Boekerij kreeg over het nieuwe boek van Gaby Rasters; Hou me vast zoals ik was, twijfelde ik geen moment. Een boek waarin Gaby Rasters verteld hoe zij via een goede vriendin in aanraking kwam met borstkanker. De ziekte en de dood. Ik voelde op dit moment de brok in mijn keel al, maar wilde dit boek graag lezen. Want boeken zoals dit zijn belangrijk. En dit is een onderwerp waar ik aandacht aan wil besteden op mijn blog.

Al is het maar om even weer de bewustwording over ons eigen lichaam op te roepen. Let op jezelf, ga op onderzoek uit, sla alarm als iets niet goed voelt. Vertrouw alsjeblieft op je gevoel als je denkt dat er iets mis is.

Hou me vast zoals ik was (2019)

Gebaseerd op het verhaal van goede vriendin gaat het nieuwe boek van Gaby Rasters over Jasmijn. Jasmijn staat midden in het leven, begin 30. Ze is klaar voor de liefde, een nieuwe baan en alles wat het leven haar te bieden heeft. 

Maar dan voelt Jasmijn dat er iets niet helemaal goed is met haar lichaam. En gesprekken met haar vriendinnengroep gaat niet langer over mannen en taartjes eten. Maar over chemo en borstamputaties. 

Voor Jasmijn gaat het maar om één ding: overleven. Maar hoe zal ze in het leven staan als de vernietigende chemokuur over is? En haar lichaam niet meer compleet voelt?

Met verkrampte vingers en een brok in mijn keel

Dit was mijn eerste boek van Gaby Rasters. Ze is de auteur van meerdere boeken, maar Hou me vast zoals ik was is wel een compleet ander soort.

Gedeelte autobiografisch gaat dit boek over echte personages, appjes in dit boek zijn gestuurd en blogs echt geschreven. En ik kan me niet anders voorstellen dat de enorme liefde en warmte in dit boek ook echt is. Jasmijn heeft zichzelf omringt met stuk voor stuk fantastische vriendinnen, die niets anders willen dan haar helpen en voor haar klaar staan.

Ik begon in dit boek en de volgende avond las ik 250 bladzijdes aan een stuk door. Met verkrampte vingers en een brok in mijn keel. Gaby’s schrijfstijl is enorm soepel en doordat je zo graag meer wilt weten over Jasmijns verhaal vliegen de pagina’s voorbij. 

Het taalgebruik lijkt niet op de boeken die ik normaal lees, ik hou van moeilijke zinnen en fleurige quotes. Vooral in het begin van Hou me vast zoals ik was, voelde dit meer als een feelgood roman. Een genre waar niets mis mee is, maar wat een beetje buiten mijn comfortzone ligt. Praatjes over glazen wijn en mannen, tja, wat moet ik hier mee? 

Maar dit verandert snel, hoewel de taal simpel blijft, roept Gaby Rasters emoties op. Dit boek is in de essentie een prachtige herinnering aan een vriendin. Aan een leven wat niet door mocht gaan. En in die kern vond ik de pracht.

Een traan én een lach

Dit boek kwam bij mij enorm binnen. Onbewust stap je toch in de schoenen van Jasmijn; ik ben een vrouw en sta midden in het leven. Ik ben eind twintig en heb nog zoveel plannen, nog zoveel dromen en wensen. Wat als daar een houdbaarheidsdatum op komt te staan? Eentje die veel korter is dan de 50 jaar die ik nog zeker voor mij zie? 

Een gevaar met een boek over dit onderwerp is dat je toch verwacht dat het heel zwaar wordt, kanker is een enorm lelijk ziekte. Een ziekte die ik bij verschillende familieleden heb zien ontwikkelen en eindigen. 

Maar zoals ik al noemde leest dit boek toch heel snel weg, je wordt meegesleept in het verhaal. Maar dit was niet alleen maar om verdrietige redenen. Want Hou me vast zoals ik was is niet alleen een boek over een ziekte, het is ook een ode. Een ode aan een prachtige vriendschap. Een ode aan hoe een mens kan genieten van een taartje. En van een loempia.

Een ode aan het leven, dat is Hou me vast zoals ik was ook. Hoe mooi de kleine dingetjes zijn als er ook iets is wat heel lelijk is. 

Kortom

Hou me vast zoals ik was gaat niet alleen maar om de verschrikkelijke ziekte van borstkanker, maar is zoveel meer. Een boek over liefde, in alle vormen. En ook de mooie kanten van het leven, al lijken die soms moeilijk te vinden. 

Zoals Jasmijn het zelf zegt; eet taartjes en loempia’s, soms allebei bij dezelfde maaltijd. Het leven is mooi.

Details

Titel: Hou me vast zoals ik was
Auteur: Gaby Rasters
Uitgeverij: Boekerij 
Datum van verschijnen: oktober 2019
Blz: 282
ISBN: 9789022587324

Dank Uitgeverij Boekerij voor het opsturen van dit prachtige boek! ?

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights