JEUGDLITERATUUR RECENSIE 09/07/2020

Het geheim van te veel torens, Mark Tijsmans | winactie!

Het geheim van te veel torens, mark tijsmans

Een schat, een voorspelling, een tweeling en dat is alleen nog maar het begin van Het Geheim van te veel torens.

Het Geheim van te veel torens (2006)

Willem en Nelle Ter Toren, elf jaar oud, zijn een doodgewone tweeling. Ze wonen in weeshuis ‘Het ongetwijfeld ongelukkige kind’. Als ze tijdens een stormachtige nacht van een mysterieuze oude man vernemen dat ze eigenlijk van adel zijn, pakken ze hun koffers en verhuizen naar het kasteel van hun voorvaderen, Domein Trop de Tours. Daar krijgen ze een oude voorspelling te horen, over twee kinderen die moeten zoeken naar een schat, en al vrij snel wordt duidelijk dat zijzelf wel eens die kinderen zouden kunnen zijn. Samen met Fidelius, de huisknecht, en hun twee nieuwe schoolkameraadjes Flore en Wout gaan ze de uitdaging aan. Maar ze moeten snel zijn en heel voorzichtig. De vijand loert om elke hoek… alleen weten de kinderen niet wie die vijand is. Het begin van een knotsgek avontuur.

“Ik heb zonet mijn schat verborgen.”

Raadsels moeten ervoor zorgen
dat hij ooit weer wordt gevonden
waar mijn kindr’ens torens stonden.
Een voor een vallen die neer,

allemaal dus dertien keer.
Hoe je zoeken en vinden moet?
Neem je tijd en luister goed.”

Begint het debuut van Mark Tijsmans, voor het eerst uitgegeven in 2006. De schrijver heeft ondertussen nog een tal van andere boeken op zijn naam staan. Deze uitgave van Het geheim van te veel torens is zelfs de dertiende herdruk, compleet in een nieuw jasje gestoken. De achterflap belooft een knotsgek avontuur en dat begint allemaal met bovenstaande voorspelling. Een voorspelling die spreekt over een grote schat, vallende torens, spoken en gevaar.

En je verwacht misschien een spannend mysterie te vinden onder deze omslag; donkere gangen, krakende deuren en sluipend gevaar? Maar dat is Het geheim van te veel torens net niet. Want eigenlijk is het een schattenjacht, noemt de schrijver zelf, een echt avontuur in een oud kasteel, met vier kinderen of twee tweelingen. En het doet precies wat een avontuur behoort te doen met een lezer; hem of haar compleet gekluisterd aan de bladzijdes houden.

Want als je dit boek begint met lezen, blijf je niet alleen voor een mysterie. Met een bijna traditioneel karakter is dit boek inderdaad een zoektocht, maar ook vooral een fantastische reis. Maar het begint allemaal met een tweeling (En nog heel veel tweelingen daarvoor, maar dat komt later). En een kasteel met veel torens.

Een torenbroodje

Toen ik in dit boek begon kreeg ik de waarschuwing over een toekomstige en verschrikkelijke trek in een torenbroodje. Een torenbroodje ja, een broodje van wel 10 cm hoog. Een broodje wat je eigenlijk niet beschaafd op kan eten…

“Reuzegezond voor lijf en leden. Het is echt een vitaminebron. Met gigantisch veel groenten. Sla en tomaten, aubergines, augurken, noem een groente en ze ligt ertussen. Daarbovenop nog ham, kaas, eieren… En dan het allerbelangrijkste: de mayonaise. Liefst zo’n veel te grote kwak.” 

Dit torenbroodje is maar een van de vele elementen die dit boek tot een heerlijke leeservaring omtovert. Want er is een goede reden waarom dit al de dertiende druk van dit boek is. Ik noemde het al even, je komt misschien voor een spannend mysterie, maar er is nog zoveel meer te vinden. 

De elfjarige tweeling Nelle en Willem zijn de volgende in lijn van Trop de Tours die een poging gaan doen om de schat van de familie te vinden. Vele tweelingen gingen hen al voor, want dit is een familietrekje van de Trop de Tours (of de Ter Torens, iets makkelijker gezegd). Een een jonge tweeling, een tweeling waarvan men niet weet welke de oudste is, en vooral een tweeling die gaat proberen het mysterie te lossen… Maar dit is allemaal niet zo simpel als het klinkt. Waarom? Ja, dat mogen jullie natuurlijk zelf lezen. 😉  

Maar ik kan jullie één ding beloven; dit boek zorgt voor ongelooflijk veel leesplezier. Ik zat constant te grinniken en zelfs hardop te lachen. De absurditeit van een torenbroodje is nog maar het begin van dit hilarische boek. Nog meer absurde verhalen en ontmoetingen zullen volgen, net als genoeg woordspelingen waar elke volwassene z’n vingers bij af zal likken.

“Omdat elk adellijk kind een welklinkende naam moet hebben, besloot hij ze allemaal Latijnse namen te geven. Ze heetten bijvoorbeeld Aquarium, of Viaduct, of Appendix. Dat was het nakomertje.”

Want Tijsmans noemt Het geheim van te veel torens zelf een echt familieboek, een boek wat een kind mag delen met iedereen. En ik hoop dat ik dat met deze recensie bereik. Want online zijn er wel blogs te vinden over dit fantastische boek en een enkele Instagram post, maar ik denk dat zoveel lezers dit boek zouden kunnen waarderen. Dus ik doe hierbij een gooi: ik hoop dat veel van jullie dit boek zullen gaan lezen en ook weer zullen delen met de kinderen om jullie heen.

Kortom

Een knotsgek avontuur belooft de achterflap van het debuut van Mark Tijsmans. En ook nog een voorspelling, een schat, spoken en dat allemaal verborgen onder zo’n mooie omslag. 

Hoewel ik in 2006 de doelgroep nog niet voorbij was, en de originele omslag zeker z’n charme heeft was dit boek bij mij niet bekend. Maar gelukkig is heeft de dertiende druk van Het Geheim van te veel Torens een nieuw jasje gekregen van de hand van illustrator Marco Guadlupi. Hopelijk brengt deze nieuwe vormgeving weer wat nieuwe lezers met zich mee.

Dit is een een boek wat ik onder de noemer van ‘feelgood’ wil plaatsen, want na deze hilarische leeservaring is het onmogelijk om geen goed gevoel te hebben. Lachen doet een mens goed, fijne boeken als dit zeker.

Details

Titel: Het Geheim van te veel torens
Auteur: 
Mark Tijsmans
Uitgever: Van Halewyck
Datum van verschijnen: 2006
Blz: 385
ISBN: 9789463831956

Dank New Book Collective voor dit exemplaar. En als een geluk bij een ongeluk ontving ik twee exemplaren en kan nu 1 van jullie dit boek winnen!

Wat moet je doen?
– Laat een opmerking achter waarom jij graag dit boek wil lezen.
– Voor een extra kans, laat een opmerking achter op mijn instagram post
– Handig om te weten: Je moet minstens 18 jaar zijn of toestemming hebben van je ouders om mee te doen, je moet mij namelijk je adresgegevens sturen. Alleen voor inwoners van Nederland & België.

Ik kies op maandag 13 juli 2020 de winnaar. Succes! 

Het geheim van te veel torens

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Mariska 09/07/2020 at 07:07

  Geweldige winactie, Ik zou dit boek zo graag lezen!! Ik had het al een tijdje op op mijn wishlist staan.. En nu met de nieuwe omslag trekt hij mij nog meer aan.. bijzonder dat er al zoveel herdrukken zijn verschenen en ik het nog steeds niet gelezen heb.. (shame on me)?.. Een knotsgek mysterieus avontuur.. met een feelgood smaakje dat zorgt voor veel leesplezier.. Precies wat ik nodig heb in boeken.. fingers crossed!!

 • Reply Marissa 09/07/2020 at 07:16

  Ik krijg helemaal zin om dit boek te lezen door jouw leuke recensie. Ik doe graag mee❤

 • Reply Denise 09/07/2020 at 07:56

  Jaaaa ook via je blog een entry! En wat super leuk om eens op je blog te kijken. Je recensie maakt me alleen nog maar nieuwsgieriger naar het boek, leeeuuk! 🙂

 • Reply Imani 09/07/2020 at 09:04

  Wat een fijne recensie en wat een te gekke winactie! Ik zou dit boek zelf graag lezen en na de vakantie graag voorlezen aan mijn leerlingen!

 • Reply K8leen 09/07/2020 at 09:34

  Het lezen van het hoe en waarom en wanneer en waardoor van dit boek in jouw blog hierboven, geeft mij tijdens het lezen steeds meer de zin om dit boek te mogen lezen en om het te mogen doorgeven aan mijn eigen jongens (en het dan stiekem ooit te mogen voorlezen aan kleinkinderen al ben ik daar nog mijlenver vanaf ?). Avontuur en feelgood is net wat ik voor ze zoek! Ik duim!

 • Reply Lindsay.leest 09/07/2020 at 13:34

  Ik doe ook hier graag mee! Het boek klinkt fantastisch, en na je recensie ben ik alleen maar meer benieuwd geworden!

 • Reply Paulien Lekens 09/07/2020 at 17:34

  Ik doe heel graag mee. Dit boek lijkt me fantastisch voor in mijn klas! ?

 • Reply Iselle 09/07/2020 at 18:18

  Wat lijkt mij dit een onwijs leuk boek. Hij ziet er in ieder geval al heel erg leuk uit. Het oog wil immers ook wat. Gelukkig spreekt de flaptekst ook enorm aan en dankzij jouw recensie ben ik nog nieuwsgieriger geworden. Een heerlijke feelgood lees ik graag. De ultieme manier om te kunnen ontspannen.
  Daarnaast zal ik het boek ook heel goed bewaren tot mijn kindjes oud genoeg zijn om ze zelf te lezen. Lijkt mij super leuk als mijn kids boeken lezen waar ik ook zo van genoten heb.

 • Reply Hella 10/07/2020 at 16:17

  Ik wil dit boek nu echt lezen. Nog nooit van gehoord voor deze recensie maar ben nu heel benieuwd en kan wel een goed grappig avontuur gebruiken.

 • Reply Chantal Z. 10/07/2020 at 16:43

  Klinkt als een geweldig boek! Door je recensie ben ik zeker enthousiast geworden! Nu fingers crossed, want dit is wel een boek dat ik wil winnen 😀

 • Reply Dianne Manders 10/07/2020 at 17:53

  Ik doe ook heel graag mee. Dit jeugdboek heb ik even gemist destijds, en ik moet het zeker inhalen als ik jouw verhaal lees. ?

 • Reply Fleur 11/07/2020 at 08:14

  Dit klinkt zo goed! Ik ben heel benieuwd! (@bluebookberry)

 • Reply TurtleBookwurm 11/07/2020 at 20:33

  Was al benieuwd, jij vindt het fantastisch en door de post van @rbbrrbbr helemaal nieuwsgierig ? Plus ultieme feelgood-boek klinkt good ?

 • Reply Karin Verheij 13/07/2020 at 09:53

  Het lijkt mij een fijn boek voor ons buurmeisje van 11 jaar. Zij is geboren in China en ze houdt wel van avonturen. Deze week krijgt ze vakantie en dit lijkt me een prima vakantieboek.

 • Leave a Reply

  Geverifieerd door MonsterInsights